Galicia
Galicia abrangue unha superficie de 29.574 km2 , dos cales máis do 97,8% é rural. Menos dun terzo da superficie total son terras de cultivo e máis de dous terzos son forestais. O tamaño medio das explotacións é de 8,2 ha, con máis do 63 % das explotacións con menos de 5 ha e só o 10 % que superan as 20 ha. Os tres cultivos máis importantes son os tomates, os pementos, a acelga e o repolo. A terra forraxeira en Galicia representa o 28,1% da superficie total de España, o que demostra a importancia do sector gandeiro nesta rexión.
A nivel nacional, Galicia representa un gran potencial no sector gandeiro, principalmente en subsectores como o gando vacún leiteiro e de carne, o porcino e o avícola. Outros subsectores como a cunicultura, a apicultura e a cría de animais peleirescos tamén desempeñan un papel importante no desenvolvemento económico rural.
A industria agroalimentaria é estratéxica en Galicia, xa que é un elemento clave no desenvolvemento do sector agrario e na promoción das zonas rurais. A industria alimentaria caracterízase polo pequeno tamaño das empresas que ofrecen unha ampla variedade de produtos de calidade ( Comisión Europea (2023).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Vigo .
- Universidade da Coruña .
- Universidade de Santiago de Compostela .
- Centro de Investigación Agraria de Mabegondo ( CIAM ): Investigación aplicada e básica centrada nas liñas de investigación preferentes dos programas de recursos e tecnoloxías agroalimentarias.
- Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia ( EVEGA ): A súa misión é promover o desenvolvemento tecnolóxico do sector vitivinícola galego mediante a investigación aplicada, o asesoramento a viticultores e embotelladores e actividades de formación.
- Fundación Juana de Vega .
Axentes do sector público
- Consellería do Medio Rural : institución pública que administra as competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación e desenvolvemento rural na Comunidade. Formación e Transferencia .
- Axencia Galega de Desenvolvemento Rural ( AGADER ): Organismo que ten como finalidade mellorar a calidade e as condicións de vida dos habitantes rurais, contribuíndo á cohesión do territorio galego a través de catro liñas de axudas: ampliación e modernización de empresas non agrícolas, creación, mellora e ampliación de servizos básicos locais, plans de mellora de estradas e axudas LEADER.
- Axencia Galega da Calidade Alimentaria ( AGACAL ): Organismo gobernamental encargado de promover e protexer a calidade diferencial dos produtos alimentarios gallegos amparados por diversos indicadores de calidade e de mellorar a calidade da produción agrícola e forestal.
- Empresa Pública de Servizos Agrarios de Galegos, SA ( SEAGA ): Entre outras funcións, encárgase da planificación, xestión, administración e supervisión dos servizos gandeiros, veterinarios e de saúde e seguridade animal. Implementación e restauración de pastos.
- Axencia Galega de Innovación ( GAIN ): Institución comprometida coa transformación do modelo económico nunha economía competitiva e sostible, baseada no coñecemento e no talento.
- Seccións Agrícolas Rexionais (65).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación profesional e agraria. Podes consultar unha lista de institutos e centros aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Experiencias de Calidade : 36 produtos con denominación de orixe e Indicación Xeográfica Protexida.
- Rede Galega de Riscos Emerxentes e Seguridade Alimentaria ( RISEGAL ).
- Centro Tecnolóxico da Carne ( CTC ): Fundación que ten como obxectivo impulsar e mellorar a capacidade competitiva do sector agroalimentario galego.
- Clúster alimentario de Galicia ( CLUSAGA ).
- Asociación Galega de Cooperativas Agroalimentarias ( AGACA ): Agrupa 73 cooperativas agrarias .
- Colexios Profesionais de EnxeñeirosAgrónomos , Técnicos Agrícolas A Coruña e Pontevedra , Lugo , Ourense , e Veterinarios A Coruña , Lugo ; Orense e Pontevedra .
- Empresas agroalimentarias gallegas: directorio da Consellería.
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPA): Sindicato de Traballadores-COAG ; ASAGA ; Unións Agrarias-UPA , XESTIÓN AGROGANDEIRA GALEGA (XEAGRO), XERUGA .
- Instituto de Biodiversidade Agraria e Desenvolvemento Rural ( IBADER )
Outros axentes
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
PLAN DE INVESTIGACIÓN E INNOVACIÓN GALEGO 2022 - 2024
O Plan Galego de Investigación e Innovación é o marco instrumental da Xunta de Galicia para avanzar no período 2022-2024 nos obxectivos estratéxicos e programas contemplados pola RIS3 de Galicia. Neste Plan, os programas "Integra", "Innova e Emprende" e "Completa e Trasferencia" fomentan a innovación e a transferencia de coñecemento para o desenvolvemento da economía gallega, incluído o sector agrario.
ESTRATEXIA DE ESPECIALIZACIÓN INTELIXENTE DE GALICIA (RIS3) 2021-2027
A RIS3 (Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente), para o período 2021-2027, aborda tres grandes retos aos que se enfronta a economía e a sociedade gallegas a través da I+D+i. Para abordar estes retos, a estratexia orienta as capacidades e os esforzos de investigación e innovación de Galicia cara a tres prioridades temáticas transversais, e fortalece e promove o ecosistema de innovación de Galicia a través de cinco obxectivos estratéxicos, arredor dos cales articula os instrumentos e as accións que se desenvolverán e integrarán nos programas correspondentes.
Neste contexto, o primeiro reto da RIS3 é desenvolver un modelo de xestión de recursos naturais e culturais baseado na innovación e na modernización dos sectores primarios de Galicia, introducindo innovacións que impacten na mellora da eficiencia e o rendemento do uso endóxeno dos recursos. En relación con este reto, tres prioridades para avanzar no proceso necesario de modernización das actividades tradicionais son a sustentabilidade, a dixitalización e a atención ás persoas.
A prioridade 1 da RIS3 , «Sustentabilidade», inclúe a aplicación de solucións científicas e tecnolóxicas á economía circular e á economía alimentaria, centrándose na agricultura e gandería de precisión a través das áreas de priorización da biotecnoloxía agrícola e de materias primas, produtos, envases e recipientes máis sostibles na cadea de valor alimentaria. Do mesmo xeito, as áreas prioritarias da Prioridade 2 da Estratexia de «Dixitalización» inclúen a técnica e a dixitalización do sector primario. Finalmente, dentro da Prioridade 3 “Énfase nas persoas”, as áreas prioritarias son a nutrición humana saudable e funcional e a saúde animal.
PAC 2023-2027
No ámbito da Política Agrícola Común, Galicia destina o seguinte orzamento e accións a catro das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 8 millóns de euros.
- 7162 (Cooperación non relacionada cos grupos operativos do EIP): 11 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 8,1 millóns de euros.
- 7202 (Consultoría): 7,5 millóns de euros.
DINÁMICA ENTRE AXENTES
O desenvolvemento do sector agrícola galego require unha innovación continua para incrementar o valor engadido dos produtos mediante a cooperación e alianzas que amplíen as posibilidades de innovación, transformación e comercialización.
Os novos retos ambientais, tecnolóxicos e comerciais son un estímulo para desenvolver sinerxías público-privadas a través de proxectos innovadores nos que interactúan grandes e pequenos produtores, procesadores, comercializadores, universidades e investigadores, creando un sistema AKIS rexional activo onde flúen experiencias, innovacións e coñecemento, aumentando a competitividade e a sustentabilidade dos produtos nos mercados nacionais e internacionais. Entre as actividades que se levan a cabo dentro do sistema rexional están as centradas na modernización e dixitalización, a formación, o asesoramento especializado e a difusión de experiencias e coñecementos listos para o seu uso.
Finalmente, a dinámica do sistema rexional favorece a articulación territorial e a consolidación do tecido social coa participación de organizacións públicas e privadas, asesores e os Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( Visualizador de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores da RedPAC ).
INTEGRACIÓN DO ASESORAMIENTO EN AKIS
As axudas para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras constitúen unha importante panca para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrícolas.
Só poderán ser beneficiarias as entidades privadas recoñecidas ou autorizadas como prestadoras de servizos de asesoramento inscritas no Rexistro de Entidades de Servizos de Asesoramento ou Xestión de Galicia e que presten servizos a titulares de explotacións agrarias inscritas no Rexistro de Explotacións Agrarias de Galicia.
- Axudas para a prestación de servizos de asesoramento a persoas físicas ou xurídicas titulares de explotacións agrícolas ou gandeiras
- Lista de entidades recoñecidas que prestan servizos de asesoramento e xestión
- Inscrición no rexistro de entidades con servizos de asesoramento ou xestión en Galicia .
De especial interese é omecanismo de asesoramento técnico da Estación de Viticultura e Enoloxía de Galicia (EVEGA) . As preguntas e respostas do mecanismo consultivo están dispoñibles no seu sitio web .