Skip to main content

Galícia

Galícia abasta una superfície de 29.574 km2 , dels quals més del 97,8 % és rural. Menys d'un terç de la superfície total correspon a terres de cultiu i més de dos terços a la silvicultura. de 8,2 ha., més del 63% de les explotacions tenen menys de 5 ha i només el 10% supera les 20 ha. importants són el tomàquet, el pebrot morró, la bleda i la col de cabdell La superfície farratgera a Galícia suposa el 28,1 % del total existent a Espanya, cosa que demostra la importància del sector ramader en aquesta comunitat.

A nivell nacional, Galícia representa un gran potencial al sector ramader, principalment als subsectors, com el boví de llet i carn, el sector porcí o l'avicultura. Altres subsectors com la cunicultura, apicultura o pelleteria representen també un important paper desenvolupament econòmic rural.

Les indústries agroalimentàries tenen un caràcter estratègic a Galícia per ser un element clau per al desenvolupament del sector agrari i per a la promoció de les zones rurals de Galícia. de qualitat ( Comissió Europea (2023).

L'AKIS regional està representat per un cúmul d' agents públics i privats agrupats i que interactuen entre ells:

 

Agentes del akis

La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional:

  • Agents que generen coneixement.
  • Agents del sector públic.
  • Agents dedicats a la formació.
  • Agents del sector agroalimentari.
  • Altres agents de l'AKIS.

Agents i interaccions AKIS

Agents dedicats a la generació de coneixement

  • Universitat de Vigo .
  • Universitat de la Corunya .
  • Universitat de Santiago de Compostel·la .
  • Centre d'Investigacions agràries Mabegondo ( CIAM ): Investigacions aplicades i bàsiques orientades a les línies de recerca preferents dels programes de recursos i tecnologies agroalimentàries.
  • Estació de Viticultura i Enoloxia de Galícia ( EVEGA ): La seva missió és impulsar el desenvolupament tecnològic del sector vitivinícola gallec a través de la investigació aplicada, l'assessorament a viticultors i embotelladors i la realització d'activitats de formació.
  • Fundació Juana de Vega .

Agents del sector públic

  • Conselleria del Medi Rural : institució pública que administra les competències en agricultura, ramaderia, agroalimentació i desenvolupament rural de la Comunitat. Formació i Transferència .
  • Agència Gallega de Desenvolupament Rural ( AGADER ): Agència la finalitat de la qual és millorar la qualitat i condicions de vida dels habitants del medi rural alhora que contribueix a la cohesió del territori gallec mitjançant quatre línies d'ajuda: ampliació i modernització d'empreses no agrícoles, creació, millora i ampliació de serveis bàsics locals, plans de millora de camins i ajuts LEADER.
  • Agència Gallega de Qualitat Alimentària ( AGACAL ): Agència governamental encarregada de la promoció i protecció de la qualitat diferencial dels productes alimentaris gallecs emparats pels diferents indicadors de qualitat i per potenciar la qualitat de la producció agroalimentària i forestal.
  • Empresa Pública de Serviços Agraris Galegos, SA ( SEAGA ): Entre altres funcions, s'encarrega de la planificació, direcció, administració i supervisió dels serveis ramaders, veterinaris i de seguretat i salut animal. Implementació i restauració de pastures.
  • Agència gallega d'innovació ( GAIN ): Institució compromesa en la transformació del model econòmic cap a una economia competitiva i sostenible, basada en el coneixement i el talent.
  • Seccions Agràries Comarcals (65).

Agents dedicats a la formació

  • Escoles de formació agrària i de formació professional. Podeu consultar una llista d'institut i centres aquí .

Agents del sector agroalimentari

  • Experiències de Qualitat : 36 productes amb denominació d'origen i Indicació Geogràfica Protegida.
  • Xarxa Gallega de riscos emergents i seguretat alimentària ( RISEGAL ).
  • Centre Tecnològic da Carne ( CTC ): Fundació que pretén dinamitzar i millorar la capacitat competitiva del sector agroalimentari de Galícia.
  • Clúster alimentari de Galícia ( CLUSAGA ).
  • Associació Gallega de Cooperatives Agroalimentàries ( AGACA ): Aglutina a 73 cooperatives agràries .
  • Col·legis Professionals d'Enginyers Agrònoms , Tècnics Agrícoles A Corunya i Pontevedra , Lugo , Ourense , i Veterinaris A Corunya , Lugo ; Ourense i Pontevedra .
  • Empreses agroalimentàries gallegues: directori de la Conselleria.
  • Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): Sindicat Labrero-COAG ; ASAGA ; Unions Agràries-UPA , XESTIÓ AGROGANDEIRA GALEGA (XEAGRO), XERUGA .
  • Institut de Biodiversitat Agrària i Desenvolupament Rural ( IBADER )

Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS

PLA GALERIA D'INVESTIGACIÓ I INNOVACIÓ 2022 - 2024

El Pla Gallec de Recerca i Innovació és el marc instrumental de la Xunta de Galícia per avançar en el període 2022-2024 en els objectius estratègics i els programes que preveu la RIS3 de Galícia. En aquest Pla els Programes "Integra", "Innova i emprèn" i "Completa i transfereix" incentiven la innovació i la transferència de coneixements per al desenvolupament de l'economia gallega inclòs el sector agrari.

ESTRATÈGIA D'ESPECIALITZACIÓ INTEL·LIGENT DE GALÍCIA (RIS3) 2021-2027

La RIS3 (Estratègia de Recerca i Innovació per a l'Especialització Intel·ligent), en el període 2021-2027, aborda a través de la R+D+i tres grans reptes de l'economia i la societat gallega. Per donar-los resposta, per una banda, l'estratègia orienta les capacitats i els esforços de recerca i innovació a Galícia cap a 3 prioritats temàtiques transversals i, de l'altra, reforça i impulsa l'ecosistema gallec d'innovació a través de 5 objectius estratègics, al voltant dels que articula els instruments i les actuacions a desenvolupar integrats en els programes corresponents.

En aquest context, el primer repte de la RIS3 consisteix a desenvolupar un model de gestió de recursos naturals i culturals basats en la innovació i la modernització dels sectors primaris gallecs, introduint innovacions que incideixin en la millora de l'eficiència i el rendiment en el ús dels recursos endògens. En relació amb aquest repte, tres prioritats per avançar en el procés de modernització d'activitats tradicionals necessaris són la sostenibilitat, la digitalització i l'enfocament cap a les persones.

Formen part de la Prioritat 1 “Sostenibilitat” de la RIS3 l'aplicació de les solucions cientificotecnològiques a l'economia circular, l'economia alimentària apostant per l'agricultura i la ramaderia de precisió mitjançant els àmbits de Priorització de Biotecnologia agrària i Matèries primeres, productes, envasos i embalatges més sostenibles a la cadena de valor alimentària. Així mateix, són àmbits Prioritaris de la Prioritat 2 de l'Estratègia Digitalització la Tecnificació i digitalització del sector primari. Finalment, dins de la Prioritat 3 “Enfocament cap a les persones” són àmbits de priorització l'alimentació humana saludable i funcional i la sanitat animal.

PAC 2023-2027

En l'àmbit de la Política Agrària Comuna, Galícia destina a quatre de les intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:

  • 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 8 milions d'euros.
  • 7162 (Cooperació no relacionada amb els grups operatius EIP): 11 milions d'euros.
  • 7201 (Formació): 8,1 milions d'euros.
  • 7202 (Assessorament): 7,5 milions d'euros.

DINÀMICA ENTRE ELS AGENTS

El desenvolupament del sector agrari gallec requereix continuar innovant per incrementar el valor afegit dels productes a través de la cooperació i les aliances que ampliïn les possibilitats d'innovació, transformació i comercialització.

Els nous reptes ambientals, tecnològics i comercials són un estímul per desenvolupar sinergies publicoprivada a través de projectes innovadors en què grans i petits productors, transformadors, comercialitzadors, universitats i investigadors interactuen creant un sistema regional AKIS actiu en què flueixen les experiències , innovacions i coneixements que incrementin la competitivitat i sostenibilitat dels productes al mercat nacional i internacional. Entre les activitats que es desenvolupen al Sistema regional destaquen aquelles orientades a la modernització i digitalització, formació, assessorament especialitzat i divulgació d'experiències i coneixements preparats per ser utilitzats.

Finalment, les dinàmiques del sistema regional afavoreixen l'articulació i la fixació territorial del teixit social amb la participació d'organitzacions públiques i privades, assessores/es, i els Grups d'Acció Local i Desenvolupament Rural ( Visor de Grups Operatius i Projectes Innovadors de la RedPAC ).

INTEGRACIÓ DE L'ASSESSORAMENT A AKIS

Les ajudes destinades a la prestació de serveis d'assessorament a persones físiques o jurídiques titulars d'explotacions agrícoles o ramaderes són una palanca important per millorar la gestió sostenible i el rendiment general de les explotacions agràries.

Únicament podran ser beneficiàries les entitats privades reconegudes o autoritzades com a entitats prestadores de serveis d'assessorament inscrites al Registre d'entitats amb serveis d'assessorament o gestió de Galícia i que prestin serveis a titulars d'explotacions agràries que estiguin registrades al Registre d'Explotacions Agràries de Galícia.