Skip to main content

GastrODS: GGEak, gastronomia eta oliba olioa

Hasiera data: 17/11/2025
Amaiera data: 17/11/2025
Modalitatea: Pertsonalki
Autonomia-erkidegoa: Castilla - La Mancha
Probintzia: Toledo
Kokalekua: Hezkuntza Eskola, 45004 Toledo, Espainia.

Azalpena

GGEak lortzea, zalantzarik gabe, hezkuntzaren mende dago. Hezkuntza horrek ez luke ingurumen-arazoekin lotutako alderdi teorikoetan soilik zentratu behar, baizik eta ikasleengan ingurumena eta gizartea eraldatzeko konpromisoa hartzeko eta ekintzak egiteko moduak ere sustatu behar ditu. Egunero jaten dugu, eta erosketa-saskia tresna indartsu bihurtzen da erantzukizun ekologiko eta soziala indartzeko.

Kultur jarduera bat aurreikusita dago ikasleei produktuen kontsumoari buruzko erabaki informatuak hartzeko tresnak emateko, batez ere oliba olio birjina estra bezalako tokiko produktuei dagokienez. Horretarako, praktika jasangarriak erabiliz landutako olibetatik ateratako tokiko ekoizleen oliba olio birjina estraren dastaketa bat egingo da.

Aho-zaporetik, usainetik, itxuratik eta baita ehunduratik ere, Mantxako olibondo-soroaren biodibertsitatea estimatuko da, eta Gaztela-Mantxa bezalako despopulatzeko arriskuan dagoen lurralde batean laboreek duten lurralde-eraginari buruz hausnartuko da.

Gure eguneroko bizitzan eta eskolan osasuna sustatzearekin ere lotuta egongo da. Hezkuntzarekin, osasunarekin, lehorreko eta uretako ekosistemekin, jarduera ekonomiko jasangarriekin eta biztanleriaren hustutzearekin lotutako GGEekin lotzen da.

Jarduera sentsorialak.

Hurrengo Ekitaldiak