Proxecto H2020 agROBOfood: apoio orientado ás empresas ao sector robótica e agroalimentario europeo, cara a unha rede de centros de innovación dixital en robótica
- Tipo Proxecto
- Estado Firmado
- Execución 2019 -2024
- Orzamento asignado 15.999.768,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto agROBOfood
O sector agroalimentario europeo enfróntase a un gran reto: garantir unha produción respectuosa co medio ambiente a custos máis baixos e con escaseza de man de obra. A solución require a modernización tecnolóxica da agricultura. A robótica pode desempeñar un papel importante. O proxecto agROBOfood, un consorcio de 39 socios, ten como obxectivo acelerar a transformación dixital do sector mediante a adopción de tecnoloxías robóticas. Para impulsar a adopción de solucións robóticas, establecerá unha rede sostible de Centros de Innovación Dixital (DIH). No centro do proxecto están os experimentos de innovación (IE), que serán organizados e supervisados polo DIH. A comunidade robótica europea participará durante todo o proxecto para garantir a máxima sinerxía. Isto maximizará o retorno dos investimentos derivados da transformación dixital do sector agroalimentario.
Situación despois do primeiro ano Despois do ano 1 do proxecto, a situación actual do proxecto agROBOfood pódese resumir como: Construción de redes coa implantación do enfoque rexional con puntos de contacto rexionais e nacionais, establecemento de procedementos para facerse membro da rede, interese por parte dos mesmos a través dunha convocatoria aberta e desenvolvemento dunha proba de autoavaliación para DIH/CC. visibilidade da rede activando todas as nosas ferramentas de comunicación como o sitio web, as redes sociais, o boletín informativo e Basecamp.
Tamén organizamos ou organizamos encontros (dixitais) e contribuímos á comunidade internacional con publicacións, presentacións e participamos nas redes RODIN, OpenDEI, CEMA, ROS, EU-Robotics e EU. Comeza cargando a rede con servizos do ecosistema, técnicos e comerciais. Estes son proporcionados ao IIE. O DIH/CC da rede agROBOfood comezou a aprender dos enfoques dos outros. Para apoiar isto, realizamos unha análise de "punto branco". Considere as contribucións á formación, ás plataformas, aos datos abertos, á normalización e ás necesidades específicas de DIH/CC. Para demostrar e probar as necesidades de robótica dos sistemas agroalimentarios e da rede agROBOfood, xa traballamos en sete Experimentos de Innovación cun mentor de DIH.
DIH/CC pode incluír vitrinas no sitio web. Para facer sostible a rede, comezamos por mirar outros exemplos, o ámbito das organizacións existentes interesadas na robótica agroalimentaria, e para entender cal debería ser a especificidade da rede agROBOfood. Beneficiámonos da cooperación co Consello Consultivo Industrial, RODIN e as experiencias SmartAgriHub.
O proxecto agROBOfood (número de subvención 825395) desenvolverá unha rede paneuropea de Centros de Innovación Dixital (DIH) e Centros de Competencia para estimular a implementación de conceptos robóticos de alta tecnoloxía para o sector agroalimentario e demostrar a súa aplicabilidade en circunstancias prácticas. Para superar a fragmentación das organizacións que traballan na dixitalización en Europa, a UE está a promover o concepto de Centros de Innovación Dixital e os centros de competencia relacionados.
Os DIH son portelos únicos baseados en infraestruturas tecnolóxicas (Centros de Competencia) e ofrecen acceso ao coñecemento, experiencia e tecnoloxía máis recentes para apoiar aos seus clientes na fase piloto, probas e experimentación con innovacións dixitais. O DIH tamén ofrece apoio empresarial e financeiro para implementar estas innovacións, se é necesario, en toda a cadea de valor. Dado que a proximidade se considera crucial, actúan como primeiro punto de contacto rexional, porta de entrada e fortalecen o ecosistema de innovación. Un factor clave de éxito é que agROBOfood xa abrangue 24 países europeos a través dos 39 socios do consorcio e dos 41 socios asociados ao inicio do proxecto. agROBOfood traballa en Europa con 7 Coordinadores Rexionais de Clúster coa tarefa de establecer un DIH en robótica por país. Deste xeito, podemos abordar as diferenzas no nivel de organización e somos capaces de traballar con "porteros únicos". Espérase que a rede creza durante o proxecto e siga medrando despois de que se complete o proxecto agROBOfood. Un requisito previo é que os membros da rede sexan proactivos e dispostos a aprender uns dos outros para profesionalizar os servizos para os clientes.
Dado que agROBOfood non é a única rede de DIH implicada na dixitalización, estamos en contacto cos socios de CSA-RODIN DIH2 Trinity, RIMA e DIH-Hero, así como con proxectos relacionados coa AGRI como SmartAgriHub e IoF2020. A rede agROBOfood poderá ofrecer unha variedade de servizos ecosistémicos, técnicos e empresariais. Utilizaremos estes conceptos básicos e profesionalizaremos aos nosos socios de agROBOfood para proporcionar estes servizos no campo da experiencia en robótica aos seus clientes. Animaremos a todos os DIH a ofrecer toda a gama de servizos aos seus clientes. Apoiámolos mediante formación e educación específicas, e cando sexa necesario, podemos desenvolver servizos específicos dedicados a robots. En esencia, cargaremos a rede agROBOfood de coñecementos e experiencia nunha variedade de servizos.
Para demostrar o valor da rede agROBOfood e da robótica no sistema agroalimentario, traballamos con Innovation Experiments (IE) e Industrial Challenges (IC). Nunha IE, un pequeno grupo de pemes, empresas de nova creación e socios industriais traballan xuntos a través das fronteiras. Baseándose nunha tecnoloxía relativamente madura, desenvolven e demostran solucións robóticas. Tamén experimentan cos servizos e usuarios finais de agROBOfood. Comezamos con 7 IE e ampliaremos o IE e IC con 3 convocatorias abertas, cun orzamento total de 8 millóns de euros. A primeira convocatoria de solicitudes lanzarase en marzo de 2020.
agROBOfood dedícase a acelerar a transformación dixital do sector agroalimentario europeo mediante a adopción de tecnoloxías robóticas. Consolidará, ampliará e fortalecerá o ecosistema actual mediante o establecemento dunha rede sostible de DIH. Isto impulsará a adopción de solucións robóticas por parte do sector agroalimentario: un reto enorme que require un enfoque integrador que implique a todas as partes interesadas europeas relevantes. O consorcio agROBOfood conta con 39 socios, liderados pola Wageningen University & Research e outros socios principais de proxectos clave anteriores como IoF2020, ROBOTT-NET, PicknPack e I4MS, para aproveitar o ecosistema establecido por eses proxectos.
O corazón do proxecto son os Experimentos de Innovación (IE), organizados e supervisados polo DIH. En cada un dos sete clusters rexionais, unha EI inicial demostrará as innovacións en robótica no sector agroalimentario de forma que se garanta a replicabilidade en toda Europa, unha ampla adopción e a sustentabilidade da rede DIH. agROBOfood traballará en estreita colaboración coa comunidade europea de robótica, garantindo efectos sinérxicos con iniciativas como EU-Robotics. Isto maximizará o retorno dos investimentos europeos, incluído o capital privado, na transformación dixital da industria agroalimentaria. Un instrumento fundamental para acadar este obxectivo é o Consello Asesor Industrial. Proporcionarán orientacións estratéxicas e tamén definirán prioridades para a selección das solucións a financiar.
As convocatorias abertas de 8 MEUR atraerán experimentos de innovación adicionais (12) e retos industriais (8). Estes permitirán ampliar a rede e garantir que os amplos desenvolvementos tecnolóxicos e os retos emerxentes do sector agroalimentario se incorporen á carteira de servizos do DIH. Mediante a súa estrutura inclusiva e obxectivos ambiciosos, agROBOfood pretende unir todo o ecosistema europeo; conectando os puntos de forma que se garanta a adopción efectiva das tecnoloxías robóticas no sector agroalimentario europeo.
A nivel estratéxico, agROBOfood está contribuíndo á folla de ruta plurianual para a robótica. Nestes debates, aportamos a visión de que os sistemas de redes agroalimentarias serán máis diversos, flexibles, sensibles e transparentes, e que as partes interesadas tamén deberían poder elixir solucións robóticas que poidan cooperar nun ambiente onde os provedores de servizos e os humanos tamén traballen. Para aumentar o despregamento da robótica no sector agroalimentario, agROBOfood pretende involucrar aos usuarios finais e ás pemes apoiando experimentos de innovación e solucións robóticas listas para o mercado en todas as rexións utilizando canles e influenciadores existentes, como cooperativas, asesores, CC, clusters rexionais e DIH. No ano 1 de agROBOfood centrámonos en reforzar e ampliar a rede existente de DIH e CC, facilitando que cheguen a máis usuarios.
A convocatoria de propostas atrae a novos IH/CC, pemes e startups. agROBOFood está máis centrado nas pemes que en chegar aos agricultores. No IIE e na procura de puntos brancos expércense a aprendizaxe mutua e os enfoques de cruzamento de fronteiras. Todo isto está apoiado na nosa estratexia de comunicación e difusión. O impacto das actividades de comunicación xa é bo. Para crear impacto a través destas plataformas, a CEMA organizou debates dedicados, EU-Robotics intégrase nas actividades de RODIN e os membros do Consello Consultivo Industrial de agROBOfood convertéronse en membros do grupo temático de robótica agroalimentaria. Fraunhofer e TU-Delft fomentaron activamente a creación dun grupo de traballo dedicado á agricultura ROS. O impacto na industria da robótica europea é comunicar a todos os niveis a necesidade e o valor engadido da rede agROBOfood. Os enfoques de triple hélice son únicos no mercado europeo.
A cooperación entre a gran industria, as pemes, as empresas de nova creación, as ONG e as institucións de coñecemento está estimulada polo noso enfoque rexional do DIH/CC. A gran industria participa no Consello Asesor Industrial. Púxose en marcha a estratexia de comunicación. As actividades de demostración, as mellores prácticas e a formación deberían mellorarse nos próximos períodos de informes.
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)