Castela-A Mancha
Castela-A Mancha ten unha longa tradición e experiencia no sector primario, o que se traduce na súa achega do 10 % do Valor Engadido Bruto (VAB) do sector agrícola en España. As súas case 120.000 explotacións, cun tamaño medio de 33 hectáreas, comparten algo máis de 4 millóns de hectáreas de terra agrícola utilizable ( Comisión Europea (2024 ).
A contribución do sector primario manchego á economía rexional e nacional é significativa, grazas á produción de cereais, leguminosas, uvas, olivas e cebolas, entre outros. A gandería está representada principalmente polo gando ovino e caprino, e en menor medida polo gando vacún e porcino, sendo a rexión a principal produtora de ovos a nivel nacional. Finalmente, a industria agroalimentaria representa arredor do 40 % da facturación manufactureira rexional, destacando as industrias cárnica, láctea e vinícola ( UNICAJA (2021). O sector agrícola e a industria alimentaria en España: principais características e análise rexional en 2021 ).
O AKIS rexional está representado por un conxunto de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade de Castela-A Mancha .
- Instituto Rexional de Investigación e Desenvolvemento Agroalimentario e Forestal de Castela-A Mancha ( IRIAF ): Centro público centrado no fomento da investigación, a innovación e o desenvolvemento, así como a divulgación e o asesoramento técnico, no ámbito da agricultura, a gandería, as industrias agroalimentarias e a silvicultura. Vinculados ao IRIAF atópanse 8 centros e institutos especializados: Centro de Investigación Agroforestal ( CIAF ), Centro Rexional de Selección e Reprodución Animal ( CERSYRA ), Centro de Investigación Agroambiental ( CIAG ) "El Chaparrillo", Instituto da Viña e o Viño de Castela-A Mancha ( IVICAM ), Centro de Investigación Apícola e Agroambiental ( CIAPA ), Centro de Investigación Agraria " Dehesón del Encinar ", Biorrefinería de I+D CLaMbe r para a ampliación de procesos biotecnolóxicos, Estación de Viticultura e Enoloxía ( EVE ).
- Instituto de Investigación en Recursos Cinexéticos ( IREC ): A misión do Instituto é xerar e difundir coñecemento científico que permita un equilibrio entre a caza e a conservación.
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Gandería e Desenvolvemento Rural : institución pública que administra as competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Oficinas Agrícolas Rexionais (45).
Axentes dedicados á formación
- Escolas agrícolas e de formación profesional. Aquí podes atopar unha lista de institutos e centros .
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias de Castela-A Mancha.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas e Veterinarios ( Albacete , Cidade Real , Cuenca , Guadalaxara , Toledo ).
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-CLM , ASAJA Castela-A Mancha e UPA Castela-A Mancha .
Outros axentes
- Rede de Desenvolvemento Rural Castelán-Manchega ( RECAMDER ).
- Grupos de Acción Local (29).
- Grupos Operativos .
- Parque Científico e Tecnolóxico de Castela-A Mancha .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIAS REXIONAIS DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
Para o período 2021-2027:
- Plan Avanza de Castela-A Mancha. Estratexia Rexional de Recuperación e Transformación 2021-2027 .
- Pacto para a Recuperación Económica e o Emprego de Castela-A Mancha 2021-2024 .
- A Estratexia de Especialización Intelixente de Castela-A Mancha 2021-2027 (Sector de Especialización Agroalimentaria) .
PAC 2023-2027
No ámbito da Política Agrícola Común, Castela-A Mancha destina o seguinte orzamento e accións ás tres intervencións máis directamente vinculadas co AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 10,8 millóns de euros.
- 7201 (Compartición de coñecementos e difusión de información): 5,3 millóns de euros.
- Cursos e conferencias: incluirán actividades de Intercambio de coñecementos e difusión de información en diferentes formatos, dirixidos a un grupo específico de participantes, impartidos de xeito tanto teórico como práctico. As actividades prácticas poden incluír visitas a granxas, empresas agroalimentarias e servizos ambientais.
- Accións informativas e demostrativas.
- Intercambios: As estadías curtas noutras granxas da UE ou as visitas organizadas a elas permitirán aos participantes participar directamente no proceso de aprendizaxe.
- 7202 (Asesoramento): 3,7 millóns de euros.
- Subvencións para axudar na obtención de servizos de asesoramento.
- Subvencións para a creación de servizos de xestión, substitución e asesoramento.
- Axudas para a prestación de servizos de titoría.
- Lista de entidades agrícolas colaboradoras 2025
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
A importancia do sector agrícola na economía da Comunidade e de España, as circunstancias climáticas, demográficas, económicas e políticas, e os riscos actuais deberían estimular o investimento e as asociacións público-privadas a través de proxectos innovadores e colaboracións produtivas entre grandes e pequenos produtores, transformadores, comercializadores e investigadores.
A revitalización do sistema rexional de transferencia de coñecemento e innovación (SICA) materialízase en proxectos conxuntos de modernización e dixitalización, xornadas e eventos de divulgación científica, formación técnica e profesional, misións económicas, asesoramento e publicacións en diferentes formatos e soportes para fortalecer a competitividade, a adaptabilidade e a sustentabilidade do sector agrícola de Castela-A Mancha e proxectalo a outros mercados ademais da súa contribución neta ao desenvolvemento rural e ao medio ambiente. Neste sentido, "a cooperación ten como obxectivo integrar e mellorar as relacións entre os axentes implicados, xa sexan produtores, transformadores, institucións públicas e privadas, etc., facilitando así a integración dos grupos de investigación co fin de innovar na produción primaria" ( Comisión Europea (2024 ) como se pode comprobar nos grupos operativos e proxectos innovadores existentes na Comunidade ( Visualizador de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores da RedPAC ).