Ir o contido principal

Segunda reunión do Grupo de Traballo Consultivo do Órgano de Coordinación SCIA-AKIS

Data de publicación: 03/10/2024

Descrición

O 26 de setembro, o Grupo de Traballo Consultivo Agroalimentario do Órgano de Coordinación SCIA (AKIS) celebrou a súa segunda reunión, baixo a coordinación do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación. Este grupo, integrado por expertos en asesoramento agroalimentario de diferentes áreas, reuniuse para afondar na análise do Sistema de Asesoramento Agrario e das entidades que prestan servizos de asesoramento agrario nas comunidades autónomas e para avanzar na elaboración dos documentos que permitirán ser presentado á Unión Europea. Estes documentos reflectirán o traballo realizado co obxectivo de potenciar o asesoramento no sector agroalimentario, favorecendo así a modernización e transformación de toda a cadea produtiva en España.

Un dos puntos centrais do encontro foi a análise do Sistema de Asesoramento Agrario (FAS), regulado polo artigo 15 do Regulamento 2115/2021. Durante este apartado fíxose un breve repaso histórico da evolución do sistema, así como unha avaliación da súa situación actual para o período 2023-2027 nas distintas CCAA. Os responsables das CCAA participaron nunha rolda de intervencións onde expuxeron o estado actual das convocatorias de asesoramento agrario nas súas respectivas comarcas, sinalando os problemas e retos percibidos aos que se enfrontan.

O debate tamén incluíu a situación das entidades que ofrecen servizos de asesoramento agrario nas comunidades autónomas, coa presentación dos datos recollidos pola Plataforma de Asesores AKIS. Os representantes das Comunidades abordaron a publicación e visibilidade destas entidades, así como a necesidade de reforzar o seu papel de apoio ao sector.

Outro punto destacado da reunión foi a presentación da folla de ruta para Policy Briefs , documentos clave que guiarán as políticas de asesoramento en áreas específicas. Baixo o liderado da SGID (Subdirección Xeral de Innovación e Dixitalización), estableceuse a estratexia para a elaboración destes informes, que abarcarán temas como a nutrición sostible, a produción ecolóxica e o fomento da innovación. Expertos como Luis Orcaray Echeverría (INTIA), Auxiliadora Vecina (ECOVALIA) e Lola de Toro (CeiA3) presentaron os seguintes pasos a seguir en cada un destes ámbitos, co fin de conseguir que o asesoramento agrario responda aos retos contemporáneos do sector. .

Este tipo de reunións do Grupo de Traballo Consultivo son fundamentais para articular un enfoque común entre as rexións e garantir que o sistema de asesoramento agroalimentario en España sexa efectivo e aliñado cos obxectivos europeos de sostibilidade e modernización do sector.

Novas relacionadas