Galicia
Galicia ocupa unha superficie de 29.574 km2 , dos cales máis do 97,8% é rural. Menos dun terzo da superficie total son terras de cultivo e máis de dous terzos son forestais. O tamaño medio das explotacións é de 8,2 hectáreas, máis do 63% das explotacións teñen menos de 5 hectáreas e só o 10% supera as 20 hectáreas. Os tres cultivos máis importantes son o tomate, o pemento morrón, a acelga e o repolo. A superficie forraxeira en Galicia representa o 28,1% do total de España, o que demostra a importancia do sector gandeiro nesta comunidade.
A nivel nacional, Galicia representa un gran potencial no sector gandeiro, fundamentalmente en subsectores, como o vacún de leite e de carne, o sector porcino e o avícola. Outros subsectores como a cunicultura, a apicultura e a peletería tamén xogan un papel importante no desenvolvemento económico rural.
As industrias agroalimentarias teñen un carácter estratéxico en Galicia xa que son un elemento clave para o desenvolvemento do sector agrario e para o fomento do rural galego. A industria alimentaria caracterízase polo reducido tamaño das empresas que ofrecen unha gran variedade de produtos de calidade ( Comisión Europea (2023).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Vigo .
- Universidade da Coruña .
- Universidade de Santiago de Compostela .
- Centro de Investigacións Agrarias de Mabegondo ( CIAM ): Investigación aplicada e básica orientada ás liñas preferentes de investigación dos programas de recursos e tecnoloxías agroalimentarias.
- Estación de Viticultura e Elaboración de Galicia ( EVEGA ): A súa misión é promover o desenvolvemento tecnolóxico do sector vitivinícola galego mediante a investigación aplicada, o asesoramento a viticultores e embotelladores, e a realización de actividades formativas.
- Fundación Juana de Vega .
Axentes do sector público
- Consellería do Medio Rural : institución pública que xestiona as competencias en agricultura, gandería, agroalimentación e desenvolvemento rural da Comunidade. Formación e Transferencia .
- Axencia Galega de Desenvolvemento Rural ( AGADER ): Axencia que ten como finalidade mellorar a calidade e as condicións de vida dos habitantes do rural ao tempo que contribúe á cohesión do territorio galego a través de catro liñas de axudas: ampliación e modernización de empresas non agrarias, creación, mellora e ampliación dos servizos básicos locais, plans de mellora viaria e axudas LEADER.
- Axencia Galega de Calidade Alimentaria ( AGACAL ): Organismo do goberno encargado de promover e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios galegos amparados polos distintos indicadores de calidade e de potenciar a calidade da produción agroalimentaria e forestal.
- Empresa Pública de Servizos Agrarios Galegos, SA ( SEAGA ): Correspóndelle, entre outras funcións, a planificación, dirección, administración e supervisión dos servizos gandeiros, veterinarios e de seguridade e saúde animal. Implantación e restauración de pastos.
- Axencia Galega de Innovación ( GAIN ): Institución comprometida coa transformación do modelo económico cara a unha economía competitiva e sostible, baseada no coñecemento e no talento.
- Seccións Agrarias Comarcais (65).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes ver unha lista de institutos e centros aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Experiencias de Calidade : 36 produtos con denominación de orixe e Indicación Xeográfica Protexida.
- Rede Galega de Riscos Emerxentes e Seguridade Alimentaria ( RISEGAL ).
- Centro Tecnolóxico da Carne (CTC ): Fundación que ten como obxectivo dinamizar e mellorar a capacidade competitiva do sector agroalimentario galego.
- Clúster alimentario de Galicia ( CLUSAGA ).
- Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias ( AGACA ): Reúne a 73 cooperativas agrarias .
- Colexios Profesionais de EnxeñeirosAgrónomos , Técnicos Agrícolas A Coruña e Pontevedra , Lugo , Ourense , e Veterinarios A Coruña , Lugo ; Ourense e Pontevedra .
- Empresas agroalimentarias galegas: directorio da Consellería.
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): Sindicato de Traballadores-COAG ; ASAGA ; Unións Agrarias-UPA , XESTIÓN AGROGANDEIRA GALEGA (XEAGRO), XERUGA .
- Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural ( IBADER )
Outros axentes
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
PLAN DE INVESTIGACIÓN E INNOVACIÓN GALEGO 2022 - 2024
O Plan Galego de Investigación e Innovación é o marco instrumental da Xunta de Galicia para avanzar no período 2022-2024 nos obxectivos e programas estratéxicos que contempla a RIS3 de Galicia. Neste Plan, os Programas “Integra”, “Innovar e emprender” e “Completar e transferir” fomentan a innovación e a transferencia de coñecemento para o desenvolvemento da economía galega, incluído o sector agrario.
ESTRATEXIA DE ESPECIALIZACIÓN INTELIXENTE DE GALICIA (RIS3) 2021-2027
A RIS3 (Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente), no período 2021-2027, aborda tres grandes retos para a economía e a sociedade galega a través da I+D+i. Para dar resposta a eles, por unha banda, a estratexia orienta as capacidades e esforzos de investigación e innovación en Galicia cara a 3 prioridades temáticas transversais e, por outra, reforza e impulsa o ecosistema galego de innovación a través de 5 obxectivos estratéxicos, arredor dos que articulan os instrumentos. e actuacións a desenvolver integradas nos correspondentes programas.
Neste contexto, o primeiro reto da RIS3 é desenvolver un modelo de xestión dos recursos naturais e culturais baseado na innovación e modernización dos sectores primarios galegos, introducindo innovacións que incidan na mellora da eficiencia e do rendemento no uso dos recursos endóxenos. En relación a este reto, tres prioridades para avanzar no necesario proceso de modernización das actividades tradicionais son a sustentabilidade, a dixitalización e o foco nas persoas.
Forma parte da Prioridade 1 “Sostibilidade” da RIS3 a aplicación de solucións científico-tecnolóxicas á economía circular, á economía alimentaria, apostando pola agricultura de precisión e a gandería a través das áreas de Priorización de Biotecnoloxía Agraria e Materias Primas, produtos, envases máis sostibles. e envases na cadea de valor dos alimentos. Así mesmo, a Tecnificación e dixitalización do sector primario son ámbitos prioritarios da Prioridade 2 da Estratexia “Digitalización”. Por último, dentro da Prioridade 3 “Céntrase nas persoas” atópanse as áreas de Priorización Nutrición humana saudable e funcional e Sanidade animal.
CAP 2023-2027
No ámbito da Política Agraria Común, Galicia destina o seguinte orzamento e actuacións a catro das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 8 millóns de euros.
- 7162(Cooperación non relacionada con grupos operativos EIP): 11 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 8,1 millóns de euros.
- 7202 (Asesoría): 7,5 millóns de euros.
DINÁMICA ENTRE AXENTES
O desenvolvemento do sector agrario galego esixe seguir innovando para incrementar o valor engadido dos produtos mediante a cooperación e alianzas que amplían as posibilidades de innovación, transformación e comercialización.
Os novos retos ambientais, tecnolóxicos e comerciais son un estímulo para desenvolver sinerxías público-privadas a través de proxectos innovadores nos que interactúan grandes e pequenos produtores, transformadores, comerciantes, universidades e investigadores, creando un sistema AKIS rexional activo no que flúen experiencias, innovacións e coñecementos que incrementen a competitividade e a sustentabilidade dos produtos no mercado nacional e internacional. Entre as actividades que se desenvolven no Sistema Autonómico destacan as dirixidas á modernización e dixitalización, a formación, o asesoramento especializado e a difusión de experiencias e coñecementos listos para ser utilizados.
Finalmente, a dinámica do sistema autonómico favorece a articulación e fixación territorial do tecido social coa participación de organismos públicos e privados, asesores, e os Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( RedPAC Viewer de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores ).
INTEGRACIÓN DO CONSELLO EN AKIS
As axudas para a prestación de servizos de asesoramento ás persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras constitúen unha panca importante para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrarias.
Só poderán ser beneficiarias as entidades privadas recoñecidas ou autorizadas como entidades prestadoras de servizos de asesoramento inscritas no Rexistro de entidades con servizos de asesoramento ou xestión de Galicia e que presten servizos a titulares de explotacións agrarias que estean inscritas no Rexistro de Explotacións Agrarias de Galicia.
- Axudas para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras
- Relación de entidades recoñecidas que prestan servizos de asesoramento e xestión
- Inscrición no rexistro de entidades con servizos de asesoramento ou xestión en Galicia .