BioDistricts: un enfoque territorial da agricultura ecolóxica en Italia
Descrición
Un BioDistrito é un espazo xeográfico con vocación natural pola agricultura ecolóxica. Neste ámbito, os distintos axentes, como agricultores, cidadáns, asociacións e administracións públicas, definen un acordo para a xestión sostible dos recursos. Están apostando pola produción ecolóxica que implica a todos os socios da cadea de subministración ata o seu consumo Os tres piares dun BioDistrito son: a cadea de subministración ecolóxica, as cadeas produtivas e a concienciación da cidadanía sobre os produtos ecolóxicos. O obxectivo é poñer en valor os territorios que escolleron o modelo orgánico para o seu desenvolvemento. A produción local xera ingresos e axuda a frear o despoboamento. Hoxe en día arredor de 51 BioDistritos están repartidos por toda Italia.
Os éxitos do proxecto son: máis atención ás necesidades das cadeas locais de subministración ecolóxica, máis asistencia técnica e máis beneficios para os produtores locais.
Dada a súa natureza de múltiples partes interesadas, os biodistritos xa demostraron ser capaces de conectar diferentes cuestións en torno a obxectivos compartidos. Os biodistritos facilitan a conexión dos agricultores con organismos de formación e actores situados na fase superior da cadea de subministración e fomentan a comunicación ao longo da cadea de subministración.
Xogan un papel importante para facilitar e apoiar o modelo interactivo de innovación apoiado pola Asociación Europea de Innovación. (EIP). E son un valor engadido nos Grupos Operativos.
Por exemplo, algúns biodistritos destinados especificamente a prestar asistencia técnica cualificada aos agricultores ecolóxicos.
Nas iniciativas de cooperación dos produtores locais, os BioDistritos desempeñaron moitas veces o papel de intermediarios da innovación.
Contacto: Alessandro Triantafyllidis – a.trianta@aiab.it
Autor: Alberto Sturla
Outras ligazóns: https://aiab.it/biodistretti/ https://biodistretto.net/