H2020 Aromagenesis Proiektua: Legamiaren andui berriak sortzea garagardoaren eta ardoaren zaporeak eta usainak hobetzeko.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2017 -2022
- Esleitutako Aurrekontua 3.668.076,03 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto Aromagenesis
Proiektu honek hurrengo ikertzaileen belaunaldia trebatu nahi du, EBko bi industria garrantzitsuri ezagutza eta esperientzia emateko: garagardogintza eta ardogintza. Saccharomyces stricto sensu taldeko legamiak funtsezkoak dira industria horietan, eta garagardoaren eta ardoaren zapore eta usain konplexuetan nola laguntzen duten ulertzea ezinbestekoa da lehendik dagoen hartzidura teknologia hobetzeko eta zapore biziko edari berriak garatzeko. Partzuergoaren ikerketa-helburuak honako hauek dira: ardoaren eta garagardoaren hartziduran erabiltzen diren legamietan usain konposatuen ekoizpenaren biokimika eta genetika aztertzea, usain-profil hobetu edo anitzagoak dituzten legamia-tentsio berriak sortzea eta usain-profilak zabaltzeko ikuspegi berriak garatzea, legamia ezberdinen ko-hartziduraren bidez.
Sareak legamiaren genetika, biologia sintetikoa, zaporearen kimika eta hartzidura teknologiari buruzko prestakuntza integrala eskainiko die sortzen ari diren ikertzaileei, erakunde akademiko eta industrialetan banakako tutoretzaren bidez, sektoreen arteko eta barneko trukeak eta praktikak eta tailer akademikoen bidez. Partzuergoan industria liderren parte hartzeak bermatzen du ESRak hartzidura-industriek dituzten benetako erronkei aurre egiten dietela. Berrikuntza eta Ekintzailetzarako prestakuntzaren bidez, ESRek erronka horiei irtenbideak emateko beharrezko gaitasunak garatuko dituzte. Diskurtso eta komunikazio zientifikoa prestakuntza sarearen oinarrizko zutabea izango da.
ESR-ak zientzialariei eta publiko orokorrari beren ideiak komunika ditzaten bultzatuko dira, zientziak EBko gure bi industria garrantzitsuenetako garapen ekonomikoan duen paperaren ulermena sustatzeko. Proiektu honetan garatutako ikerketek berrikuntza zientifikoa eta aukera berri zirraragarriak ekarriko dituzte hartzidura-industria nagusientzat eta garagardo artisau-garagardo emergenteen ETEentzat.
Partzuergoak atsegin handiz jakinarazi du zeregin guztiak jatorrizko proposamenean aurreikusitako moduan eta zehaztutako moduan burutu zirela. Proiektuak sortutako ikerketek hartziduran zehar zapore eta usainaren sorreraren biokimika eta genetikaren ulermena zabaldu du. Saccharomyces espezie ez-konbentzionalak eta legamiak zapore-profil desiragarrien arabera aztertu ziren, orain arte ezaugarritu gabeko anduiak zapore-profil berriekin identifikatuz. Ezagutza horrek legamiaren andui berriak sortzeko oinarriak jarri zituen hainbat planteamenduren bidez, hala nola, hazkuntza klasikoa, hibridazioa eta eboluzio egokitzailea. Gas-kromatografian eta masa-espektrometrian ohiko eta garatu berri diren teknikak erabiliz, hartziduran zehar zapore-profil bereziak eta desiragarriak ematen dituzten molekulak identifikatu eta kuantifikatu ziren. Andui berrien genoma, transkriptoma eta ezaugarri kuantitatiboen analisiek zapore-aldaketen ardura duten ustekabeko zein espero diren markatzaile genetikoak agerian utzi zituzten eta legamian zapore-ekoizpenerako beharrezkoak diren bide biokimikoen arteko elkarrekintzak sakonago ulertzeko aukera eman zuten.
Azterketa hauek hartziduran zaporearen ekoizpenaren azpian dauden gene-adierazpen-eredu konplexuetan geneen kopia kopuruaren eta alelo ortologoen transkripzioaren aldez aurretik esploratu gabeko eginkizunaren berri ere eman zuten. Hartzidura-prozesua optimizatzeko eta zapore-ekoizpena hobetzeko ikerketak ere egin ziren. Proiektu honetan sortutako zapore-ezaugarri hobeak dituzten legamia anduien bankua patenteen edo lizentzien bidez ustiatu liteke. Orain arte, ESRko ikertzaileetatik zortzi doktoretza amaitu eta tesia aurkeztu dute, gainontzekoek 2022ko irailerako aurkeztea espero da. Proiektuan zehar 32 argitalpen idatzi dira, eta datozen urteetan gehiago argitaratuko dira. Partzuergoaren jarduerak interesdunei jakinarazi zaizkie sare sozialetako kanpainen bidez, hala nola Twitter eta gure www.aromageneisis.com webgunearen bidez, baita zientzia-jardunaldietan eta dibulgazio-jardueretan ikerketak aurkeztuz ere.
ESRek prestakuntzarik eguneratuena eta garrantzitsuena jaso dute pertsonalizatutako tailerren, mintegi-sailen eta konferentzia zientifikoen bidez, "XXI.mendeko paisaia zientifiko eta ekonomikorako garagardo eta ardoaren industriak babesteko eta zabaltzeko hurrengo belaunaldiko zientzialarien ikertzaile" bihurtzeko, gure jatorrizko helburuetan adierazi bezala.
Zaporeek eta usainek edari alkoholdunen funtsa definitzen dute eta hartzitutako edariaren ezaugarri bereziak dira. Zapore eta usain orokorra legamiek egindako hartziduran gertatzen diren erreakzio metaboliko konplexuen ondorio dira. Legamiek garagardoaren eta ardoaren zapore eta usain konplexuetan nola laguntzen duten ulertzea ezinbestekoa da lehendik dagoen hartzidura-teknologia hobetzeko eta zapore-profil hobetuak edo hobetuak dituzten edari berriak garatzeko.
AROMAGENESIS proiektuak ardoaren eta garagardoaren hartziduran erabiltzen diren legamietan zapore eta usain konposatuen ekoizpenean parte hartzen duten sare genetikoak, molekularrak eta biokimikoak disekzionatzea zuen helburu. Azterketa sakon horretatik lortutako ezagutza erabiliz, proiektuaren helburu bat zapore-profil hobetu edo anitzagoak dituzten legamia andui berriak sortzea da. Proiektuaren bigarren helburu bat hurrengo belaunaldiko ikertzaileak trebatzea izan zen garagardoaren eta ardoaren industria hedatzen ari diren Europako ezagutza eta esperientziarekin. Sareak legamiaren genetika, biologia sintetikoa, zaporearen kimika eta hartzidura teknologiari buruzko prestakuntza integrala eskaini zien hasierako ikertzaileei (ESR) erakunde akademiko eta industrialetan banakako tutoretzaren bidez, tailer espezializatuetan eta instituzioen arteko praktiken bidez. AROMAGENESIS 7 herrialde ezberdinetako 10 talde onuradunez osatutako diziplina anitzeko talde paregabea biltzen du.
Taldea lau unibertsitatek, hiru ikerketa-erakundek, hiru bioteknologia enpresek eta bi industria-bazkidek osatzen dute. Partzuergoan industria-buruen parte hartzeak bermatu zuen ESRek hartzidura-industriek aurre egiten dituzten benetako erronkei aurre egiten ziela. AROMAGENESIS Proiektuaren baitan emandako ikerketa-prestakuntzak erronka horiei irtenbideak emateko behar diren gaitasunez hornitu ditu ESRak.
Proiektu honek hurrengo ikertzaileen belaunaldia trebatzea du helburu EBko bi industria garrantzitsuri ezagutza eta esperientzia eskaintzeko: garagardoaren eta ardoaren industriak. Saccharomyces stricto sensu taldeko legamiak dira industria horien lan-zaldiak, eta legamiek garagardoaren eta ardoaren zapore eta usain konplexuetan nola laguntzen duten ulertzea ezinbestekoa da lehendik dagoen hartzidura teknologia hobetzeko eta edari zaporetsu berriak garatzeko. Partzuergoaren ikerketa-helburua ardoaren eta garagardoaren hartziduran erabiltzen diren legamietan usain-konposatuen ekoizpenaren biokimika eta genetika aztertzea da, zapore hobetu edo anitzagoak dituzten legamia andui berriak sortzeko. profilak eta ikuspegi berriak garatzea zapore-profilak zabaltzeko legamia ezberdinen ko-hartziduraren bidez.
Sareak legamiaren genetika, biologia sintetikoa, zapore-kimika eta hartzidura-teknologiari buruzko heziketa integrala emango du hasierako ikertzaileei, erakunde akademiko eta industrialetan tutoretzapeko ikerketa-prestakuntzaren bidez, sektoreen arteko eta barruko truke eta lagapenen bidez eta tailer akademikoen bidez. Partzuergoan industriako liderren parte-hartzeak bermatzen du ESRak hartzidura industriak aurre egiten dion mundu errealeko erronkei aurre egingo diela eta, Berrikuntza eta Ekintzailetzako prestakuntzaren bidez, ESRek erronka horiei irtenbideak emateko gaitasunak garatuko dituzte.
Diskurtso eta komunikazio zientifikoa prestakuntza sarearen oinarria izango da. ESRei beren ideiak beren parekide zientifikoei eta publiko orokorrari jakinaraztea bultzatuko da, EBko gure industria garrantzitsuenetako biren garapen ekonomikoan ahalegin zientifikoak duen eginkizunaren ulermena sustatzeko. Proiektu honetan garatutako ikerketek berrikuntza zientifikoa eta aukera berri zirraragarriak eskainiko dizkie hartzidura-industria handiei eta garagardo artisau-ekoizle sortzen ari diren ETEei.
EBk finantzatutako ikertzaileak garagardo, ardo eta beste edarien usain eta zapore berriak eta hobetuak sortzen ari dira euren karreraren hasieran. Europako garagardo ospetsuak eta ardo finak mundu osoan gozatzen dira. Baina bere garagardogileek eta ardogileek nazioarteko arerioen lehia gogorra dute. Merkatu globalean nagusitasuna mantentzeko modu bat zure produktuentzako usain eta zapore bereziak eta zirraragarriak sortzea da. Marie Sködodowska-Curie Ekintzak programak lagunduta, Aromagenesis proiektuak ikertzaileen hurrengo belaunaldia sartu eta trebatu zuen Europako garagardo eta ardoaren industriak zabaltzeko beharrezko ezagutza eta esperientziarekin. Partzuergoko kideek bai akademiako eta bai industriako kideek hasierako faseko ikertzaile talentudunei (ESR) legamiaren genetika, biologia sintetikoa, zapore-kimika eta hartzidura-teknologiaren ulermen zabala eskaini zieten.
Edari baten zapore eta usain orokorra hartziduran legamiak egiten dituen erreakzio metaboliko konplexuen ondorio dira. Legamiek garagardoarekin eta ardoarekin eta beste edariekin lotutako zapore eta usain nahasketa konplexuan nola laguntzen duten ulertuz, ekoizleek hartzidura teknologia eta haien produktuak hobetu ditzakete. Zerbait berriren zaporea ESR ikertzaileek ardoaren eta garagardoaren hartziduran usain eta zapore konposatuen ekoizpenean parte hartzen duten sare genetikoak, molekularrak eta biokimikoak aztertu zituzten. "Azterketa sakon honetatik lortutako ezagutzari esker, zapore hobetu edo askotariko legamia andui berriak sor ditzakegu", dio Ursula Bond proiektuaren koordinatzaileak.
Ikertzaileek ohiko ardo- eta garagardo-legamiak aztertu zituzten, baita ez-ohiko legamiak ere, gaur egungo ardo- eta garagardo-industrietarako gaur egungo ardo- eta garagardo-industrietako zapore-profil desiragarriak zituzten tentsioak identifikatzeko. Ezagutza berri horrekin, hainbat estrategia garatu zituzten, guztiak transgenikorik gabeko teknikak erabiliz, zapore-profil hobetu edo eraldatuekin legamia andui berriak sortzeko. "Estrategia hauek kromosomaren kopia-kopuruaren aldaketak eragin zituzten, lager garagardoan erabiltzen diren legamia poliploideentzako bereziki garrantzitsua den ikuspegia", dio Bondek. Honela gaineratzen du: "Alkohol eta ester altuagoak ekoizteaz arduratzen diren bide biokimikoen erregulazioan ere aldaketak eragin genituen, hartziduran sortutako zaporearen eta usainaren ardura duten konposatuak". Arrakastaren usain gozoa Hartziduran legamiak ekoizten dituen usain-konposatuen gama zabaldu zen, teknika berriak aplikatuz, jatorrizko legamia hibridoak sortzeko eta haien eraketa hobetzeko teknika berriak aplikatuz.
Era berean, hazkuntza tradizionala erabili zen identifikatutako legamien nahi diren zapore-profilekin bat etortzeko. Genomaren eta transkriptomiaren analisi integralek zaporearen ekoizpenaren azpian dauden gene-adierazpen-eredu konplexuen berri eman zuten eta prozesuan parte hartzen duten funtsezko geneak identifikatu zituzten. Ikuspegi genetiko horiek guztiak zapore eta usainaren ekoizpenaz arduratzen diren konposatuak detektatzeko eta kuantifikatzeko modu berrien garapenean lagundu zuten. "Horrek konposatu horiek harrapatzeko modu berriak aztertzea eta lehen ezagutzen eta ezezagunak diren konposatuak kuantifikatzeko teknologia hobetzea suposatu zuen", adierazi du Bondek. "Azkenik, hartzidura prozesuan eragin biotiko eta abiotikoak aztertzeko eta hura hobetzeko estrategiak garatzeko ikerketak egin dira", ondorioztatu du.
Proiektu honetan sortutako zapore-ezaugarri hobeak dituen legamia tentsio-bankua patenteen edo lizentzien bidez ustiatu liteke. Ikuspegi hau legamia "zelula-fabrika" berriak garatzeko ere erabil daiteke farmazia, produktu kimiko eta erregaien biofabrikazio iraunkorrerako.
Ikerketa-taldeek, elkarrekin lanean, estrategia anitzeko bat garatu zuten legamia-espezieetan zapore- eta usain-ekoizpenaren genetika eta biokimikaren ulermena hobetzeko. Lehenik eta behin, ohiko ardo- eta garagardo-legamien baheketa zabala egin genuen, bai eta ez-ohiko legamiak ere, gaur egungo ardo- eta garagardo-industrietako zapore-profil desiragarriak dituzten anduiak identifikatzeko. Bigarrenik, ezagutza berri honekin, hainbat estrategia garatu genituen, guztiak genetikoki eraldatu gabeko teknikak erabiliz, zapore profil hobetu edo aldatutako legamia andui berriak sortzeko. Estrategien artean, kromosomaren kopia-kopuruaren aldaketak eragitea zeuden, bereziki garrantzitsua den legami poliploideentzat garagardoa garagardogintzan. Alkohol eta ester altuagoak ekoizteaz arduratzen diren bide biokimikoen erregulazioan ere aldaketak eragin genituen, hartziduran sortutako zapore eta usain profilen ardura duten konposatuak.
Hibridoak sortzea legamiak hartziduran sortutako zapore-konposatuen errepertorioa zabaltzeko ikuspegi berri bat da. Hibridoen eraketa hobetzeko teknika berriak garatu ziren eta hainbat hibrido berri sortu ziren. Era berean, hazkuntza klasikoa erabili zen identifikatutako legamien gustuko zapore-profilak konbinatzeko. Genomaren eta transkriptomiaren analisi zabalei esker, zaporearen ekoizpenaren azpian dauden gene-adierazpen-eredu konplexuak ulertzeko eta prozesuan parte hartzen duten funtsezko geneak identifikatzea ahalbidetu dugu. Ikuspegi genetiko horiek guztiak zapore eta usainaren ekoizpenaz arduratzen diren konposatuak detektatzeko eta kuantifikatzeko modu berrien garapenean lagundu zuten. Horrek konposatu horiek harrapatzeko modu berriak aztertzea eta lehen ezagutzen eta ezezagunak diren konposatuak kuantifikatzeko teknologia hobetzea suposatu zuen. Azkenik, hartzidura prozesuan eragin biotiko eta abiotikoak aztertzeko eta hura hobetzeko estrategiak garatzeko ikerketak egin ziren. Hautatutako ikertzaileek Europako goi mailako ikerketa- eta hezkuntza-erakundeetan trebatzeko eta garatzeko aukera izan zuten, baita garagardoaren eta ardoaren hartziduraren funtsezko industriekin elkarreragiteko ere.
Ikerketa eta prestakuntza programaren diziplinarteko izaerak hainbat gaitasunez hornitu ditu ikertzaileak, ITN sare honen bidez lortutako ezagutza zabala etorkizuneko ibilbide profesionalean aplikatzeko aukera emango dietenak. Lortutako trebetasunek ESRen etorkizuneko enplegagarritasuna nabarmen hobetuko dute, eta proiektuaren barruan ematen den gaitasun osagarrien programak, akademiako eta industriako lidergo postuetarako prestatuko ditu, hainbat ingurunetan egokitzeko eta aurrera egiteko aukera emanez. Berrikuntza zientifikoek aukera berri zirraragarriak eskaintzen dizkie hartziduraren industriari eta garagardo artisautza sortzen ari diren ETEei, eta etorkizunean Europako edarien industriari eutsiko diote.
- THE PROVOST, FELLOWS, FOUNDATION SCHOLARS & THE OTHER MEMBERS OF BOARD, OF THE COLLEGE OF THE HOLY & UNDIVIDED TRINITY OF QUEEN ELIZABETH NEAR DUBLIN (TRINITY COLLEGE DUBLIN)