Estremadura avanza na mellora do cultivo de estevia co innovador proxecto GO STEVIBREED.
Descrición
O Grupo Operativo Rexional STEVIBREED completou con éxito o proxecto innovador "Mellora integral do cultivo de Stevia rebaudiana para a súa valorización na rexión" , unha iniciativa que supuxo un importante impulso á investigación, á diversificación e á modernización do sector agrícola estremeño .
O pasado mes de setembro celebrouse nas instalacións de CTAEX a conferencia final do proxecto, onde se presentaron os resultados obtidos tras varios anos de traballo colaborativo entre organismos de investigación, empresas e actores do sector agroalimentario.
O obxectivo principal do proxecto foi obter variedades de *Stevia rebaudiana* Bertoni adaptadas ás demandas comerciais actuais mediante o desenvolvemento dun programa de mellora vexetal. Ademais, traballouse na mecanización do cultivo para optimizar os procesos de produción, reducir custos e aumentar a competitividade desta planta cun importante potencial económico e ambiental.
Durante a xornada presentáronse as principais conclusións e avances acadados, destacando a colaboración entre CTAEX , as empresas Biostevera , Dehesa San Salvador e NIARSA , e o Grupo de Investigación de Fisioloxía, Bioloxía Celular e Molecular da Universidade de Estremadura , que liderou as liñas de investigación científica sobre mellora xenética e fisioloxía da Stevia.
O proxecto STEVIBREED abriu novas oportunidades para a stevia como cultivo alternativo en Estremadura , mellorando a súa rendibilidade, sustentabilidade e valor engadido, e reforzando a estratexia de diversificación agrícola rexional.
Este proxecto innovador foi financiado nun 85 % polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader) dentro do Programa de Desenvolvemento Rural de Estremadura 2014-2022 , ao abeiro da medida 16 «Cooperación», submedida 16.1 «Axudas para a creación e funcionamento de grupos operativos da AEI no ámbito da produtividade e sustentabilidade agrícolas». O financiamento restante foi achegado pola Xunta de Estremadura (11,28 %) e o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (3,72 %). O importe total das axudas concedidas ascende a 254.089,20 euros .