Skip to main content

H2020 HoloRuminant proiektua: holobionte hausnarkariaren mikrobiomak ulertzea

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2021 -2026
  • Esleitutako Aurrekontua 9.724.763,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto HoloRuminant
Azalpena

Abere hausnarkarien espezieak, hala nola behiak, ardiak eta ahuntzak, beren gorputzeko mikrobioen menpe daude funtsezko funtzioetarako eta ingurunearekin elkarreragiteko. Hausnarkarien ostalariaren mikrobiomaren, holobiontearen, hausnarkarien garapenean, hazkundean, osasunean eta ingurumen-aztarna eragiten duen unitate biologikoa da.

EBk finantzatutako HoloRuminant proiektuaren helburu nagusia mikrobiomak animalien osasunean eta ekoizpen-eraginkortasunean duen eginkizuna aztertzea da. Ikertzaileek multi-omiko ikuspegia hartuko dute mikrobioma eta ostalaria aztertzeko, baita hausnarkarien bizitza-etapa nagusietan duten elkarrekintzaren eragina ere. Azken helburua hausnarkariekin lotutako mikrobiomak ezaugarritzea eta identifikatzea da, produkzio-eraginkortasuna, osasuna eta ongizatea areagotzearekin lotuta daudenak.

Jardueren deskribapena

Operazio-prozedura estandarrak dituen dokumentu dinamikoa sortu da. Hausnarkariekin lotutako mikrobiomaren inguruko datuak finkatzeko identifikatu dira; eta lan-fluxuak eta baliabide konputazionalak garatzen ari dira. Laginketa txarra duten mikrobioetatik datu genomiko berriak sortzen hasi da, eta sekuentziatzeko lehentasunezko espezieen zerrenda bat garatu da. Lan-fluxu eta algoritmo konputazional berriak garatzen ari dira lehendik dauden datuak eta berriak finkatzea ahalbidetzeko. Naturalean eta zesarea bidez jaiotako txahalen mikrobiomak alderatu dira. Emaitzek hausnarkari gazteen digestio-traktuan mikrobio onuragarrien ezarpen goiztiarra sustatzeko potentziala nabarmendu zuten eta mikrobio-espezie askok ostalariaren hasierako faseetan kolonizatzen dutela baieztatu zuten. Azterketa bat egin zen bizitza goiztiarreko beherakoaren intzidentzia eta txahalen mikrobioma fekalean duen eragina aztertzeko. Beste ikerketa batean, erditze-protokoloek (amarekin egon edo erditzean kendu izana) eta esnearen ordezko elikadura-mailak (ohikoa edo intentsiboa) gune anitzen osasunean, errendimenduan eta mikrobiometan duten eragina aztertzen ari da.

Garraio-azterketa (zehalak Frantziako jatorriko ustiategitik Espainia iparraldeko merkataritza-haztegi batera garraiatzen baitzituzten) burutu da. Ama-txahal lotura ikertzeko, hirukote bildotsekin ikerketa bat egiten ari dira.

Jaio ondoren, bildotsak 3 taldetan banatu ziren:

  1. Amak.
  2. Artifiziala helduekin harremanik gabe.
  3. Artifiziala helduekin noizbehinka kontaktuarekin.

Erronkatutako txahalen laginketa amaitu da Behien Arnas Gaixotasunen bi erronka azterketetan. Mastitisaren ikerketetan, LAB anduiak beren babes-propietateak probatzen ari dira zelulak Staphylococcus aureus patogenoarekin zalantzan jartzen direnean. Honek LAB presentziak patogenoaren aurrean ostalariaren erantzun genetikoa aldatzen duen ala ez aztertuko da. Mikrobiome gastrointestinalek trantsizio dietetikoan duten papera ikertzen ari dira aldi honetan bai esnetarako bai behi-aziendan. Lagin-bilketa amaitu da eta azterketa egiten ari da. Mikroomak elikadura-eraginkortasunean duen eginkizuna ere ebaluatzen ari da hondar-ingesta dibergentea duten zekorren laginak erabiliz, bazkatu gabeko dieta edo dieta kontzentratua elikatzen zirenak.

Metanoa arintzeko azterketak egin dira, olio eta gantzekin dietaren osagarriak metanoaren ekoizpenean dituen ondorioak aztertuz, oinarrizko dieta, abere arraza eta kokapen geografiko ezberdinetan. Hedapen, Dibulgazio eta Prestakuntza Plan bat garatu zen, webgunearen diseinua, proiektuaren nortasuna duen komunikazio pakete bat eta HoloRuminant-en sare sozialetako kanalak abian jartzea barne hartzen dituena. Hedapen Sare Bateratua ezarri da, mikrobiomaren eta epigenetikaren alorreko hainbat proiektu bilduz.

Testuinguruko deskribapena

Hausnarkarien ekoizpenaren jasangarritasuna kezkagarria da gizartearentzat, ingurumenean, ekonomian eta elikagaien segurtasunean dituen ondorioengatik. Ostalari lotutako mikrobiomak funtsezko eginkizuna du hausnarkarien ekoizpen sistemen osasunean, ongizatean eta ingurumen-eraginkortasunean. Hala ere, dagoeneko eskuragarri dagoen informazioa izan arren, hausnarkarien fenotipoetan mikrobioen eraginaren arrazoiak eta mekanismoak zehatz lotzeko ezagutza falta zaigu.

Hau da, animalien eta haien mikrobioma ezberdinen arteko interkonexioa eta komunikazioa ez direlako inoiz sakon eta modu integratuan aztertu. Proiektuaren helburua hausnarkariekin lotutako mikrobiomen papera eta ostalariarekin duten elkarrekintza argitzea da, bizitzaren hasierako faseetan eta bizitzako gertakari garrantzitsuetan zehar. HoloRuminant-ek multi-omiko ikuspegi holistikoa erabiliko du gorputz-gune ezberdinetako mikrobiomen eskurapena eta bilakaera, haien heredagarritasuna eta ostalariaren gaixotasunen erresistentzian eta ingurumen-ekoizpen eraginkortasunean duten eragina ezaugarritzeko.

Zehazki, mikrobiomen funtzioak zehaztuko ditugu mikrobioen, ostalariaren eta haien elkarrekintzaren maila anitzeko informazioa konbinatuz; Bizitza-etapa zailetan mikrobiomen eginkizuna definituko dugu, hala nola, fase perinatalean, kentzean eta patogenoekiko esposizioaren ostekoan; eta hausnarkarien mikrobiomak ekoizpen jasangarrirako, osasunerako eta ongizaterako funtsezkoak diren fenotipoetan duten eragina ebaluatuko dugu. Horri esker, mikrobio-markatzaile berriak identifikatu ahal izango dira intereseko fenotipoak monitorizatzeko, iragartzeko eta hautatzeko.

Abeltzaintzako balio-katean eragileak inplikatuz, proposatutako berrikuntzen eragin sozioekonomikoa eta onargarritasuna ebaluatuko dugu eragileen eta herritarren artean. HoloRuminant-ek metodologia oso berritzaile eta estandarizatuak emango ditu, holobionte hausnarkariaren ulermenean zeharo aurreratuko dutenak. Ezagutza horrek eta sortutako tresnek mikrobioman oinarritutako diagnostikoak eta irtenbideak erabiltzeko aukera emango dute hausnarkarien iraunkortasuna hobetzeko.

Helburuak

Hausnarkarien ekoizpenaren iraunkortasuna kezkagarria da gizartearentzat, ingurumenean, ekonomian eta elikadura segurtasunean dituen ondorioengatik. Ostalari lotutako mikrobiomek funtsezko eginkizuna dute osasunean, ongizatean eta ingurumen-eraginkortasunean hausnarkarien ekoizpen-sistemetan. Hala ere, dagoeneko eskuragarri dagoen informazioa izan arren, hausnarkarien fenotipoetan mikrobioen eraginaren arrazoiak eta mekanismoak zehatz lotzeko ezagutza falta zaigu. Hau da, animalien eta haien mikrobioma ezberdinen arteko interkonexioa eta komunikazioa ez delako inoiz sakon eta modu integratuan aztertu.

Proiektuaren helburua hausnarkariekin lotutako mikrobiomen papera eta ostalariarekin duten elkarrekintza argitzea da, bizitzaren hasierako faseetan eta bizitzako gertakari garrantzitsuetan zehar. HoloRuminant-ek multi-omiko ikuspegi holistikoa erabiliko du gorputz-gune ezberdinetako mikrobiomen eskurapena eta bilakaera, haien heredagarritasuna eta ostalariaren gaixotasunen erresistentzian eta ingurumen-ekoizpen eraginkortasunean duten eragina ezaugarritzeko. Zehazki, mikrobiomen funtzioak zehaztuko ditugu mikrobioen, ostalariaren eta haien elkarrekintzaren maila anitzeko informazioa konbinatuz; Bizitza-aldi zailetan, mikrobiomen funtzioak definitzea, hala nola, jaioberriaren aldian, kentzean eta patogenoen eraginpean egon ondoren; eta hausnarkarien mikrobiomak ekoizpen iraunkorrerako, osasunerako eta ongizaterako funtsezkoak diren fenotipoetan duten eragina ebaluatzea.

Horri esker, mikrobio-markatzaile berriak identifikatu ahal izango dira interesgarri diren fenotipoak monitorizatzeko, aurreikusteko eta hautatzeko. Abeltzaintzako balio-katean zehar dauden eragileak inplikatuz, proposatutako berrikuntzen eragin sozioekonomikoa eta onargarritasuna ebaluatuko dugu eragileen eta herritarren artean. HoloRuminant-ek metodologia estandarizatuak eta oso berritzaileak eskainiko ditu, holobionte hausnarkariaren ulermena errotik hobetuko dutenak. Ezagutza horrek eta sortutako tresnek mikrobioman oinarritutako diagnostikoak eta irtenbideak erabiltzeko aukera emango dute hausnarkarien iraunkortasuna hobetzeko.

Informazio gehigarria

Aurrerapen teknikoak 200 Metagenomikoki Mikatutako Genoma (MAG) baino gehiago sortzea ahalbidetu du rrn operoi osoekin oraindik hazi gabeko organismoentzat. Kalitate handiko (HQ) konektaturiko MAG hauek emaitza esanguratsua osatzen dute eta, itxaropentsu, HQ-MAG hauek publikoki eskuragarri dauden 16S inbentarioekin lotzeko aukera ematen digute. Gainera, HQ-MAG-en inbentarioen informazio genomiko funtzionala aurreko Europako proiektuetako ikerketa zabalago eta sakonagoekin lotzeko aukera emango digute, hausnarkarien herentziazko mikrobiotaren karakterizazio funtzionala lagunduz. Algoritmo konputazional berri baten lehen bertsioa garatu zen, anplikoi-helburu desberdinen datu-multzo anitzen finkapen egonkorra (taxonomiarik gabekoa) eta eskalagarria ahalbidetzen duena eta horiek datu genomikoen erreferentzia gurutzatuak mikrobiomaren datuekin (16S, genoma kulturatuak eta MAG) elkartzea.

Mikrobio-komunitateek hausnarkarien kolonizazioa, denbora-egonkortasuna eta gaixotasunen intzidentziarekin eta produktibitate-ezaugarriekin duten lotura ulertzeko ikerketa luze bat egiten ari da hainbat herrialdetan.

Datu horiek ikertzeak garapen-etapa eta osasun-ezaugarri desberdinetarako mikrobio-markatzaileak identifikatu ahal izango ditu, eta, potentzialki, probiotikoen garapena. Mikrobiomak osasunean eta gaixotasunean duten eginkizuna ebaluatzen duen lehen ikerketaren emaitzek erakusten dute behien arnas birus sinzitiala (BRSV) duten txahalen erronkei esker, mikrobio-genero nagusietan desberdintasunak sortu zirela kutsatutako eta kutsatu gabeko txahalen artean, BRSV infekzioak sudurreko mikrobiomaren disbiosia eragiten duela iradokitzen duena.

Emaitza eta garapen horiek guztiek hausnarkarien nekazaritzaren mikrobiomak bultzatutako gizarte-kezkak hobeto ulertzeko aukera dute, berotegi-efektuko gasen emisioak, baliabideen erabilera eta ekoizpen-eraginkortasun orokorra barne.

Mikrobioman benetako interesa zuten eta ikerketaren emaitzak lehenbailehen jasotzeko irrikaz zeuden eragileen iritzi esanguratsuak bildu ziren. Animalia gazteengan mikrobiota egoki bat goiz ezartzearen garrantzia ondo ulertu zen, eta oso interesgarritzat jo ziren arlo horretako berrikuntzak. Interesdunek froga zientifiko sendoak espero zituzten praktikek produkzio-parametroetan eta osasunean, produktuen kalitatean eta segurtasunean, ingurumenean eta ekosistemen jasangarritasunean duten eraginari buruz. Abeltzaintzako ekoizleentzat, mikrobiomaren modulazioa bezalako berrikuntzak sustatzeak pizgarri ekonomikoak, haien ezagutzak eta jarrerak eta kideen eta aholkularien eragina kontuan hartu behar ditu.

Koordinatzaileak
  • INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L'AGRICULTURE, L'ALIMENTATION ET L'ENVIRONNEMENT (INRAE)