Galicia
Galicia abrangue unha superficie de 29.574 km2 , dos cales máis do 97,8 % é rural. Menos dun terzo da superficie total son terras cultivadas e máis de dous terzos son forestais. O tamaño medio das explotacións é de 8,2 ha; máis do 63 % das explotacións teñen menos de 5 ha e só o 10 % superan as 20 ha. Os tres cultivos máis importantes son o tomate, o pemento, a acelga e o repolo. A superficie forraxeira en Galicia representa o 28,1 % do total de España, o que demostra a importancia do sector gandeiro nesta rexión.
A nivel nacional, Galicia representa un gran potencial no sector gandeiro, principalmente en subsectores como o gando vacún leiteiro e de carne, o porcino e a avicultura. Outros subsectores como a cunicultura, a apicultura e a cría de gando peleteiro tamén desempeñan un papel importante no desenvolvemento económico rural.
A industria agroalimentaria é estratéxica en Galicia, xa que é un elemento clave no desenvolvemento do sector agrícola e na promoción das zonas rurais. A industria alimentaria caracterízase polo pequeno tamaño das súas empresas, que ofrecen unha ampla variedade de produtos de calidade ( Comisión Europea (2023).
O AKIS rexional está representado por un conxunto de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Vigo .
- Universidade da Coruña .
- Universidade de Santiago de Compostela .
- Centro de Investigación Agraria de Mabegondo ( CIAM ): Investigación aplicada e básica centrada nas liñas de investigación preferentes dos programas de recursos e tecnoloxías agroalimentarias.
- Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia ( EVEGA ): A súa misión é promover o desenvolvemento tecnolóxico do sector vitivinícola galego mediante a investigación aplicada, o asesoramento a viticultores e embotelladores e actividades de formación.
- Fundación Juana de Vega .
Axentes do sector público
- Consellería do Medio Rural : institución pública que administra as competencias agrícolas, gandeiras, agroalimentarias e de desenvolvemento rural da Comunidade. Formación e Transferencia .
- Axencia Galega de Desenvolvemento Rural ( AGADER ): Organismo que ten como finalidade mellorar a calidade e as condicións de vida dos habitantes rurais, contribuíndo á cohesión do territorio galego a través de catro liñas de axudas: ampliación e modernización de empresas non agrícolas, creación, mellora e ampliación de servizos básicos locais, plans de mellora de estradas e axudas LEADER.
- Axencia Galega da Calidade Alimentaria ( AGACAL ): Organismo gobernamental encargado de promover e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios gallegos amparados por diversos indicadores de calidade e de mellorar a calidade da produción agrícola e forestal.
- Empresa Pública de Servizos Agrarios Galegos, SA ( SEAGA ): Entre outras funcións, é a responsable da planificación, xestión, administración e supervisión dos servizos gandeiros, veterinarios e de saúde e seguridade animal. Implantación e restauración de pastos.
- Axencia Galega de Innovación ( GAIN ): Institución comprometida coa transformación do modelo económico nunha economía competitiva e sostible baseada no coñecemento e o talento.
- Seccións Agrícolas Rexionais (65).
Axentes dedicados á formación
- Escolas agrícolas e de formación profesional. Aquí podes atopar unha lista de institutos e centros .
Axentes do sector agroalimentario
- Experiencias de Calidade : 36 produtos con denominación de orixe e Indicación Xeográfica Protexida.
- Rede Galega de Riscos Emerxentes e Seguridade Alimentaria ( RISEGAL ).
- Centro Tecnolóxico da Carne ( CTC ): Fundación que ten como obxectivo impulsar e mellorar a capacidade competitiva do sector agroalimentario galego.
- Clúster alimentario de Galicia ( CLUSAGA ).
- Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias ( AGACA ): Agrupa 73 cooperativas agrarias .
- Colexios Profesionais de EnxeñeirosAgrónomos , Técnicos Agrícolas da Coruña e Pontevedra , Lugo , Ourense , e Veterinarios da Coruña , Lugo , Ourense e Pontevedra .
- Empresas agroalimentarias gallegas: directorio da Consellería.
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): Sindicato de Traballadores-COAG ; ASAGA ; Unións Agrarias-UPA , XESTIÓN AGROGANDEIRA GALEGA (XEAGRO), XERUGA .
- Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural ( IBADER )
Outros axentes
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
PLAN DE INVESTIGACIÓN E INNOVACIÓN GALEGO 2022 - 2024
O Plan Galego de Investigación e Innovación é o marco instrumental da Xunta de Galicia para avanzar nos obxectivos estratéxicos e programas incluídos na RIS3 de Galicia durante o período 2022-2024. Os programas "Integra", "Innova e emprende" e "Completa e transferencia" deste Plan incentivan a innovación e a transferencia de coñecemento para o desenvolvemento da economía gallega, incluído o sector agrario.
ESTRATEXIA DE ESPECIALIZACIÓN INTELIXENTE DE GALICIA (RIS3) 2021-2027
A RIS3 (Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente), para o período 2021-2027, aborda tres grandes retos aos que se enfronta a economía e a sociedade gallegas a través da I+D+i. Para abordar estes retos, por unha banda, a estratexia orienta as capacidades e os esforzos de investigación e innovación de Galicia cara a tres prioridades temáticas transversais e, por outra, fortalece e impulsa o ecosistema de innovación de Galicia a través de cinco obxectivos estratéxicos, arredor dos cales articula os instrumentos e as accións a desenvolver, integrados nos programas correspondentes.
Neste contexto, o primeiro reto da RIS3 é desenvolver un modelo de xestión de recursos naturais e culturais baseado na innovación e na modernización dos sectores primarios de Galicia, introducindo innovacións que impacten na mellora da eficiencia e o rendemento no uso dos recursos endóxenos. En relación con este reto, tres prioridades para avanzar no necesario proceso de modernización das actividades tradicionais son a sustentabilidade, a dixitalización e o enfoque nas persoas.
A prioridade 1, "Sustentabilidade", da RIS3, inclúe a aplicación de solucións científicas e tecnolóxicas á economía circular e á economía alimentaria, centrándose na agricultura e gandería de precisión a través das áreas de priorización de biotecnoloxía agrícola e materias primas, produtos, envases e recipientes máis sostibles na cadea de valor alimentaria. Así mesmo, as áreas de priorización da prioridade 2, "Digitalización", inclúen a técnica e a dixitalización do sector primario. Finalmente, dentro da prioridade 3, "Énfase nas persoas", as áreas de priorización inclúen a alimentación humana saudable e funcional e a saúde animal.
PAC 2023-2027
No ámbito da Política Agrícola Común, Galicia destina o seguinte orzamento e accións a catro das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 8 millóns de euros.
- 7162 (Cooperación non relacionada cos grupos operativos do EIP): 11 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 8,1 millóns de euros.
- 7202 (Consultoría): 7,5 millóns de euros.
DINÁMICA ENTRE AXENTES
O desenvolvemento do sector agrícola galego require unha innovación continua para incrementar o valor engadido dos produtos mediante a cooperación e alianzas que amplíen as posibilidades de innovación, transformación e comercialización.
Os novos retos ambientais, tecnolóxicos e comerciais son un estímulo para desenvolver sinerxías público-privadas a través de proxectos innovadores nos que interactúan grandes e pequenos produtores, procesadores, comercializadores, universidades e investigadores, creando un sistema AKIS rexional activo onde flúen experiencias, innovacións e coñecemento, aumentando a competitividade e a sustentabilidade dos produtos nos mercados nacionais e internacionais. Entre as actividades que se levan a cabo dentro do sistema rexional están as centradas na modernización e dixitalización, a formación, o asesoramento especializado e a difusión de experiencias e coñecementos listos para o seu uso.
Finalmente, a dinámica do sistema rexional favorece a articulación territorial e a consolidación do tecido social coa participación de organizacións públicas e privadas, asesores e os Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( Visualizador de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores da RedPAC ).
INTEGRACIÓN DO ASESORAMENTO EN AKIS
As axudas para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras constitúen unha importante panca para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrícolas.
Só poderán ser beneficiarias as entidades privadas recoñecidas ou autorizadas como prestadoras de servizos de asesoramento inscritas no Rexistro de Entidades con Servizos de Asesoramento ou Xestión de Galicia e que presten servizos a titulares de explotacións agrarias inscritas no Rexistro de Explotacións Agrarias de Galicia.
- Axudas para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras
- Resolución do 18 de decembro de 2024, pola que se resolven as solicitudes de subvencións para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras, no marco do Plan Estratéxico da Política Agrícola Común de España 2023-2027, cofinanciado polo Fondo Europeo Agrícola de Desenvolvemento Rural (Feader).
- Lista de entidades recoñecidas que prestan servizos de asesoramento e xestión
- Inscrición no rexistro de entidades con servizos de asesoramento e xestión de Galicia .
De especial interese é omecanismo de asesoramento técnico da Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (EVEGA) . As preguntas e respostas ao mecanismo de asesoramento están dispoñibles no seu sitio web .