AVENERXÍA, do residuo ao recurso: economía circular no sector avícola mediante o aproveitamento enerxético do esterco
- Tipo Grupo operativo
- Estado Cheo
- Execución 2021 -2023
- Orzamento asignado 565.872,84 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Galicia; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto http://avienergy.es/
Descrición
Aproveitarase o potencial enerxético dos estercos do sector avícola para obter enerxía térmica e/ou electricidade que se poida aproveitar nas propias explotacións Ademais, obteranse outros subprodutos de gran valor engadido.
Obxectivos
- Optimizar un método de secado natural e/ou forzado para esterco/pavinaza de aves que permita ás explotacións acadar as condicións adecuadas para a recuperación enerxética.
- Desenvolver un queimador adaptado ao esterco de galiña/ chícharos que permita ao sector recuperar a enerxía térmica contida no esterco de partida.
- Optimizar as condicións de combustión para minimizar as emisións e os depósitos das explotacións avícolas segundo a normativa vixente.
- Cuantificar a redución dos custos enerxéticos das explotacións mediante o uso da enerxía térmica.
- Caracterizar as cinzas obtidas no proceso e avaliar o seu potencial de valorización agronómica e impacto ambiental das actuacións propostas.
- Transferencia de resultados do proxecto
Resultados
- Redución de máis dun 20% do contido de humidade do biocombustible de partida.
- Valorización de máis do 50% da enerxía térmica contida nos residuos de arranque.
- Desenvolvemento dun sistema de combustión optimizado para o seu uso no sector avícola.
- Aumento do aforro nos custos de calefacción e electricidade mediante os excrementos.
- Elaboración dun protocolo de aproveitamento agrícola das cinzas producidas en combustión.
- Difusión e transferencia dos resultados do proxecto aos sectores destinatarios mediante publicacións en revistas técnicas e científicas, eventos e seminarios web, congresos rexionais, nacionais e internacionais, publicacións de prensa, noticias e contidos web.
Información de contacto
feuga@feuga.es
Coordinadores
- ALIMER - ALIMENTOS DEL MEDITERRÁNEO S.COOP.
- ENERGYLAB - FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE EFICIENCIA Y SOSTENIBILIDAD ENERGÉTICA
- AVÍCOLA EL CHARCÓN S.L.
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- DEMAUX MANUFACTURE S.L.
- FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
- JOSÉ ANTONIO GARCÍA BLANCO
- Universidad de Vigo
Colaboradores
- Fundación Alimentos del Mediterráneo
- UVE S.A.
Beneficiarios
- ALIMER - ALIMENTOS DEL MEDITERRÁNEO S.COOP.
- ENERGYLAB - FUNDACIÓN CENTRO TECNOLÓGICO DE EFICIENCIA Y SOSTENIBILIDAD ENERGÉTICA
- AVÍCOLA EL CHARCÓN S.L.
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- DEMAUX MANUFACTURE S.L.
- FEUGA - Fundación Empresa Universidad Gallega
- JOSÉ ANTONIO GARCÍA BLANCO
- Universidad de Vigo