Estudo da eficacia de innovadores bioestimulantes derivados das microalgas para combater os efectos adversos do cambio climático no tomate e o trigo
- Tipo Grupo operativo
- Estado Cheo
- Execución 2021 -2023
- Orzamento asignado 543.365,14 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://microclimatt.es/
Descrición
MICROCLIMATT ten como obxectivo probar a eficacia dos bioestimulantes de microalgas, mediante ensaios demostrativos (fenotípicos, fisiolóxicos e transcriptómicos), na loita contra os efectos do cambio climático no trigo e o tomate.
Obxectivos
- Desenvolvemento de derivados de microalgas con actividade bioestimulante para cultivos vexetais.
- Avaliación dos efectos dos derivados de microalgas na expresión xénica mediante técnicas transcriptómicas.
- Verificación da eficacia dos derivados para mellorar a resistencia á seca en cultivos de tomate e trigo.
- Avaliación dos efectos na produtividade e na fixación de CO2 pola biomasa vexetal, resultantes do tratamento de cultivos con derivados de microalgas.
- Verificación en invernadoiro e campo da influencia dos dous bioestimulantes derivados das microalgas na saúde do solo que sustenta os cultivos de tomate e trigo.
Resultados
- Desenvolvemento a escala industrial dos bioestimulantes BIO-1 e BIO-2 a partir de cultivos de microalgas.
- Sobreexpresión rápida e sostida de centos de xenes relacionados coa resposta ás fitohormonas, activando a adaptación da planta a diferentes estrés abióticos (temperatura, seca, salinidade, presión osmótica) Clara superioridade das plantas tratadas para recuperarse dos efectos do estrés hídrico.
- Incremento da produtividade dos grans nos cultivos de trigo en parcelas tratadas con BIO-1, supoñendo máis de 0,5 ton/ha de CO2 extra fixo.
- Nos cultivos de tomate de invernadoiro, a fixación extra de CO2 inducida polo bioestimulante alcanza valores de máis de 1,2 ton/ha de CO2 extra fixo.
- Nos cultivos de trigo compróbase o impacto positivo do BIO-1 na calidade, funcionalidade e sustentabilidade dos solos que sosteñen, favorecendo a mobilidade de nutrientes importantes e aumentando a biodiversidade estrutural da microbiota.
- Non se observou un comportamento de resposta análogo ao BIO-1 nos cultivos de tomate.
Información de contacto
gm@algaenergy.com
Coordinadores
- ALGAENERGY
- S.A.
- ASAJA - Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- IMIDRA - Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural
- Agrario y Alimentario
- Universidad de Sevilla
Colaboradores
- ASOCIACIÓN PARA EL FOMENTO DE LA INVESTIGACIÓN Y EL DESARROLLO TECNOLÓGICO EN GENÓMICA VEGETAL
Beneficiarios
- ALGAENERGY
- S.A.
- ASAJA - Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores
- CSIC - AGENCIA ESTATAL CONSEJO SUPERIOR DE InvestigaciónES CIENTÍFICAS
- IMIDRA - Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural
- Agrario y Alimentario
- Universidad de Sevilla