Proxecto H2020 AUTHENT-NET: AUTHENT-NET – Food Authenticity Research Network
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2018
- Orzamento asignado 499.533,75 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto Proyecto AUTHENT-NET
Recoñécese que a capacidade de loita contra a fraude alimentaria en Europa non se consolidou historicamente e carece das estruturas de coordinación e apoio dispoñibles para os que traballan na seguridade alimentaria. Hai varias iniciativas en marcha para abordar este desequilibrio, incluíndo a Rede de Fraude Alimentaria da DGSanté, o proxecto FoodIntegrity da DG Research e numerosos programas nacionais e iniciativas da industria. Unha área clave que aínda debe ser abordada é reunir as axencias nacionais de financiamento da investigación para facilitar o desenvolvemento de programas de investigación transnacionais. AUTHENT-NET abordará esta necesidade mobilizando e coordinando aos responsables do orzamento de investigación pertinentes para facilitar o desenvolvemento final dun vehículo de financiamento europeo transnacional que permita aos Estados membros financiar conxuntamente a investigación antifraude. Authent-Net está formado por un grupo central de 19 participantes de 10 Estados Unidos, 1 ONG e os EUA, que son axencias nacionais de financiamento da investigación, expertos en autenticidade alimentaria ou expertos en mecanismos de financiamento transnacionais. AUTHENT-NET fará o seguinte:
- Reunirá aos presupostos de I+D dos Estados membros pertinentes para coordinar os esforzos de investigación interdisciplinar e construír unha rede cohesionada e sostible.
- Realizará un inventario da investigación nacional existente e valorarase en relación co panorama internacional.
- Establecerá mecanismos e instrumentos transnacionais para recoller e intercambiar información sobre a investigación sobre a autenticidade dos alimentos.
- Desenvolverá unha estratexia de investigación e innovación de alto nivel para a investigación transnacional e un fundamento para un potencial ERANET sobre a autenticidade dos alimentos.
O proxecto, que terá unha duración de dous anos, terá os seguintes impactos previstos: mellora da coordinación e comunicación entre os responsables dos orzamentos de investigación nos EM pertinentes; maior conciencia da investigación nacional existente; Estratexia conxunta de I+D sobre fraude alimentaria; prioridades acordadas e capacidade para realizar investigacións transnacionais europeas sobre fraude alimentaria.
Authent-Net logrou avances significativos e logrou todos os obxectivos específicos da sección 1.1. Ha:
- Elaboráronse modelos xenéricos para que os Estados membros recompilen e introduzan información sobre as súas actividades de autenticidade alimentaria e antifraude.
- O mapeo das actividades nacionais sobre a autenticidade dos alimentos ampliouse desde o obxectivo orixinal de 8 Estados membros a 14.
- A cartografía de investigación paneuropea ampliouse a catro produtos básicos (marisco, tenreira, aceite de oliva e mel), aumentando desde o obxectivo orixinal de tres (coa adición de mel).
- Desenvolveu un foro seguro para que os financiadores poidan manter discusións confidenciais.
- Produciuse unha plataforma de información de código aberto e fácil de usar sobre a autenticidade dos alimentos (http://farnhub.authent.cra.wallonie.be/). O Food Authenticity Research Network Hub (FARNHub), co-deseñado con axencias de financiamento, contén: un inventario das actividades dos Estados membros designados, unha base de datos de informes de proxectos, publicacións, métodos analíticos e unha base de datos actualizada diariamente de noticias sobre fraude alimentaria. Este recurso de acceso aberto permanecerá no sitio web de CRAW durante polo menos tres anos despois de que remate o proxecto.
- Realizou catro obradoiros internacionais e varias reunións con financiadores para ampliar a rede e discutir cuestións comúns;
- Produciuse o sitio web de Authent-Net www.authent-net.eu/
- Elaborou un resumo da lexislación pertinente da UE relacionada coa autenticidade dos alimentos.
- Produciuse un acordo de taller CEN sobre un conxunto común de termos para a autenticidade dos alimentos.
- Mantivo discusións con axencias de financiamento e co Comité Permanente de Investigación Agrícola (SCAR) sobre a presentación dunha proposta de cofinanciamento de ERANET a SCAR en 2018.
- Produciuse unha axenda de investigación estratéxica conxunta sobre as principais prioridades futuras para os organismos de financiamento da EM
O legado do escándalo da carne de cabalo de 2013 levou a varias iniciativas importantes da industria e dos gobernos para loitar contra a fraude alimentaria e garantir a integridade da cadea de subministración de alimentos. Un ámbito aínda por desenvolver, antes do inicio deste proxecto (abril de 2016), era a cohesión das actividades de investigación entre os Estados membros. Nese momento, existía unha falta de acceso e comprensión do traballo doutros Estados membros, o que podía levar á duplicación de esforzos nun momento no que os orzamentos nacionais de investigación diminuían e estaban a ser sometidos a un escrutinio cada vez maior.
Desde as primeiras conversacións cos financiadores, quedou claro que habería beneficios inmediatos simplemente reunindo as axencias de financiamento para compartir experiencias e establecer redes. Ademais, os financiadores identificaron que se conseguirían beneficios significativos simplemente proporcionando un inventario de información actualizada sobre o que se fixo, onde e por quen en termos de I+D nos Estados membros.
Outro descubrimento foi que se estaba levando a cabo moi pouca I+D estratéxica (o Reino Unido foi a excepción), e que a maioría das investigacións foron priorizadas anualmente sobre unha base reactiva. O apalancamento foi visto como un método clave para que os Estados membros maximizan os seus orzamentos e tamén como un medio para engadir un elemento máis estratéxico aos seus programas. Recoñecéronse unha rede da UE sobre investigación da autenticidade dos alimentos como o mellor camiño a seguir. Authent-Net encargouse de satisfacer esa necesidade. O obxectivo xeral de Authent-Net é facilitar a cooperación sostible entre os organismos de financiamento da investigación nacionais e internacionais no ámbito da autenticidade dos alimentos, co fin de mellorar a competitividade da cadea de subministración de alimentos e a confianza dos consumidores nela mediante unha I+D mellor coordinada e rendible.
Os obxectivos específicos foron:
- Construír unha rede de organismos de financiamento da investigación nos Estados membros para aumentar a transferencia de coñecemento e facilitar a cooperación transnacional.
- Desenvolver un conxunto harmonizado de termos e definicións dispoñibles libremente para o seu uso na autenticidade dos alimentos que apoie o debate e o inventario transnacional.
- "Cartografiar" a autenticidade dos alimentos en Europa e realizar un inventario e análise dos datos existentes (por exemplo, proxectos de investigación nacionais, métodos, produtos, bases de datos, normativas, etc.) no ámbito da autenticidade dos alimentos, con vistas a desenvolver sinerxías e contactos entre organizacións relevantes.
- Avaliar as lagoas e complementariedades no financiamento europeo de I+D para a autenticidade dos alimentos e avalialas en relación co panorama internacional, co fin de maximizar as sinerxías e o impacto e abordar onde se precise máis investigación.
- Desenvolver un fundamento e unha recomendación para unha axenda de investigación estratéxica de alto nivel para os programas de investigación transnacionais en Europa, baseada en liñas xerais nas achegas dos principais interesados.
- Establecer unha plataforma de información europea dinámica e sostible para compartir e acceder a información sobre a autenticidade dos alimentos e actividades relacionadas.
- Elaborar un documento branco que identifique a razón para unha potencial ERA-NET sobre a autenticidade dos alimentos.
- Difundir activamente os obxectivos e resultados da acción a outros provedores de investigación relevantes e partes interesadas relacionadas.
Recoñécese que a capacidade de loita contra a fraude alimentaria en Europa non se consolidou historicamente e carece das estruturas de coordinación e apoio dispoñibles para os que traballan na seguridade alimentaria. Hai varias iniciativas en marcha para restablecer este equilibrio, p. A DGSanté Food Fraud Network, o proxecto FoodIntegrity da DG Research, así como numerosos programas nacionais e iniciativas da industria.
Unha área clave que aínda debe ser abordada é reunir as axencias nacionais de financiamento da investigación para facilitar o desenvolvemento de programas de investigación transnacionais. AUTHENT-NET abordará esta necesidade mobilizando e coordinando aos responsables do orzamento de investigación pertinentes para facilitar o desenvolvemento eventual dun vehículo de financiamento europeo transnacional que permita aos Estados membros financiar conxuntamente a investigación antifraude. Authent-Net comprende un grupo central de 19 participantes de 10 Estados membros, 1 ONG e os EUA, que son organismos nacionais de financiamento da investigación; expertos en autenticidade alimentaria e/ou expertos en mecanismos de financiamento transnacionais. AUTHENT-NET:
- Reunirá aos presupostos de I+D dos Estados membros pertinentes para coordinar os esforzos de investigación interdisciplinar e construír unha rede cohesionada e sostible.
- Fará balance das investigacións nacionais existentes e avalialas fronte ao panorama internacional.
- Establecerá mecanismos e instrumentos transnacionais para recoller e intercambiar información sobre a investigación sobre a autenticidade dos alimentos. mellorar a coordinación e a comunicación entre os responsables do orzamento de investigación da EM; maior conciencia da investigación nacional existente; estratexia conxunta de I+D contra a fraude alimentaria; prioridades acordadas e capacidade para realizar investigacións europeas transnacionais sobre fraude alimentaria.
Agarda un minuto, que hai exactamente nesa salchicha? Esta pregunta é máis fácil de responder grazas ao traballo dun proxecto financiado pola UE para garantir que os métodos de autenticación de produtos alimenticios non se implementen de forma illada, senón a través da colaboración e o intercambio de información. O escándalo da carne de cabalo de 2013 levou ao lanzamento de varias iniciativas importantes para loitar contra a fraude alimentaria e garantir a integridade da cadea de subministración de alimentos. A Comisión Europea estableceu unha Rede de Fraude Alimentaria, integrada por autoridades competentes implicadas na identificación e notificación de problemas de fraude alimentaria nos países da UE. A industria e o goberno están implicados en varias iniciativas destinadas a proporcionar procedementos rendibles para garantir a integridade da cadea de subministración de alimentos. Non obstante, para que estes sistemas funcionen, o coñecemento e a experiencia deben compartirse entre as axencias, a través das fronteiras.
Aquí é onde entra o proxecto da UE AUTHENT-NET (Rede de investigación sobre a autenticidade dos alimentos). A Acción Concertada AUTHENT-NET para a colaboración e o apoio desenvolveuse tras un diálogo inicial coas axencias de financiamento nacionais, a través dunha enquisa e un obradoiro, antes do lanzamento do proxecto. A partir destes resultados, quedou claro que habería beneficios inmediatos simplemente reunindo as axencias de financiamento para compartir experiencias e establecer redes. "Moi poucos dos asistentes ao obradoiro se coñecían, e as únicas colaboracións foron a través de actividades existentes da UE como SUSFOOD", explica o profesor Paul Brereton, coordinador do proxecto, director de Asociacións Estratéxicas do Instituto para a Seguridade Alimentaria Mundial de Belfast. Recoñeceron que se podería gañar moito simplemente proporcionando un inventario da información actual sobre o que se fixo, onde e por quen, en termos de investigación e desenvolvemento nos Estados membros. O proxecto identificou un conxunto de necesidades urxentes desde a perspectiva de control/detección da autenticidade dos alimentos. Estes incluíron: unha mellor harmonización e posta en común da actividade de investigación a nivel da UE para apoiar as cuestións relacionadas coa normalización dos métodos (é dicir, "métodos axeitados para o propósito"); Mellor acceso a estándares de referencia, bases de datos e materiais de referencia, e compartir as ferramentas de detección dispoñibles.
Como di o profesor Brereton, unha rede da UE sobre investigación da autenticidade dos alimentos foi recoñecida como o mellor camiño a seguir. A acción concertada é máis eficaz que un enfoque fragmentario. O obxectivo xeral de AUTHENT-NET foi facilitar a cooperación sostible entre os organismos de financiamento da investigación nacionais e internacionais no ámbito da autenticidade dos alimentos, co fin de mellorar a competitividade da cadea de subministración de alimentos e a confianza dos consumidores nela mediante unha I+D mellor coordinada e rendible. "Conseguimos isto garantindo que todos os mecanismos e ferramentas foron desenvolvidos conxuntamente coas axencias de financiamento nacionais mediante unha serie de reunións e debates para garantir a súa idoneidade. Por exemplo, os modelos para a recollida de datos nacionais sobre investigacións realizadas nun Estado membro foron deseñados conxuntamente, probados nun país (o Reino Unido) e despois revisados lixeiramente antes de ser utilizados por 13 máis (a partir de xullo de 2018), di o profesor Brereton. Do mesmo xeito, o repositorio de información central, o Food Authenticity Research Network Hub (FARNHub), foi co-deseñado con axencias de financiamento para garantir que satisfaga as súas necesidades. A información consolidada de cada país da UE xa está dispoñible e accesible de forma gratuíta a través de FARNHub.
Moitos actores levan a certos retos Non sempre foi doado para AUTHENT-NET establecer con precisión quen era o encargado de financiar o traballo de autenticidade dos alimentos en cada país. Na maioría dos casos, a autenticidade dos alimentos/antifraude integrouse horizontalmente nunha serie de consellos de investigación e axencias gobernamentais sen unha coordinación xeral. Polo tanto, o proxecto tivo que investigar o contido e as estruturas de varios países da UE con máis intensidade do previsto inicialmente. O profesor Brereton considera que este aspecto alimentou o resultado máis significativo do proxecto: "Creo que reunir persoas de diferentes Estados membros e conseguir que pensasen en colaboración foi o maior logro. Un segundo serían as ferramentas que proporcionamos para facelo e compartir a súa información". Europa benefíciase agora dunha capacidade de autenticidade alimentaria e antifraude máis eficiente. O intercambio de información e coñecemento entre os Estados membros, e a maior colaboración resultante, é unha boa noticia para os cidadáns da UE, tanto contribuíntes como consumidores. Haberá menos duplicidades na investigación, o que permitirá aforrar cartos e proporcionar unha maior protección contra a fraude alimentaria. "Persoalmente", di o profesor Brereton, "como coordinador do proxecto, estou moi orgulloso dos membros do consorcio. O compromiso e o enxeño dos membros do consorcio foron excelentes e deu lugar a un exceso de entrega en moitas áreas.
FARNHub é un bo exemplo, onde todos os froitos do noso traballo se consolidaron nun único centro de información aberto e accesible, que permanecerá no seu lugar polo menos tres anos despois de que finalice AUTHENT-NET".
A compilación e consolidación de 14 Informes de situación nacionais e 4 Informes de situación de mercadorías xa proporciona información perspicaz sobre as actividades de investigación nacionais en Europa. Creouse un foro de debate único e seguro que está operativo especificamente para as axencias de financiamento. Realizouse unha análise de lagoas e sinerxías en toda Europa e, xunto coa información dos ISN e os ISC, utilizouse como base para desenvolver un borrador de axenda de investigación conxunta para a EM. Creouse un centro interactivo (FARNHub), deseñado especificamente para o seu uso por organismos de financiamento nacionais, pero tamén de acceso gratuíto para todos, o que permite aos financiadores determinar rapidamente quen financia que e cando sobre calquera cuestión específica de autenticidade alimentaria en Europa. Por primeira vez, FARNHub ofrece unha plataforma única para todo o relacionado coa autenticidade dos alimentos. Authent-net tamén iniciou o primeiro esforzo formal para establecer un conxunto común de termos para a autenticidade dos alimentos.
O establecemento dun Acordo de Taller CEN (CWA) é un primeiro paso importante para reunir ás partes interesadas e acordar un vocabulario común para esta área. Impacto Un impacto global clave do CSA é un enfoque máis coordinado e coherente en toda a UE para abordar prioridades comúns como a mellora da detección da fraude alimentaria, unha mellor protección dos consumidores, o intercambio de coñecementos, a maximización do uso de bases de datos auténticas, experiencia e recursos, e reducir a duplicación de esforzos nun mundo limitado polo orzamento. Como resultado de Authent-Net, os Estados membros teñen: unha mellor comprensión e visión do panorama paneuropeo de vixilancia e investigación; moita maior confianza na súa capacidade para dilucidar as súas necesidades estratéxicas conxuntas e para facilitar a colaboración e comunicación transnacional; un coñecemento moito maior dos seus homólogos noutros Estados membros e unha maior vontade de comunicación tanto a nivel paneuropeo como bilateral.
O impacto deste aumento da cohesión está levando a unha maior eficiencia na implementación e execución da investigación e seguimento para as partes interesadas. Como resultado do seu éxito, os Estados membros xa teñen plans para futuras reunións da rede. Un requisito previo importante para unha comunicación sen erros e unha implementación eficiente é o acordo sobre o significado dos termos e conceptos básicos dentro dun campo determinado. Como primeiro paso, Authent-Net, cunha ampla contribución e consulta das partes interesadas nun proceso baseado no consenso, desenvolveu un conxunto de termos e condicións para un Acordo de Taller CEN (CWA) "Autenticidade na cadea de alimentos e pensos: termos e conceptos xerais".
- FERA SCIENCE LIMITED (FERA)