Ir o contido principal

Proxecto H2020 AUTHENT-NET: AUTHENT-NET – Rede de Investigación da Autenticidade dos Alimentos

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2018
  • Orzamento asignado 499.533,75 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto AUTHENT-NET
Descrición

Recoñécese que a capacidade para combater a fraude alimentaria en Europa historicamente non estivo consolidada e carece das estruturas de coordinación e apoio dispoñibles para os que traballan na seguridade alimentaria. Hai varias iniciativas en marcha para abordar este desequilibrio, incluída a Rede de Fraude Alimentaria da DGSanté, o proxecto FoodIntegrity da DG Research e numerosos programas nacionais e iniciativas do sector. Unha área clave que aínda cómpre abordar é a colaboración das axencias nacionais de financiamento da investigación para facilitar o desenvolvemento de programas de investigación transnacionais. AUTHENT-NET abordará esta necesidade mobilizando e coordinando os responsables do orzamento de investigación pertinentes para facilitar o desenvolvemento final dun vehículo de financiamento europeo transnacional que permita aos Estados membros (EM) financiar conxuntamente a investigación antifraude. Authent-Net está formado por un grupo central de 19 participantes de 10 Estados membros, 1 ONG e os Estados Unidos, que son axencias nacionais de financiamento da investigación, expertos en autenticidade alimentaria ou expertos en mecanismos de financiamento transnacionais. AUTHENT-NET fará o seguinte:

  1. Reunirá aos responsables do orzamento de I+D dos Estados membros pertinentes para coordinar os esforzos de investigación interdisciplinaria e construír unha rede cohesionada e sostible.
  2. Realizará un inventario da investigación nacional existente e avaliaráa en relación co panorama internacional.
  3. Establecerá mecanismos e instrumentos transnacionais para recompilar e intercambiar información sobre a investigación da autenticidade dos alimentos.
  4. Desenvolverá unha estratexia de investigación e innovación de alto nivel para a investigación transnacional e unha xustificación para unha posible ERANET sobre autenticidade alimentaria.

O proxecto, que durará dous anos, terá os seguintes impactos previstos: mellora da coordinación e a comunicación entre os responsables dos orzamentos de investigación nos Estados membros correspondentes; maior coñecemento da investigación nacional existente; Estratexia conxunta de I+D sobre fraude alimentario; prioridades acordadas e capacidade para levar a cabo investigacións transnacionais europeas sobre a fraude alimentaria.

Descrición das actividades

Authent-Net fixo progresos significativos e acadou todos os obxectivos específicos da sección 1.1. Ha:

  • Desenvolvéronse modelos xenéricos para que os Estados membros recompilen e introduzan información sobre a autenticidade dos alimentos e as súas actividades de loita contra a fraude.
  • A cartografía das actividades nacionais sobre autenticidade alimentaria ampliouse do obxectivo orixinal de 8 Estados membros a 14.
  • A cartografía da investigación paneuropea ampliouse a catro produtos básicos (marisco, carne de vaca, aceite de oliva e mel), aumentando desde o obxectivo orixinal de tres (coa adición do mel).
  • Desenvolvemento dun foro seguro para que os financiadores poidan manter conversas confidenciais.
  • Creou unha plataforma de información de código aberto e doada de usar sobre a autenticidade dos alimentos (http://farnhub.authent.cra.wallonie.be/). O Centro de Rede de Investigación sobre a Autenticidade dos Alimentos (FARNHub), deseñado en conxunto coas axencias de financiamento, contén: un inventario das actividades dos Estados membros designados, unha base de datos de informes de proxectos, publicacións, métodos analíticos e unha base de datos actualizada diariamente con noticias sobre fraude alimentario. Este recurso de acceso aberto permanecerá no sitio web de CRAW durante polo menos tres anos despois de que remate o proxecto.
  • Celebráronse catro obradoiros internacionais e varias reunións con financiadores para ampliar a rede e debater problemas comúns;
  • Produciu o sitio web de Authent-Net www.authent-net.eu/
  • Elaborou un resumo da lexislación da UE pertinente relacionada coa autenticidade dos alimentos.
  • Elaborou un Acordo de Taller da CEN sobre un conxunto común de termos para a autenticidade dos alimentos.
  • Mantivo conversas con axencias de financiamento e co comité do Comité Permanente de Investigación Agrícola (SCAR) sobre a presentación dunha proposta de cofinanciamento de ERANET ao SCAR en 2018.
  • Elaborou unha axenda de investigación estratéxica conxunta sobre as prioridades futuras clave para os organismos de financiamento dos Estados membros.
Descrición contextual

O legado do escándalo da carne de cabalo de 2013 levou a varias iniciativas importantes por parte da industria e dos gobernos para combater a fraude alimentaria e garantir a integridade da cadea de subministración alimentaria. Un ámbito aínda por desenvolver, antes do inicio deste proxecto (abril de 2016), era a cohesión das actividades de investigación entre os Estados membros. Naquel momento, existía unha falta de acceso e comprensión do traballo doutros Estados membros, o que podía levar á duplicación de esforzos nun momento no que os orzamentos nacionais de investigación estaban a diminuír e a ser obxecto dun escrutinio crecente.

Desde as primeiras conversas cos financiadores, ficou claro que habería beneficios inmediatos simplemente reunindo as axencias de financiamento para compartir experiencias e establecer contactos. Ademais, os financiadores identificaron que se obterían beneficios significativos simplemente proporcionando un inventario de información actualizada sobre o que se fixo, onde e por quen, en termos de I+D nos Estados membros.

Outra conclusión foi que se estaba a levar a cabo moi pouca I+D estratéxica (o Reino Unido era a excepción), e que a maior parte da investigación se priorizaba anualmente de forma reactiva. A influencia considerouse un método clave para que os Estados membros maximizasen os seus orzamentos e tamén un medio para engadir un elemento máis estratéxico aos seus programas. Unha rede da UE sobre investigación da autenticidade alimentaria foi recoñecida como o mellor camiño a seguir. Authent-Net foi a encargada de satisfacer esa necesidade. O obxectivo xeral de Authent-Net é facilitar a cooperación sostible entre organismos nacionais e internacionais de financiamento da investigación no ámbito da autenticidade alimentaria, co fin de mellorar a competitividade da cadea de subministración alimentaria e a confianza dos consumidores nela mediante unha I+D mellor coordinada e rendible.

Os obxectivos específicos foron:

  1. Crear unha rede de organismos de financiamento da investigación nos Estados membros para aumentar a transferencia de coñecementos e facilitar a cooperación transnacional.
  2. Desenvolver un conxunto harmonizado de termos e definicións dispoñibles gratuitamente para o seu uso na autenticidade alimentaria que apoie o debate e o inventario transnacionais.
  3. "Mapear" a autenticidade alimentaria en Europa e realizar un inventario e unha análise dos datos existentes (por exemplo, proxectos de investigación nacionais, métodos, produtos, bases de datos, regulamentos, etc.) no ámbito da autenticidade alimentaria, co fin de desenvolver sinerxías e contactos entre as organizacións relevantes.
  4. Avaliar as lagoas e complementariedades no financiamento europeo de I+D para a autenticidade dos alimentos e avalialas en relación co panorama internacional, co fin de maximizar as sinerxías e o impacto e abordar onde sexa necesaria máis investigación.
  5. Desenvolver unha xustificación e unha recomendación para unha axenda de investigación estratéxica de alto nivel para programas de investigación transnacionais en Europa, baseada amplamente nas achegas das partes interesadas clave.
  6. Establecer unha plataforma de información europea dinámica e sostible para compartir e acceder a información sobre a autenticidade dos alimentos e as actividades relacionadas.
  7. Redactar un libro branco que identifique a xustificación dunha posible ERA-NET sobre a autenticidade dos alimentos.
  8. Difundir activamente os obxectivos e os resultados da acción a outros provedores de investigación relevantes e partes interesadas relacionadas.
Obxectivos

Recoñécese que a capacidade para combater a fraude alimentaria en Europa historicamente non estivo consolidada e carece das estruturas de coordinación e apoio dispoñibles para os que traballan na seguridade alimentaria. Hai varias iniciativas en marcha para restablecer este equilibrio, por exemplo A Rede de Fraude Alimentaria da DGSanté, o proxecto FoodIntegrity da DG Research, así como numerosos programas nacionais e iniciativas do sector.

Unha área clave que aínda cómpre abordar é a colaboración das axencias nacionais de financiamento da investigación para facilitar o desenvolvemento de programas de investigación transnacionais. AUTHENT-NET abordará esta necesidade mobilizando e coordinando os responsables do orzamento de investigación pertinentes para facilitar o desenvolvemento final dun vehículo de financiamento europeo transnacional que permita aos Estados membros (EM) financiar conxuntamente a investigación antifraude. Authent-Net está composto por un grupo central de 19 participantes de 10 Estados membros, 1 ONG e os EUA, que son organismos nacionais de financiamento da investigación; expertos en autenticidade alimentaria e/ou expertos en mecanismos de financiamento transnacionais. AUTHENT-NET:

  1. Reunirá aos responsables do orzamento de I+D dos Estados membros pertinentes para coordinar os esforzos de investigación interdisciplinaria e construír unha rede cohesionada e sostible.
  2. Fará balance da investigación nacional existente e avaliaráa no contexto internacional.
  3. Establecerá mecanismos e instrumentos transnacionais para recompilar e intercambiar información sobre a investigación da autenticidade dos alimentos. mellorar a coordinación e a comunicación entre os responsables do orzamento de investigación dos Estados Unidos; maior coñecemento da investigación nacional existente; estratexia conxunta de I+D contra a fraude alimentaria; prioridades acordadas e capacidade para levar a cabo investigacións europeas transnacionais sobre fraude alimentario.
Resultados

Espera un minuto, que leva exactamente esa salchicha? Esta pregunta é máis doada de responder grazas ao traballo dun proxecto financiado pola UE para garantir que os métodos de autenticación de produtos alimentarios non se implementen de forma illada, senón mediante a colaboración e o intercambio de información. O escándalo da carne de cabalo de 2013 levou ao lanzamento de varias iniciativas importantes para combater a fraude alimentaria e garantir a integridade da cadea de subministración alimentaria. A Comisión Europea creou unha Rede de Loita contra a Fraude Alimentaria, composta por autoridades competentes que participan na identificación e notificación de problemas de fraude alimentaria nos países da UE. A industria e o goberno están a participar en diversas iniciativas destinadas a proporcionar procedementos rendibles para garantir a integridade da cadea de subministración alimentaria. Non obstante, para que estes sistemas funcionen, é necesario compartir coñecementos e experiencia entre as axencias, a través das fronteiras.

Aquí é onde entra en xogo o proxecto AUTHENT-NET (Food Authenticity Research Network) da UE. A acción concertada AUTHENT-NET para a colaboración e o apoio desenvolveuse tras un diálogo inicial coas axencias nacionais de financiamento, mediante unha enquisa e un obradoiro, antes do lanzamento do proxecto. A partir destes resultados, ficou claro que habería beneficios inmediatos simplemente reunindo as axencias de financiamento para compartir experiencias e establecer redes. «Moi poucos dos asistentes ao obradoiro coñecíanse entre si, e as únicas colaboracións producíronse a través de actividades xa existentes da UE, como SUSFOOD», explica o coordinador do proxecto, o profesor Paul Brereton, director de asociacións estratéxicas do Instituto para a Seguridade Alimentaria Mundial de Belfast. Recoñeceron que se podería gañar moito simplemente proporcionando un inventario da información actual sobre o que se fixo, onde e por quen, en termos de investigación e desenvolvemento nos Estados membros. O proxecto identificou un conxunto de necesidades urxentes desde a perspectiva do control/detección da autenticidade dos alimentos. Entre elas, atópanse: unha mellor harmonización e posta en común da actividade de investigación a nivel da UE para apoiar as cuestións relacionadas coa estandarización de métodos (é dicir, «métodos axeitados»); Mellor acceso a estándares de referencia, bases de datos e materiais de referencia, e uso compartido das ferramentas de detección dispoñibles.

Como afirma o profesor Brereton, unha rede da UE sobre investigación da autenticidade alimentaria foi recoñecida como o mellor camiño a seguir. A acción concertada é máis eficaz que unha estratexia fragmentada. O obxectivo xeral de AUTHENT-NET era facilitar a cooperación sostible entre organismos nacionais e internacionais de financiamento da investigación no campo da autenticidade alimentaria, co fin de mellorar a competitividade da cadea de subministración alimentaria e a confianza dos consumidores nela mediante unha I+D mellor coordinada e rendible. «Conseguímolo garantindo que todos os mecanismos e ferramentas se desenvolvesen conxuntamente coas axencias nacionais de financiamento mediante unha serie de reunións e debates para garantir a súa idoneidade. Por exemplo, deseñaronse conxuntamente modelos para a recollida de datos nacionais sobre investigacións realizadas nun Estado membro, probáronse nun país (o Reino Unido) e logo revisáronse lixeiramente antes de seren utilizados por outros 13 (a xullo de 2018)», afirma o profesor Brereton. Do mesmo xeito, o repositorio central de información, o Centro de Rede de Investigación sobre a Autenticidade dos Alimentos (FARNHub), foi deseñado en conxunto coas axencias de financiamento para garantir que satisfaga as súas necesidades. A información consolidada de cada país da UE xa está dispoñible e accesible de forma gratuíta a través de FARNHub.

Moitos actores provocan certos desafíos. Non sempre foi doado para AUTHENT-NET establecer con precisión quen estaba a cargo do financiamento do traballo sobre a autenticidade alimentaria en cada país. Na maioría dos casos, a autenticidade dos alimentos e a loita contra a fraude integrouse horizontalmente nunha serie de consellos de investigación e axencias gobernamentais sen unha coordinación xeral. Polo tanto, o proxecto tivo que investigar o contido e as estruturas de varios países da UE con máis intensidade do previsto inicialmente. O profesor Brereton considera que este aspecto impulsou o resultado máis significativo do proxecto: «Penso que reunir a persoas de diferentes Estados membros e facelos pensar en colaboración foi o maior logro. En segundo lugar estarían as ferramentas que proporcionamos para facelo e para compartir a súa información». Europa benefíciase agora dunha autenticidade alimentaria e dunha capacidade antifraude máis eficientes. O intercambio de información e coñecementos entre os Estados membros, e o maior apoio colaborativo resultante, son boas novas para os cidadáns da UE, tanto os contribuíntes como os consumidores. Haberá menos duplicación na investigación, o que aforrará cartos e proporcionará unha maior protección contra a fraude alimentaria. «Persoalmente», afirma o profesor Brereton, «como coordinador do proxecto, estou moi orgulloso dos membros do consorcio. O compromiso e o enxeño dos membros do consorcio foron magníficos e deron lugar a un rendemento superior ao esperado en moitas áreas».

FARNHub é un bo exemplo, onde todos os froitos do noso traballo foron consolidados nun único centro de información aberto e accesible, que permanecerá no seu lugar durante polo menos tres anos despois do remate de AUTHENT-NET.

Información adicional

A recompilación e consolidación de 14 informes nacionais sobre a situación dos produtos agrícolas e 4 informes sobre a situación dos produtos agrícolas xa proporciona información valiosa sobre as actividades de investigación nacionais en Europa. Creouse un foro de debate único e seguro, operativo especificamente para as axencias de financiamento. Realizouse unha análise de lagoas e sinerxías en toda Europa e, xunto coa información das ISN e dos ISC, utilizouse como base para desenvolver un borrador de axenda conxunta de investigación para a esclerose múltiple. Creouse un centro interactivo (FARNHub), deseñado especificamente para o seu uso por parte dos organismos de financiamento nacionais, pero tamén de acceso gratuíto para todos, que permite aos financiadores determinar rapidamente quen financia que e cando en relación con calquera problema específico de autenticidade alimentaria en Europa. Por primeira vez, FARNHub ofrece unha plataforma única para todo o relacionado coa autenticidade alimentaria. Authent-net tamén iniciou o primeiro esforzo formal para establecer un conxunto común de termos para a autenticidade dos alimentos.

O establecemento dun Acordo de Taller CEN (CWA) é un primeiro paso importante para reunir as partes interesadas e acordar un vocabulario común para esta área. Impacto Un impacto global clave da CSA é unha estratexia máis coordinada e coherente en toda a UE para abordar prioridades comúns como mellorar a detección da fraude alimentaria, mellorar a protección dos consumidores, compartir coñecementos, maximizar o uso de bases de datos, coñecementos especializados e recursos auténticos e reducir a duplicación de esforzos nun mundo con orzamentos limitados. Grazas a Authent-Net, os Estados membros teñen: unha comprensión e unha visión moito mellores do panorama paneuropeo de vixilancia e investigación; moita maior confianza na súa capacidade para dilucidar as súas necesidades estratéxicas conxuntas e facilitar a colaboración e a comunicación transnacionais; un coñecemento moito maior dos seus homólogos doutros Estados membros e unha maior disposición para comunicarse tanto a nivel paneuropeo como bilateral.

O impacto deste aumento da cohesión está a levar a unha maior eficiencia na implementación e execución da investigación e o seguimento para as partes interesadas. Como resultado do seu éxito, os Estados membros xa teñen plans para futuras reunións da rede. Un requisito previo importante para unha comunicación libre de erros e unha implementación eficiente é o acordo sobre o significado dos termos e conceptos básicos dentro dun campo determinado. Como primeiro paso, Authent-Net, con amplas achegas e consultas das partes interesadas nun proceso baseado no consenso, desenvolveu un conxunto de termos e condicións para un Acordo de Taller CEN (CWA) "Autenticidade na cadea alimentaria e de pensos: termos e conceptos xerais".

Coordinadores
  • FERA SCIENCE LIMITED (FERA)