Castela-A Mancha
Castela-A Mancha conta cunha longa tradición e experiencia no sector primario que se traduce na achega do 10% do Valor Engadido Bruto (VAB) do sector agrario en España. As súas case 120.000 explotacións, cunha extensión media de 33 hectáreas. comparten algo máis de 4 millóns de hectáreas de superficie agrícola útil ( Comisión Europea (2024 ).
A contribución do sector primario manchego é importante na economía autonómica e nacional a través da produción de cereais, leguminosas, uvas, olivas e cebolas, entre outros. O gando está representado fundamentalmente por ovino e caprino e, en menor medida, por vacún e porcino, sendo a Comunidade a principal produtora de ovos a nivel nacional. Finalmente, a industria agroalimentaria representa arredor do 40% da facturación da industria manufacturera rexional, destacando a industria cárnica, os produtos lácteos e os viños ( UNICAJA (2021). Sector Agrario e Industria Alimentaria en España: Principais características e análise. rexionais en 2021 ).
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Castela-A Mancha .
- Instituto Rexional de Investigación e Desenvolvemento Agroalimentario e Forestal de Castela-A Mancha ( IRIAF ): Centro público orientado ao fomento da investigación, a innovación e o desenvolvemento, así como a difusión e asesoramento técnico, no ámbito da agricultura, gandería, industrias agrarias. alimentación e silvicultura. Vinculados ao IRIAF existen 8 centros e institutos especializados: Centro de Investigación Agroforestal ( CIAF ), Centro Comarcal de Selección e Reprodución Animal ( CERSYRA ), Centro de Investigación Agroambiental ( CIAG ) "El Chaparrillo", Instituto da Viña e do Viño de Castela - La Mancha ( IVICAM ), Centro de Investigacións Apícolas e Agroambientais ( CIPA ), Centro de Investigacións Agrarias “ Dehesón del Encinar ” ,CLaMbe r Biorrefinería de I+D para a ampliación de procesos biotecnolóxicos, Estación de Viticultura e Enoloxía ( EVE ).
- Instituto de Investigación de Recursos Cinexéticos ( IREC ): a misión do Instituto é xerar e difundir coñecemento científico que permita manter un equilibrio entre a caza e a conservación.
Axentes do sector público
- Consellería de Agricultura, Gandería e Desenvolvemento Rural : institución pública que administra competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Oficinas Agrarias Comarcais (45).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes ver unha lista de institutos e centros aquí .
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias de Castela-A Mancha.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios ( Albacete , Cidade Real , Cuenca , Guadalaxara , Toledo ).
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-CLM , ASAJA Castela-A Mancha e UPA Castela-A Mancha .
Outros Axentes
- Rede Castellano-Manchega de Desenvolvemento Rural ( RECAMDER ).
- Grupos de Acción Tolo l (29).
- Grupos Operativos .
- Parque Científico e Tecnolóxico de Castela-A Mancha .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIAS REXIONAIS DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
Para o período 2021-2027:
- Avances do Plan Castela-A Mancha. Estratexia Rexional de Recuperación e Transformación 2021-2027 .
- Pacto para a Reactivación Económica e o Emprego de Castela-A Mancha 2021-2024 .
- A Estratexia de Especialización Intelixente de Castela-A Mancha 2021-2027 (Sector de Especialización Agroalimentaria) .
CAP 2023-2027
No ámbito da Política Agraria Común, Castela a Mancha destina o seguinte orzamento e actuacións ás tres intervencións máis directamente vinculadas ao AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 10,8 millóns de euros.
- 7201 (Intercambio de coñecemento e difusión de información): 5,3 millóns de euros.
- Cursos e conferencias: incluirán actividades intercambio de coñecementos e difusión de información en diferentes formatos dirixido a un grupo específico de participantes, impartido tanto de forma teórica como práctica. Poderán enmarcarse dentro de actividades prácticas, visitas a explotacións agrarias, empresas agroalimentarias e servizos ambientais.
- Accións informativas e demostrativas.
- Intercambios: estancias curtas noutras explotacións agrícolas e forestais da UE ou con visitas organizadas a elas permitirán que os participantes se impliquen directamente no proceso de aprendizaxe.
- 7202 (Asesoría): 3,7 millóns de euros.
- Axudas para contribuír á obtención de servizos de asesoramento.
- Axudas para a creación de servizos de xestión, substitución e asesoramento.
- Axudas para a prestación de servizos de titoría.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
A importancia do sector agrario na economía da Comunidade e de España, as circunstancias climáticas, demográficas, económicas e políticas e os riscos actuais deben estimular o investimento e os vínculos público-privados mediante proxectos innovadores e colaboracións produtivas entre grandes e pequenos produtores, transformadores. , comerciantes e investigadores.
A dinamización do sistema rexional de transferencia de coñecemento e innovación (AKIS) materialízase en proxectos conxuntos de modernización e dixitalización, xornadas e eventos de divulgación científica, formación técnica e profesional, misións económicas, asesoramento e publicacións en diferentes formatos e medios para reforzar a competitividade, a adaptabilidade e sustentabilidade do sector agrario de Castela-A Mancha e proxectalo a outros mercados ademais da súa contribución neta ao desenvolvemento rural e ao medio ambiente. Neste sentido, “a cooperación pretende integrar e mellorar as relacións entre os axentes implicados, xa sexan produtores, transformadores, institucións públicas e privadas, etc., facilitando así a integración dos grupos de investigación para innovar na produción primaria”. Comisión Europea (2024 ) como se pode comprobar nos grupos operativos e proxectos innovadores existentes na Comunidade ( Visor de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores da RedPAC ).