Rioja, La
El sistema AKIS de La Rioja es desenvolupa en un marc territorial de 5.045 km² dels quals un 41,7% correspon a superfícies agrícoles i un 28,7% a superfícies forestals A la segona comunitat més petita en superfície geogràfica, el 50% de les explotacions té una extensió menor de 5 ha si bé la mida mitjana de les explotacions arriba a les 22,5 ha ( Comissió Europea, 2023 ).
El sector primari és de gran importància en aportar gairebé el 5% del valor afegit brut. .
El sector ramader de La Rioja està majoritàriament representat per aus/pollastre (88%), seguida de la cabana porcina (6%) i ovina/caprina (3%) (Institut d'Estadística de la Rioja).
L'AKIS regional de La Rioja està representat per un cúmul d' agents públics i privats que interactuen entre si:
La imatge mostra els grups d'agents públics i privats d'un AKIS regional i els enllaços que hi ha entre ells:
- Agents que de R+D+I que generen coneixement o fomenten la transferència de coneixement.
- Agents de lAdministració pública.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari.
- Agents que participen en la incorporació de la innovació al sector agroalimentari.
- Agents que estimulen la innovació a través de la cooperació i lassociacionisme.
- Altres agents de l'AKIS.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
- Universitat de la Rioja , generador de coneixement reglat i no reglada, amb gran capacitat investigadora i de difusió de la mateixa.
- Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) de la Vall de l'Ebre ( Campus IBERUS) promogut en agregació estratègica per les universitats públiques de les comunitats autònomes d'Aragó i la Rioja, de la Comunitat Foral de Navarra, així com la de la província de Lleida a Catalunya .
- Institut de Ciències de la Vid i del Vi ( ICVV ): Centre de recerca en Viticultura i Enologia, creat pel Govern de la Rioja (a través de la Conselleria d'Agricultura), el Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de La Rioja . Té l'objectiu de generar nous coneixements i noves tecnologies a Viticultura i Enologia que serveixin com a base per al desenvolupament tecnològic i la innovació en un sector, el vitivinícola, consubstancial a la nostra cultura ia la nostra economia agrària, així com impulsar la transferència dels resultats científics i tecnològics a la societat, perquè la seva activitat investigadora tingui implicacions pràctiques i contribueix així al desenvolupament del sector .
- Servei de recerca agrària , desenvolupa projectes de recerca a les àrees de viticultura -material genètic, varietats minoritàries, sòls...- i enologia -microbiologia, llevats i bacteris, o tecnologia de la vinificació. Formen igualment part del servei de recerca agrària:
- Celler Institucional de la Grajera .
- Almàssera Experimental de la Grajera .
- Explotació agropecuària de Pazuengos .
- Centre Tecnològic de Recerca del Xampinyó de La Rioja ( CTICH ): Centre dedicat a la investigació i desenvolupament tecnològic, la millora de la qualitat de la producció, l'augment de la competitivitat i l'estímul per a la modernització de les empreses del sector, a través de la prestació de serveis als seus associats i la realització de projectes de recerca científica i desenvolupament tecnològic orientada al sector de fongs cultivats.
- FUDin : Plataforma de solucions innovadores i serveis d'alt valor que neix com a unió del Centre Tecnològic de la Indústria Càrnica (CTIC) i el Centre de Recerca i Tecnologia Alimentària de La Rioja (CITA), que atenen les necessitats tècniques i de recerca requerides a la indústria agroalimentària, tant càrnia com a vegetal. La gestió del centre està encomanada a l'Associació per a la Recerca, Desenvolupament i Innovació del Sector Agroalimentari ( AIDISA ). El 2024 es fusionarà amb el Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentària ( CNTA ), creant el primer centre tecnològic privat especialitzat en el sector agroalimentari a Espanya.
Agents del sector públic
- Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Món Rural i Medi Ambient : institució pública que administra les competències en agricultura, ramaderia, agroalimentació, medi rural i medi ambient de la Comunitat.
- Oficines Comarcals Agràries (8).
- Agència de Desenvolupament Econòmic de La Rioja ( ADER ) : Agència que té per missió dinamitzar i potenciar el desenvolupament empresarial a La Rioja, prestant serveis actius, concedint ajudes econòmiques i donant suport al finançament de les empreses
- Servei d'informació agroclimàtica ( SIAR )
- Unitat de Gestió i Transferència del Coneixement Agrari . Equip multidisciplinari que gestiona la captació de projectes, contractes d'R+D, establiment de col·laboracions internacionals, a més d'organitzar diferents cursos adreçats al sector agrari i agroalimentari de la Comunitat Autònoma de La Rioja, de manera que es difonguin els resultats de R+D +i en aquestes matèries perquè els avenços científics, tècnics i tecnològics arribin a totes les explotacions agràries de la Rioja.
- Laboratori Regional del Govern de la Rioja , com a laboratori de suport a la R+D+i.
- Estació Enològica d'Haro , referent en anàlisi i d'assistència tècnica a organismes públics i privats del sector enològic, tant autonòmics com nacionals, i és laboratori de referència d'anàlisi de la petjada dactilar de tots els vins espanyols.
- Conselleria dEconomia, Innovació, Empresa i Treball Autònom .
Agents dedicats a la formació
- Escoles de formació agrària i de formació professional a la Comunitat. Podeu consultar una llista d'escoles i centres aquí
- Cursos de formació al sector agrari 2023-2024 impartits per diferents organitzacions. Podeu consultar la llista de cursos fent clic aquí .
- Escola de Pastors de la Rioja , projecte que sorgeix com una iniciativa de l'Ajuntament de Brieva de Cameros a partir d'una reflexió sobre com cercar alternatives al futur de la localitat i, en general, als territoris de muntanya on la ramaderia ha estat l'activitat principal.
Agents del sector agroalimentari
- Productes de qualitat “Aliments de la Rioja”: DO i IGP
- Federació de Cooperatives Agràries de la Rioja ( FECOAR ), C ooperatives, SAT, altres agrupacions i associacions agràries, ATRIAS , etc.
- Col·legis Professionals d'Enginyers Agrònoms , Tècnics Agrícoles i Veterinaris
- Organitzacions Professionals Agràries ( OPAs ): Unió de Agricultors i Ramaders de La Rioja, UAGR-COAG , ARAG-ASAJA , UPA-La Rioja
- Empreses agràries i agroalimentàries
- Entitats d'assessorament :
- ASSEGAR 2024 UTE és una entitat formada per la unió d'Enginyeria Carna, Bricalvet, Agrovidar i Clean Biotec.
- Servicoopr UTE , és una entitat formada per la unió de FECOAR , AGER Technology i ASER.
- Associació Riojana d'agricultors i ramaders ( ARAG-ASAJA ).
- Unió de petits agricultors i ramaders de la Rioja ( UPA ).
- Unió de pagesos i ramaders de la Rioja ( UAGR-COAG ).
- Clúster FOOD+I , entitat privada que agrupa més de 90 empreses del sector, centres de coneixement i altres entitats relacionades amb la innovació alimentària. El seu objectiu és fomentar la competitivitat i el desenvolupament del sector agroalimentari de la Vall de l'Ebre a través de l'anticipació de tendències de negoci, la incorporació de tecnologia i el desenvolupament de solucions de R+D+i properes al mercat dins de l'entorn europeu.
- Associació de professional de productors de substrats i fongs de La Rioja, Navarra i Aragó ( ASOCHAMP ), és una organització professional, sense ànim de lucre, i que agrupa tots els fungicultors d'aquestes tres comunitats autònomes. gestió el CTICH per dotar el sector d'un element de recerca, dinamització i desenvolupament.
Altres agents
- Xarxa Riojana de Desenvolupament Rural composta per 3 Grups d'Acció Local: Associació per al Desenvolupament de la Rioja Alta ( ADRA ),ADR Rioja Oriental i CEIP-Rural .
- Grups operatius en matèria de productivitat i sostenibilitat agrària i equips d'innovació per mitigar el canvi climàtic i els projectes mediambientals. Podeu consultar informació dels Grups des de 2017 fent clic aquí .
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
ESTRATÈGIA D'ESPECIALITZACIÓ INTEL·LIGENT (S3) 2021-2027
Amb l' Estratègia d'Especialització intel·ligent S3 2021-2027 es representen les directrius estratègiques que agrupen les prioritats clau, els reptes i les necessitats de cada regió. cadena de valor de la indústria agroalimentària com a principal sector productiu regional.
Dins de l'Àrea d'especialització 2 – Indústria Competitiva, que persegueix l'evolució i la transformació del model productiu regional per aconseguir una indústria amb millors i més capacitats, diferenciació i intensitat d'innovació, en un entorn cada vegada més competitiu i global. d'especialització són Cadena de valor agroalimentària, incloent el desenvolupament de l'agricultura de precisió a la regió, a més de la incorporació de les noves tecnologies (intel·ligència artificial, anàlisi de macrodades, etc.) a tota la cadena de valor agroalimentària ( Smart Agro, Agricultura 4.0 i Food Industry 4.0 ), per avançar cap a una gestió i producció agroalimentària més sostenible i eficient, una major integració del consumidor en els processos d'innovació i el desenvolupament de xarxes col·laboratives per a la disminució d'ineficiències, estalvi de costos i major control de traçabilitat a la cadena de valor; de constituir-se en el referent global en investigació, innovació, creació de tendències, formació diferenciada i enoturisme a nivell mundial.
PLA DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA DE LA RIOJA 2022-2024
El Pla Estratègic de Ciència i Tecnologia manifesta dues àrees d'especialització relacionades amb el sector agrari: “Indústria competitiva” i “Ecorregió sostenible i cohesionada”. es posa l'accent en una línia d'especialització enfocada a l'economia circular. AKIS, els eixos estratègics “I. Cultura de la ciència, tecnologia i innovació”, i “II. de la comunitat.
I PLA ESTRATÈGIC DE LA PRODUCCIÓ ECOLÒGICA DE LA RIOJA
En matèria de producció ecològica es preveu reforçar la transferència de coneixement i la formació especialitzada en producció ecològica de les diferents baules de la cadena (producció, elaboració i comercialització) facilitant la professionalització del sector de la producció ecològica. es constitueix com un articulador de les oportunitats de desenvolupament de la producció ecològica en posar en consonància les necessitats, fortaleses i oportunitats dels diferents agents involucrats.
PAC 2023-2027
En l'àmbit de la Política Agrària Comuna, La Rioja destina a quatre de les intervencions més directament vinculades a l'AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 0,99 milions d'euros.
- Crear valor afegit relacionant la investigació i les pràctiques agràries, així com a potenciar la utilització de mesures innovadores.
- Connectar agents dinnovació i projectes.
- Promoure la transposició ràpida de solucions innovadores a la pràctica.
- Informar la comunitat científica de les necessitats de recerca a la pràctica agrària.
- 7162 (Cooperació diferent dels grups operatius EIP): 1,98 milions d'euros. La intervenció permetrà la dotació d'un ajut per al finançament de les operacions següents mitjançant la constitució d'un Grup de Cooperació (GC) no relacionats amb la AEI:
- Execució de projectes pilot adreçats a pràctiques dagricultura productiva i sostenible.
- Desenvolupament daccions innovadores dirigides a mitigar el canvi climàtic i la seva adaptació.
- Desenvolupament de plantejaments conjunts pel que fa a projectes mediambientals i al foment de lagricultura sostenible.
- 7201 (Intercanvi de coneixements i difusió d'informació): 1,99 milions d'euros. Aquesta intervenció es concretarà en les actuacions següents:
- Ajuts per a formació professional i adquisició de competències.
- Ajuts per a activitats de demostració i informació.
- Ajuts per a intercanvis de durada breu referents a la gestió de les explotacions agrícoles i forestals i d'empreses rurals, així com visites a explotacions agrícoles i forestals ia empreses rurals.
- Ajuts per a la formació dassessors i assessores.
- 7202 (Assessorament): 4,13 milions d'euros
- Ajuts per contribuir a obtenir serveis d'assessorament.
- Ajuts per a la creació de serveis de gestió, substitució i assessorament.
- Ajuts per a la prestació de serveis de tutorització.
EINES PER A LA DINAMITZACIÓ
Digitalització al sector agrari
Dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el component 3: Transformació ambiental i digital del sector agroalimentari i pesquer s'inclou la inversió: Pla d'Impuls de la sostenibilitat i competitivitat de l'agricultura i la ramaderia (III): inversions en agricultura de precisió, eficiència energètica i economia circular i en l'aprofitament d'energies i gasos renovables al sector agrícola i ramader» (2,517 milions d '€ ).
Es busca adoptar amb aquest component una estratègia per fomentar la digitalització del sector agroalimentari i del medi rural en conjunt, sent clau per a la seva modernització i la seva millora en aspectes com la competitivitat; els usuaris són vitals per aprofitar-ne tot el potencial. D'aquesta difusió i formació s'encarrega la Unitat de Gestió i Transferència del Coneixement Agrari.
S'ha inclòs també des del PEPAC 2023-2027 la intervenció 6501.2 - Compromisos de cultius sostenibles, que inclou una ajuda a la Gestió d'insums agrícoles mitjançant tecnologies de dosificació variable per a productes fitosanitaris i fertilitzants (3,23 milions d' € ), que recolza , per tant, la modernització del sector.
Així, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència dota una línia específica per accelerar la modernització dels equips i lús daquestes tecnologies que permetin una utilització més eficient dels recursos naturals en els processos productius i la incorporació dequipament més eficient energèticament, augmentant el rendiment mediambiental del sector agrari.
Dinàmica entre els agents
El Sistema regional de transferència de coneixement i innovació agrària de la comunitat es nodreix amb les iniciatives i accions col·laboratives publicoprivades orientades a la modernització i digitalització, formació, assessorament especialitzat i divulgació d'experiències i coneixements preparats per ser utilitzats.
Finalment, les sinergies originades en el sistema regional afavoreixen l'articulació i la fixació territorial del teixit social amb la participació d'organitzacions públiques i privades, assessores/es, i els Grups d'Acció Local i Desenvolupament Rural ( Visor de Grups Operatius i Projectes Innovadors de la RedPAC ).
Innovació i Transferència de Coneixement
Camps demostratius 2023: Des del servei d'Experimentació agrària del govern de La Rioja duen a terme activitats demostratives coordinades des de la finca de la Grajera. Més informació dels Camps aquí :
">
Ajuts a les accions de cooperació amb caràcter innovador
A l'àmbit de la PAC, s'implementen a La Rioja tant els Grups Operatius com els projectes innovadors no AEI-AGRI.
Projectes regionals vitivinícoles
Dins dels projectes finançats amb fons FEDER es troben els orientats a transferència de coneixement al sector vitivinícola i els projectes de recerca, cofinançats també amb aquests fons, de R+D+i de l'àmbit agroalimentari desenvolupats pels centres tecnològics a l'àmbit de la Comunitat Autònoma de la Rioja.
Jornades Tècniques
Les jornades tècniques formen part de les activitats que desenvolupa la Conselleria dAgricultura per transferir al sector agroalimentari el coneixement generat a través de camps demostratius, projectes dinnovació o altres matèries noves que puguin tenir interès per a agricultors, ramaders o tècnics en el seu treball diari. En aquest apartat es poden consultar les ponències de les jornades tècniques dels darrers anys, aquí .
Integració de l'assessorament a AKIS
Els usuaris potencials de l'assessorament hauran de triar entre les entitats d'assessorament seleccionades per La Rioja: Associació Riojana d'Agricultors i Ramaders de La Rioja (ARAG-Asaja), Unió de Petits Agricultors i Ramaders de La Rioja (UPA), Unió d'Agricultors i Ramaders de La Rioja (UAGR-COAG), Assegar 2020 UTE, Servicoopr UTE.