O encontro “Va de Agro” reúne en Galicia a Grupos Operativos e Proxectos Innovadores de 15 países europeos.
Descrición
O encontro “Va de Agro” reúne en Galicia a Grupos Operativos e Proxectos Innovadores de 15 países europeos asimon Xov, 22/09/2022 - 11:25
- O evento foi organizado polos Grupos Operativos Avienergy, Micoalga-Feed, Proteinleg e Tirac.
- A xornada serviu para presentar avances e novidades innovadoras nos sectores agroalimentario e forestal.
O encontro “Va de Agro” reúne en Galicia a Grupos Operativos e Proxectos Innovadores de 15 países europeos.
A innovación e a cooperación como ferramentas fundamentais ao servizo dos retos actuais. Esa é a premisa do encontro “Va de Agro. Coinnovando no sector agroalimentario e forestal” que tivo lugar o pasado 8 de setembro en Santiago de Compostela. Un evento organizado polos Grupos Operativos Avienergy , Micoalga-Feed , Proteinleg e Tirac , e coordinado pola Fundación Empresa-Universidade Galega e que forma parte das actividades do plan de difusión dos proxectos de innovación destes Grupos Operativos, cofinanciado nun 80% polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader) do Unión e 20% polo Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación, no marco do Programa Nacional de Desenvolvemento Rural 2014-2022.
O evento reuniu máis de 30 proxectos rexionais, nacionais e europeos . Os seus obxectivos foron:
- Presentar avances e resultados innovadores
- Promover a transferencia de resultados ao sector
- Poñer en contacto os diferentes actores do terreo para explorar posibilidades de colaboración conxunta
Os temas centrais que estruturaron a programación foron os seguintes:
- A redución de antibióticos no gando
- Sostibilidade alimentaria
- A revalorización de subprodutos e residuos na agricultura e gandería (aproveitamento enerxético do esterco ou creación de novos insumos agrícolas para a mellora dos cultivos ecolóxicos)
- Innovación e biodiversidade
Novas
No encontro asistiron proxectos como Bioproinsect , que busca solucións no sector da alimentación a base de insectos , como a obtención de fariña de vermes como produto para alimentación animal.
Tamén chamaron a atención traballos como o do Grupo Operativo Proteinleg , que conseguiu un substituto do atún cun produto de orixe vexetal a base de leguminosas . Este proxecto, que se centra nas variedades tradicionais de leguminosas, ten como obxectivo promover alternativas ás proteínas de orixe animal e reducir a dependencia da gandería da soia.
O simposio incluíu un bloque de relatorios e mesas redondas nas que participaron uns 16 proxectos innovadores, así como unha parte expositiva na que se reuniron 33 empresas.
O éxito do evento animou aos organizadores a converterse nun evento anual e repetir unha próxima edición. E, dado o aforo, as intervencións foron retransmitidas en directo, polo que a gravación do acto pódese consultar aquí .