Rioxa, La
O sistema AKIS na Rioxa desenvólvese nun marco territorial de 5.045 km², dos cales o 41,7% corresponde a superficies agrícolas e o 28,7% a superficies forestais. Na segunda comunidade máis pequena da área xeográfica, o 50% das explotacións teñen unha superficie inferior a 5 hectáreas, aínda que o tamaño medio das explotacións alcanza as 22,5 hectáreas. ( Comisión Europea, 2023 ).
O sector primario é de gran importancia, aportando case o 5% do valor engadido bruto. Os cultivos predominantes en canto á produción agraria final son o trigo, a remolacha azucreira, os cogomelos, as pereiras, a uva e o aceite de oliva ( Instituto de Estadística da Rioxa ).
O sector gandeiro rioxano está representado principalmente polo avícola/polo (88%), seguido do porcino (6%) e ovino/caprino (3%) (Instituto de Estadística da Rioxa).
O AKIS autonómico da Rioxa está representado por un grupo de axentes públicos e privados que interactúan entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional e os vínculos entre eles:
- Axentes de I+D+i que xeran coñecemento ou promoven a transferencia de coñecemento.
- Axentes da Administración Pública.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Axentes que participan na incorporación da innovación no sector agroalimentario.
- Axentes que estimulan a innovación a través da cooperación e o asociacionismo.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade da Rioxa , xeradora de coñecemento regrado e non regulado, con gran capacidade investigadora e de difusión .
- Campus de Excelencia Internacional (CEI) do Val do Ebro ( Campus IBERUS) promovido en agregación estratéxica polas universidades públicas das Comunidades Autónomas de Aragón e A Rioxa, da Comunidade Foral de Navarra, así como a da provincia de Lleida en Cataluña .
- Instituto de Ciencias da Viña e do Viño ( ICVV ): Centro de Investigación en Viticultura e Enoloxía, creado polo Goberno da Rioxa (a través do Ministerio de Agricultura), o Consello Superior de Investigacións Científicas e a Universidade da Rioxa . O seu obxectivo é xerar novos coñecementos e novas tecnoloxías en Viticultura e Enoloxía que sirvan de base para o desenvolvemento tecnolóxico e a innovación nun sector, o vitivinícola, inherente á nosa cultura e á nosa economía agraria, así como promover a transferencia de coñecementos científicos. resultados e tecnolóxicos á sociedade, de xeito que a súa actividade investigadora teña implicacións prácticas e contribúa deste xeito ao desenvolvemento do sector .
- Servizo de Investigación Agraria , desenvolve proxectos de investigación nas áreas da viticultura -material xenético, variedades minoritarias, solos...- e da enoloxía -microbioloxía, lévedos e bacterias, ou tecnoloxía vinícola. Tamén forman parte do servizo de investigación agraria:
- Adega Institucional La Grajera .
- Muíño Experimental da Grajera .
- Estación Enolóxica de Haro .
- Explotación agrícola Pazuengos .
- Centro Tecnolóxico de Investigación do Cogomelo da Rioxa ( CTICH ): Centro dedicado á investigación e desenvolvemento tecnolóxico, a mellorar a calidade da produción, aumentar a competitividade e estimular a modernización das empresas do sector, mediante a prestación de servizos aos seus asociados e a realización de investigacións científicas e tecnolóxicas. proxectos de desenvolvemento dirixidos ao sector dos cogomelos cultivados.
- FUDin : Plataforma de solucións innovadoras e servizos de alto valor que nace como unión do Centro Tecnolóxico de la Industria Cárnica (CTIC) e o Centro de Investigación e Tecnoloxía Alimentaria da Rioxa (CITA), que responden ás necesidades técnicas e de investigación requiridas. na industria agroalimentaria, tanto da carne como das hortalizas. A dirección do centro está encomendada á Asociación para a Investigación, o Desenvolvemento e a Innovación no Sector Agroalimentario ( AIDISA ). En 2024 fusionarase co Centro Nacional de Tecnoloxía e Seguridade Alimentaria ( CNTA ), creando o primeiro centro tecnolóxico privado especializado no sector agroalimentario de España.
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Gandería, Mundo Rural e Medio Ambiente : institución pública que xestiona as competencias en agricultura, gandería, agroalimentación, medio rural e medio ambiente da Comunidade.
- Oficinas Agrarias Comarcais (8).
- Axencia de Desenvolvemento Económico da Rioxa ( ADER ) : Axencia que ten como misión dinamizar e potenciar o desenvolvemento empresarial na Rioxa, prestando servizos activos, concedendo axudas económicas e apoiando o financiamento das empresas.
- Servizo de Información Agroclimática ( SIAR )
- Unidade de Xestión e Transferencia do Coñecemento Agrario . Equipo multidisciplinar que xestiona a contratación de proxectos, contratos de I+D, establecemento de colaboracións internacionais, ademais de organizar diferentes cursos dirixidos ao sector agrario e agroalimentario da Comunidade Autónoma da Rioxa, co fin de que os resultados de I+D se difundan +i en estas cuestións para que os avances científicos, técnicos e tecnolóxicos cheguen a todas as explotacións agrarias da Rioxa.
- Laboratorio Comarcal da Xunta de La Rioja , como laboratorio de apoio á I+D+i.
- Estación Enolóxica de Haro , referencia en análise e asistencia técnica a organismos públicos e privados do sector vitivinícola, tanto autonómicos como nacionais, sendo un laboratorio de referencia para a análise de pegadas dixitais de todos os viños españois.
- Consellería de Economía, Innovación, Empresa e Autoemprego .
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e de formación profesional da Comunidade. Podes ver unha lista de escolas e centros aquí
- Cursos de formación para o sector agrario 2023-2024 impartidos por diferentes entidades. Podes consultar a lista de cursos premendo aquí .
- Escola de Pastores da Rioxa , proxecto que xorde como iniciativa do Concello de Brieva de Cameros a partir dunha reflexión sobre como buscar alternativas para o futuro da vila e, en xeral, para os territorios de montaña nos que a gandería foi a principal actividade.
Axentes do sector agroalimentario
- Produtos de calidade “Alimentos de La Rioja”: DO e IGP
- Federación de Cooperativas Agrarias da Rioxa ( FECOAR ), Cooperativas, SAT, outras agrupacións e asociacións agrarias, ATRIAS , etc.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios
- Organizacións Profesionais Agrarias ( OPA ): Unión de Agricultores y Ganaderos de La Rioja, UAGR-COAG , ARAG-ASAJA , UPA-La Rioja
- Empresas agrarias e agroalimentarias
- Entidades asesoras :
- ASEGAR 2024 UTE é unha entidade formada polo sindicato de Ingeniería Carna, Bricalvet, Agrovidar e Clean Biotec.
- Servicoopr UTE , é unha entidade formada pola unión de FECOAR , AGER Tecnoloxía e ASER.
- Asociación Rioxana de Agricultores e Gandeiros ( ARAG-ASAJA ).
- Unión de pequenos agricultores e gandeiros da Rioxa ( UPA ).
- Unión de Agricultores e Gandeiros da Rioxa ( UAGR-COAG ).
- Clúster FOOD+I , entidade privada que agrupa a máis de 90 empresas do sector, centros de coñecemento e outras entidades relacionadas coa innovación alimentaria. O seu obxectivo é promover a competitividade e o desenvolvemento do sector agroalimentario no Val do Ebro a través da anticipación ás tendencias empresariais, a incorporación de tecnoloxía e o desenvolvemento de solucións de I+D+i próximas ao mercado dentro do ámbito europeo.
- A Asociación Profesional de Produtores de Substratos e Cogomelos da Rioxa, Navarra e Aragón ( ASOCHAMP ) é unha entidade profesional e sen ánimo de lucro que agrupa a todos os cogolegeiros destas tres comunidades autónomas. xestión do CTICH para dotar ao sector dun elemento de investigación, dinamización e desenvolvemento.
Outros axentes
- Rede Rioxana de Desenvolvemento Rural composta por 3 Grupos de Acción Local: Asociación para o Desenvolvemento da Rioxa Alta ( ADRA ),ADR Rioxa Oriental e CEIP-Rural .
- Grupos Operativos de produtividade e sustentabilidade agrícola e equipos de innovación para mitigar o cambio climático e proxectos ambientais. Podes consultar a información dos Grupos dende 2017 premendo aquí .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA DE ESPECIALIZACIÓN INTELIXENTE (S3) 2021-2027
A Estratexia de Especialización Intelixente S3 2021-2027 representa as directrices estratéxicas que agrupan as principais prioridades, retos e necesidades de cada rexión. Na nova estratexia para o período 2021-2027 dáse prioridade a potenciar todos os ámbitos que integran a cadea de valor da industria agroalimentaria como principal sector produtivo autonómico.
Dentro da Área de Especialización 2 – Industria Competitiva, que persegue a evolución e transformación do modelo produtivo rexional para acadar unha industria con mellores e maiores capacidades, diferenciación e intensidade de innovación, nun entorno cada vez máis competitivo e global. Dúas das súas Prioridades de Especialización son a cadea de valor agroalimentaria, incluíndo o desenvolvemento da agricultura de precisión na comarca, ademais da incorporación de novas tecnoloxías (intelixencia artificial, análise de big data, etc.) en toda a cadea de valor agroalimentaria. ( Smart Agro, Agricultura 4.0 e Food Industry 4.0 ), para avanzar cara a unha xestión e produción agroalimentaria máis sostible e eficiente, unha maior integración do consumidor nos procesos de innovación e o desenvolvemento de redes de colaboración para a redución das ineficiencias, o aforro de custos e un maior control da trazabilidade na cadea de valor; e Enorregion, co obxectivo de converterse no referente mundial en investigación, innovación, creación de tendencias, formación diferenciada e enoturismo a nivel mundial.
PLAN DE CIENCIA E TECNOLOXÍA DA RIOJA 2022-2024
O Plan Estratéxico de Ciencia e Tecnoloxía manifesta dúas áreas de especialización relacionadas co sector agrario: “Industria competitiva” e “Ecorrexión sustentable e cohesionada”. A primeira prevé, entre outras liñas, priorizar a cadea de valor agroalimentaria. No segundo, faise fincapé nunha liña de especialización centrada na economía circular. En consonancia co funcionamento dun sistema AKIS, os eixes estratéxicos “I. Cultura da ciencia, tecnoloxía e innovación”, e “II. Contornas e infraestruturas colaborativas e abertas para a cooperación”, salientan a colaboración, a innovación e a transferencia de coñecemento entre os axentes económicos da comunidade.
I PLAN ESTRATÉXICO DE PRODUCIÓN ECOLÓXICA NA RIOJA
En materia de produción ecolóxica, prevese reforzar a transferencia de coñecemento e a formación especializada en produción ecolóxica dos diferentes elos da cadea (produción, transformación e comercialización), facilitando a profesionalización do sector da produción ecolóxica. Neste sentido, o sistema AKIS constitúese como un articulador das oportunidades de desenvolvemento da produción ecolóxica aliñando as necesidades, fortalezas e oportunidades dos diferentes axentes implicados.
CAP 2023-2027
No ámbito da Política Agraria Común, La Rioja destina o seguinte orzamento e actuacións a catro das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 0,99 millóns de euros. O tipo de operacións establécese en función do seu destino:
- Crear valor engadido relacionando investigación e prácticas agrícolas, así como potenciando o uso de medidas innovadoras.
- Conectar axentes e proxectos de innovación.
- Promover a rápida transposición de solucións innovadoras á práctica.
- Informar á comunidade científica das necesidades de investigación na práctica agraria.
- 7162 (Cooperación distinta aos grupos operativos EIP): 1,98 millóns de euros. A intervención permitirá a concesión de axudas para financiar as seguintes operacións mediante a constitución dun Grupo de Cooperación (GC) non relacionado coa AEI:
- Execución de proxectos piloto dirixidos a prácticas agrarias produtivas e sostibles.
- Desenvolvemento de accións innovadoras dirixidas á mitigación do cambio climático e á adaptación ao mesmo.
- Desenvolvemento de enfoques conxuntos en materia de proxectos ambientais e de promoción da agricultura sostible.
- 7201 (Intercambio de coñecemento e difusión da información): 1,99 millóns de euros. Esta intervención consistirá nas seguintes actuacións:
- Axudas para a formación profesional e adquisición de competencias.
- Axudas para actividades de demostración e información.
- Axudas para intercambios de curta duración relativas á xestión de explotacións agrarias e forestais e empresas rurais, así como visitas a explotacións agrarias e forestais e empresas rurais.
- Axudas para a formación de asesores.
- 7202 (Asesoría): 4,13 millóns de euros
- Axudas para contribuír á obtención de servizos de asesoramento.
- Axudas para a creación de servizos de xestión, substitución e asesoramento.
- Axudas para a prestación de servizos de titoría.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
A dixitalización no sector agrario
Dentro do Plan de Recuperación, Transformación e Resiliencia, o compoñente 3: “Transformación ambiental e dixital do sector agroalimentario e pesqueiro” inclúe o investimento: “Plan de Fomento da sustentabilidade e competitividade da agricultura e da gandería (III): investimentos en agricultura de precisión. , eficiencia enerxética e economía circular e no uso de enerxías e gases renovables no sector agrícola e gandeiro" (2.517 millóns de euros ).
Este compoñente busca adoptar unha estratexia para impulsar a dixitalización do sector agroalimentario e do conxunto do medio rural, sendo clave para a súa modernización e mellora en aspectos como a competitividade; Por iso, factores como a difusión da súa utilidade e a formación dos usuarios son vitais para aproveitar todo o seu potencial. A Unidade de Xestión e Transferencia do Coñecemento Agrario é a responsable desta difusión e formación.
Tamén se inclúe dende o PEPAC 2023-2027 a Intervención 6501.2 - Compromisos de Cultivos Sostibles, que inclúe axudas para a Xestión de insumos agrarios mediante tecnoloxías de dosificación variable de produtos fitosanitarios e fertilizantes (3,23 millóns de euros ), que apoian, polo tanto, a modernización do sector.
Así, o Plan de Recuperación, Transformación e Resiliencia prevé unha liña específica para acelerar a modernización dos equipamentos e o uso destas tecnoloxías que permitan un uso máis eficiente dos recursos naturais nos procesos produtivos e a incorporación de equipamentos máis eficientes enerxéticamente aumentando o rendemento ambiental do sector agrario.
Dinámica entre axentes
O sistema rexional de transferencia de coñecemento e innovación agraria da comunidade nútrese de iniciativas e accións colaborativas público-privadas dirixidas á modernización e dixitalización, á formación, ao asesoramento especializado e á difusión de experiencias e coñecementos listos para ser utilizados.
Finalmente, as sinerxías orixinadas no sistema autonómico favorecen a articulación e fixación territorial do tecido social coa participación de organismos públicos e privados, asesores, e os Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( Visor de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores de RedPAC ).
Innovación e Transferencia de Coñecemento
Campos demostrativos 2023: O servizo de Experimentación Agraria do goberno da Rioxa realiza actividades demostrativas coordinadas dende a granxa Grajera. Máis información sobre os campos aquí :
">
Axudas para accións de cooperación innovadora
Dentro da PAC, tanto os Grupos Operativos como proxectos innovadores non AEI-AGRI están implantados na Rioxa. Para obter máis información sobre os Grupos Operativos e Proxectos desenvolvidos, prema aquí .
Proxectos vitivinícolas comarcais
Entre os proxectos financiados con fondos FEDER destacan os destinados á transferencia de coñecemento ao sector vitivinícola e os proxectos de investigación, tamén cofinanciados con estes fondos, de I+D+i no ámbito agroalimentario desenvolvidos por centros tecnolóxicos do ámbito da Comunidade Autónoma da Rioxa. .
Xornadas técnicas
As xornadas técnicas enmárcanse dentro das actividades que desenvolve o Ministerio de Agricultura para trasladar ao sector agroalimentario o coñecemento xerado a través de campos demostrativos, proxectos de innovación ou outras materias innovadoras que poidan ser de interese para agricultores, gandeiros ou técnicos no seu día a día. traballo. Neste apartado pódense consultar as ponencias das xornadas técnicas dos últimos anos, aquí .
Integración do asesoramento en AKIS
Os potenciais usuarios do asesoramento deberán elixir entre as entidades asesoras seleccionadas pola Rioxa: Asociación Riojana de Agricultores y Ganaderos de La Rioja (ARAG-Asaja), Unión de Pequenos Agricultores y Ganaderos de La Rioja (UPA), Unión de Agricultores y Gandeiros de La Rioja La Rioja (UAGR-COAG), Asegar 2020 UTE, Servicoopr UTE.