NUTRICIÓ SOSTENIBLE DELS TERRES AGRARIS AL MARC DE LA PAC, SUPORT A L'ASSESSORAMENT
Descripció
El sistema de producció agroalimentari ha de mantenir l'equilibri entre una producció rendible i de qualitat que doni resposta a les demandes de consum, i una producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient. La fertilització dels sistemes agraris ha de ser adequada i sostenible, disminuint i fins i tot evitant limpacte ambiental produït per un maneig inadequat.
El Reial decret 1051/2022, de 27 de desembre, estableix les normes per a la nutrició sostenible als sòls agraris; és una eina fonamental que regula laplicació de fertilitzants i esmenes orgàniques. L'objectiu de la norma és disminuir l'impacte ambiental sense deteriorar la fertilitat del terra.
El Reial Decret instaura un marc general bàsic per aconseguir, regulant una aportació sostenible de nutrients als sòls, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i altres gasos contaminants, especialment l'amoníac, evitar la contaminació de les aigües, tant superficials com subterrànies, preservar i millorar les propietats biològiques dels sòls agraris, evitar la acumulació preservar la biodiversitat lligada als sòls agraris. També estableix unes bones pràctiques agronòmiques mínimes per aplicar-les.
Objectius
- Conèixer el marc que regula la nutrició sostenible dels sòls agraris i les pràctiques agronòmiques adequades per a l'aplicació dels fertilitzants i les esmenes. Coneixent els sòls agraris sobre els quals es treballa, la norma que regula la nutrició, i l'ús de tècniques i eines adequades a la presa de decisions, es pot establir amb més precisió un pla adequat de fertilització.
- Ampliar coneixements quant a nutrició sostenible dels sòls agrícoles i els requisits quant a gestió dels nutrients i assessorament per a la fertilització dels sòls.