Nekazariek ongarri eta mikroorganismo alternatiboen erabilerari buruzko iritzia
Azalpena
BRESOV, Horizon 2020 proiektuak, berriki ongarri eta mikroorganismo alternatiboei buruzko inkesta bat egin du. Bertan ikusten da inkestatuen %93k ongarri alternatiboak erabiltzea gomendatzen duela eta %59k mikroorganismoak erabiltzea. Inkestaren arabera, inkestatuen artean, ongarri alternatiboak hondarrak murrizteko eta landa irekiko barazkietan erabiltzen dira batez ere. Mikroorganismoak intsektuak kontrolatzeko, lurzorua hobetzeko eta sustraiak suspertzeko erabiltzen dira, gehienbat Solanazeoetan eta baratzetan.
Horizon 2020 BRESOV proiektuaren barruan, FiBL (CH) eta ITAKA (IT) bazkideek ongarri eta mikroorganismoen formulazio alternatiboen erabilerari buruzko inkesta bat garatu zuten laboreen ekoizpenean. Aurreko BRESOV-ek produkzio-baldintzetan eta laborategian egindako saiakerek mikroorganismoen formulazio komertziala probatu zuten baldintza normaletan eta ur-estresean. Entseguek ez zuten eragin handirik erakutsi laborearen errendimenduan. Esperientzia zabaltzeko, nekazaritzan mikroorganismoen aplikazioari buruzko literatura berrikuspena argitaratu zen hemen eta baserritarren inkesta bat banatu zen. Inkestaren helburua izan zen praktikatzaileen erabilerari eta esperientziari buruzko informazioa biltzea formulazio horiekin nahiz ongarri alternatiboekin. Nekazarien inkestak, ingelesez, frantsesez, alemanez, italieraz eta gaztelaniaz eskuragarri zegoen eta guztira 42 erantzun oso jaso zituen. Inkestatuak Europa osokoak dira, gehiengoa Mediterraneo eta erdialdeko Europatik (%79), Suitza eta Italia batez ere. Inkestan parte hartu dutenen ehuneko 69 nekazariak ziren, % 81 nekazaritza ekologikoan lan egiten zuen ( Demeter barne eta konbertsioan) eta batez ere (% 49) barazkiak ekoizten. Inkestak, besteak beste, ustiategiaren informazioa (nekazaritza-sistema, laboreak/abeltzaintza), ongarri natural, alternatibo edo birziklatuen erabilera, baita mikroorganismoen formulazioak ere, haien mota, laboreak erabili ziren eta arrazoi nagusia jorratu zituen. haien erabilera. Erabilerarekin gustura dauden ala ez, gomendatu duten eta gaur egun estali ez diren behar osagarriak ote dituzten galdetu zaie parte-hartzaileei.
Konposta (%40) eta simaurra (%40) dira inkestan erantzun duten nekazariek erabiltzen dituzten ongarri alternatibo nagusiak. Erabilitako beste ongarri batzuk goranzko ordenan sartu ziren: ardi artilezko pelletak (%2), ganba-irina (%4), digestatoa (%5) eta adar-irina (%9). Parte-hartzaileen ehuneko 61ak baieztatu du ongarri alternatiboak erabiltzen dituela elikadura iturri bakarra, batez ere nitrogeno beharrak estaltzeko (erabileren %51). Ongarri birziklatuak landa zabaleko ekoizpenean erabiltzen dira gehienbat eta hondarrak murrizteak bultzatuta. Inkestatuen % 69 pozik edo oso pozik agertu dira ongarri alternatiboak erabiltzearekin eta parte hartzaile guztien % 93k gomendatzen du erabiltzea.
Inkestan parte hartu duten gehienek badakite mikroorganismoen erabilera laboreen ekoizpenean. Horietatik % 76k dagoeneko probatu edo erabili ditu horrelako produktuak. Goranzko ordenan, erabiltzen diren mikroorganismo nagusiak Bacillus thurigiensis , Trichoderma sp., Bacillus sp. eta Mikorrizak ( Glomus intraradices , moseae). Mikroorganismoen erabilera nagusia intsektuak kontrolatzea da Bacillus thuringiensis erabiliz (%20). Garrantzi-ordenaren araberako beste erabilera batzuk lurzoruaren aplikazioak (lurzoruaren osasuna hobetzea, landareen sustraiaren estimulazioa, lurzoruaren zapalkuntza), hosto-gaixotasunak (Bacillus erabiliz), nematodoen aurkakoak edo antagonismo estrategia baten barruan daude. Lurzoruko aplikazioen %60ak Mikorrizak eta Trikoderma erabiltzen ditu. Inkestaren arabera, nekazariek mikroorganismoak erabiltzen dituzte labore guztietan, zelai irekietan eta negutegietan. Berotegiko eta lur zabaleko solanazeoek erabilera nagusia (% 37) dute, hots, tomatea, piper berdea eta berenjena, eta ondoren baratze-laboreak, entsaladak eta patatak. Inkestatuen %59ak mikroorganismoak erabiltzea gomendatzen du.
Inkesta honek nekazaritza-sistemen sorta osoa hartzen ez duen arren erantzun-kopuruari eta nekazaritza-mota bakoitzaren irudikapenari dagokionez, ongarri alternatiboen eta mikroorganismoen formulazioen erabilera arrakastatsuaren testigantza ematen du. Nekazariek ekoizpen sistemen beharrezko bilakaeraz jabetzen direla erakusten du eta produktu kimikoekiko menpekotasuna murriztea posible dela. Era berean, konponbide alternatiboek nekazariek eta teknikariek inplikatutako mekanismoak ondo ezagutzea eskatzen dutela baieztatzen du, eta, beraz, nekazaritza arduratsurako trantsizioa laguntzeko aholkularitza zerbitzu egokien beharra.
Jarraitu proiektuaren emaitzak proiektuaren webgunean eta CORDIS orrian (ikus behean).
Harremanetarako eta informazio gehiago:
- Joelle Herforth-Rahmé, FiBL
- Vincent Lefebvre Du Prey, ITAKA
- https://bresov.eu/
- CORDIS orrialdea
Edukia eta argazkiak: Bresov proiektua