Proxecto BigPicnic H2020: Big Picnic: Grandes preguntas: involucrar ao público cunha investigación e innovación responsable en materia de seguridade alimentaria
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2019
- Orzamento asignado 3.428.767,5 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto BigPicnic
Garantir a dispoñibilidade e o acceso a alimentos suficientes, seguros e nutritivos é unha prioridade fundamental que afecta a todos os cidadáns da UE, polo que Horizonte 2020 identificou a seguridade alimentaria como un dos principais retos a abordar. BGCI, unha organización internacional de redes, traballará con xardíns botánicos, centros científicos informais con ampla experiencia na investigación de alimentos e plantas alimentarias e outras organizacións clave para implementar o proxecto Big Picnic. Este proxecto, mediante a co-creación e o debate público, fomenta a comprensión pública dos problemas de seguridade alimentaria e permite que adultos e mozos de toda Europa e África discutan e expresen as súas opinións sobre a Investigación e Innovación Responsable (RRI) neste campo cos seus compañeiros, científicos e responsables políticos.
O proxecto consiste en exposicións educativas de baixo custo e co-creadas sobre seguridade alimentaria, utilizando a metáfora dunha cesta de picnic. A exposición incluirá información, actividades e actos participativos dirixidos a un público amplo (adultos, escolares e familias). Partindo do compromiso público e dos datos recollidos nestas exposicións iniciais, o proxecto organizará cafés científicos en ambientes informais e accesibles ao público, así como xardíns botánicos, para recoller comentarios do público sobre RRI e seguridade alimentaria. A fase final do proxecto consolidará os resultados do compromiso público para producir dúas publicacións fundamentais: un informe que articula a opinión pública e recomendacións para RRI sobre seguridade alimentaria, e un conxunto de ferramentas de co-creación que reforzará a capacidade de compromiso doutras institucións científicas da UE.
Proporcionaranse varios estudos de casos RRI para apoiar o conxunto de ferramentas RRI da UE actualmente en desenvolvemento. Espérase que a avaliación do proxecto demostre a aprendizaxe e o cambio organizativo entre as institucións socias. As institucións socias seguirán difundindo formación e promovendo a RRI para a futura participación pública.
A seguridade alimentaria é un dos maiores retos aos que se enfronta a sociedade actual. En 2014, 55 millóns de persoas en Europa non podían permitirse unha comida regular e de calidade cada dous días (Eurostat, 2015). A maior parte da produción e consumo de alimentos en Europa baséase na actualidade nuns poucos cultivos, propiedade dun número reducido de familias. Polo tanto, a xente depende moito dun puñado de cultivos, todos eles susceptibles ás enfermidades e ao cambio climático, e que requiren tecnoloxía e investigación en constante evolución para manter a mellora e a calidade dos cultivos ante o crecemento masivo da poboación. Gran parte da conservación e investigación que realizan os xardíns botánicos está relacionada coa seguridade alimentaria, desde os bancos de sementes ata a investigación en nutrixenómica (o estudo da relación entre nutrición e xenética).
Polo tanto, cada xardín botánico socio de BigPicnic achegou a súa propia experiencia ao proxecto. Ademais, os xardíns botánicos teñen experiencia en conectar as persoas con plantas, e permiten aos seus visitantes responsabilizarse das súas propias eleccións alimentarias. BigPicnic tiña como obxectivo organizar un debate internacional, descubrir como entenden e interpretan a seguridade alimentaria persoas de diferentes países e grupos sociais, intercambiaron ideas e solucións e reunir opinión pública para fomentar a Investigación e Innovación Responsable (RRI) para o futuro da nosa alimentación.
Os obxectivos de BigPicnic foron:
- Mellora a comprensión e a implementación de RRI proporcionando estudos de casos de mellores prácticas para o RRI Toolkit.
- Aumentar a participación en cuestións locais e globais de seguridade alimentaria mediante presentacións de divulgación e cafés científicos entre públicos diversos.
- Co-crear mecanismos accesibles e innovadores con diversos públicos para facilitar a interacción e salvar a brecha entre o público, os responsables políticos e os investigadores.
- Use os resultados dos proxectos INQUIRE, PLACES e VOICES financiados pola UE.
- Desenvolver a capacidade dos xardíns botánicos de toda Europa para desenvolver e ofrecer enfoques de co-creación cos seus públicos locais e rexionais.
- Desenvolver os xardíns botánicos como centros que promovan o diálogo entre o público, os investigadores e os responsables políticos.
- Desenvolver conxuntamente ferramentas para medir o compromiso dos socios do consorcio e dos membros do equipo de co-creación con RRI e os beneficios do enfoque participativo de co-creación adoptado no proxecto.
Garantir a dispoñibilidade e o acceso a alimentos suficientes, seguros e nutritivos é unha prioridade fundamental que afecta a todos os cidadáns da UE e, polo tanto, Horizonte 2020 identificou a seguridade alimentaria como un dos principais retos que hai que abordar. BGCI, unha organización de rede internacional, traballará con xardíns botánicos, centros científicos informais experimentados con experiencia en investigación de alimentos e plantas alimentarias e outras organizacións clave para implementar o proxecto Big Picnic.
Este proxecto, a través dun enfoque de co-creación e debate público, constrúe a comprensión pública dos problemas de seguridade alimentaria e permite que adultos e mozos de toda Europa e África discutan e articulan as súas opinións sobre a Investigación e Innovación Responsable (RRI) neste campo cos seus pares, científicos e responsables políticos.
O proxecto consiste en exposicións de divulgación de seguridade alimentaria co-creadas e de baixo custo empregando a metáfora dunha cesta de picnic; A exposición incluirá información, actividades e eventos participativos que atraen a un amplo público (adultos, escolares e familias). Aproveitando o compromiso do público e os datos recollidos destas presentacións iniciais localmente, o proxecto acollerá cafés científicos en zonas informais e accesibles ao público, así como xardíns botánicos, captando unha vez máis as opinións públicas sobre RRI e seguridade alimentaria. A fase final do proxecto consolidará os resultados do compromiso público para producir dúas publicacións fundamentais: un informe que articula a opinión pública e recomendacións para RRI sobre seguridade alimentaria, e un conxunto de ferramentas de co-creación que reforzará a capacidade de compromiso con outras institucións científicas de toda a UE.
Proporcionaranse unha serie de estudos de casos RRI para apoiar o conxunto de ferramentas RRI da UE actualmente en construción. Espérase que a avaliación do proxecto mostre a aprendizaxe organizativa e os cambios entre as institucións socias. Os socios seguirán difundindo formación e promoción do RRI para a futura participación pública.
Os principais resultados do proxecto inclúen:
- Un conxunto de 7 informes de políticas elaborados e difundidos a X persoas/organizacións.
- Produción de kits de ferramentas en liña de acceso aberto sobre co-creación (Co-creation Navigator) e cafés científicos (Science Cafe Toolkit)
- Realizáronse 103 exposicións, chegando aos 180.000 participantes.
- Realizáronse 102 cafés científicos para 6.052 participantes.
- Un total de 4.500 cidadáns europeos e ugandeses participaron en actividades de avaliación de investigación en equipo.
- Polo menos 266.676 persoas chegaron a través de actividades de divulgación en conferencias, obradoiros e eventos.
- Máis de 320.000 persoas chegaron en liña a través das redes sociais, sitios web, vídeos, podcasts, boletíns e blogs.
- Polo menos 12 grupos diferentes de difícil acceso estiveron implicados nas actividades de co-creación e exposición do proxecto.
- 17 colectivos obxectivos diferentes alcanzados mediante a implantación de cafés científicos.
- 15 socios do xardín botánico formados en enfoques participativos novos e innovadores (co-creación e investigación en equipo)
- 923 persoas adicionais (fóra do proxecto) serán formadas en enfoques participativos, o que levará a que máis de 90.000 persoas se impliquen a través destas técnicas durante os próximos dous anos.
O proxecto desenvolveu e executou exposicións BigPicnic utilizando 15 equipos de co-creación en 13 países. O impacto de BigPicnic é visible a nivel organizativo, rexional e internacional. Un dos principais impactos de BigPicnic refírese aos profesionais do xardín botánico e ás súas organizacións. Isto conséguese a través dunha serie de accións prácticas nas que os profesionais participan en prácticas de co-creación e avaliación dirixidas por profesionais co obxectivo de adoptar procedementos e enfoques RRI.
Ata a data, todos os socios recibiron formación sobre TBI que lles permitiu asumir o control das súas propias preguntas e investigacións de avaliación; reflexionar sobre o proceso de avaliación e os resultados; e implementar cambios nas actividades que beneficien aos seus públicos e nos procesos internos e nas prácticas de traballo. Os socios xa notaron impactos significativos a nivel organizativo. Todos os socios organizaron eventos de co-creación nas súas propias organizacións. Participaron non só ao público, senón tamén ao persoal interno. Reunían na súa organización persoas de diferentes profesións e niveis xerárquicos. Todos os socios consideran que estas actividades de co-creación son moi gratificantes, non só para deseñar, implementar e avaliar as súas actividades, senón tamén para ampliar os seus horizontes individuais e organizativos. Moitas exposicións e actividades divulgativas de BigPicnic, desenvolvidas a través da co-creación, presentáronse en toda Europa, en lugares frecuentados por visitantes do xardín botánico ou público local, como festas rexionais e feiras gastronómicas.
O concepto BigPicnic xa se fixo visible a nivel local e rexional. Os socios informan de preguntas e ideas frecuentes formuladas polos visitantes, destacando que o público participa activamente nas exposicións, obradoiros e outras actividades de divulgación de BigPicnic. Os socios de BigPicnic proporcionaron probas de crear un gran número de actividades atractivas que probablemente despertarán polo menos algún interese situacional e outras actividades que levaron aos participantes a involucrarse directamente no proxecto. Folletos, carteis, reunións informais, etc., chegaron a un amplo abano de grupos de interese, como políticos, actores clave, así como alumnos, estudantes, pais, profesores, investigadores, etc.
Todos os socios demostraron que a nutrición é un tema de interese para todos, independentemente da orixe socioeconómica ou dos intereses e motivacións persoais. Polo tanto, este enfoque é eficaz para aumentar o interese público en RRI. Na segunda reunión de socios, celebrada no Royal Botanic Gardens de Edimburgo, todos os xardíns botánicos presentaron exemplos innovadores de como fomentan a participación pública nun contexto e un ambiente amigables, non ameazadores, pero auténticos, e como implicaron con éxito aos participantes nun debate en profundidade sobre problemas de seguridade alimentaria rexionais e locais e posibles solucións. O Big Picnic Consortium converteuse nunha gran comunidade de prácticas e estableceu unha rede única de coñecementos en toda a UE e nun país africano.
- BOTANIC GARDENS CONSERVATION INTERNATIONAL LBG (BGCI)