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Estudio de la eficacia de bioestimulantes innovadores derivados de las microalgas para combatir los efectos adversos del cambio climático en tomate y trigo

Estudo da eficacia de innovadores bioestimulantes derivados das microalgas para combater os efectos adversos do cambio climático no tomate e o trigo

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado Cheo
  • Execución 2021 -2023
  • Orzamento asignado 543.365,14 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://microclimatt.es/
Descrición

MICROCLIMATT ten como obxectivo probar a eficacia dos bioestimulantes de microalgas, mediante ensaios demostrativos (fenotípicos, fisiolóxicos e transcriptómicos), na loita contra os efectos do cambio climático no trigo e o tomate.

Obxectivos
  • Desenvolvemento de derivados de microalgas con actividade bioestimulante para cultivos vexetais.
  • Avaliación dos efectos dos derivados de microalgas na expresión xénica mediante técnicas transcriptómicas.
  • Verificación da eficacia dos derivados para mellorar a resistencia á seca en cultivos de tomate e trigo.
  • Avaliación dos efectos na produtividade e na fixación de CO2 pola biomasa vexetal, resultantes do tratamento de cultivos con derivados de microalgas.
  • Verificación en invernadoiro e campo da influencia dos dous bioestimulantes derivados das microalgas na saúde do solo que sustenta os cultivos de tomate e trigo.
Resultados
  • Desenvolvemento a escala industrial dos bioestimulantes BIO-1 e BIO-2 a partir de cultivos de microalgas.
  • Sobreexpresión rápida e sostida de centos de xenes relacionados coa resposta ás fitohormonas, activando a adaptación da planta a diferentes estrés abióticos (temperatura, seca, salinidade, presión osmótica) Clara superioridade das plantas tratadas para recuperarse dos efectos do estrés hídrico.
  • Incremento da produtividade dos grans nos cultivos de trigo en parcelas tratadas con BIO-1, supoñendo máis de 0,5 ton/ha de CO2 extra fixo.
  • Nos cultivos de tomate de invernadoiro, a fixación extra de CO2 inducida polo bioestimulante alcanza valores de máis de 1,2 ton/ha de CO2 extra fixo.
  • Nos cultivos de trigo compróbase o impacto positivo do BIO-1 na calidade, funcionalidade e sustentabilidade dos solos que sosteñen, favorecendo a mobilidade de nutrientes importantes e aumentando a biodiversidade estrutural da microbiota.
  • Non se observou un comportamento de resposta análogo ao BIO-1 nos cultivos de tomate.
Información de contacto
gm@algaenergy.com
Coordinadores
  • ALGAENERGY
  • S.A.
  • ASAJA - Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores
  • CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
  • IMIDRA - Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural
  • Agrario y Alimentario
  • Universidad de Sevilla
Colaboradores
  • ASOCIACIÓN PARA EL FOMENTO DE LA INVESTIGACIÓN Y EL DESARROLLO TECNOLÓGICO EN GENÓMICA VEGETAL
Beneficiarios
  • ALGAENERGY
  • S.A.
  • ASAJA - Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores
  • CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
  • IMIDRA - Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural
  • Agrario y Alimentario
  • Universidad de Sevilla