SmartOvi: Innovación e novas tecnoloxías para aumentar a sustentabilidade do sector ovino en Castela e León
- Tipo Proxecto
- Estado En proceso
- Execución 2022 -2025
- Ámbito Autonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León
- Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto SMARTOVI
O proxecto ten como obxectivo mellorar un dos aspectos fundamentais que afectan á innovación agrícola, que implica a mobilización do eixo arredor do cal xira o sector. Isto conséguese estudando o grao de implementación de innovacións e novas tecnoloxías no sector ovino, comprendendo as tecnoloxías dispoñibles e o seu potencial de aplicación, propoñendo e implementando prácticas innovadoras de xestión agrícola en forma de probas piloto, avaliando o impacto potencial das novas prácticas na sustentabilidade das explotacións e transferindo información sobre novas prácticas e probas piloto ao sector.
O proxecto ten como obxectivo mellorar un dos aspectos fundamentais que afectan á innovación nas explotacións agrícolas e que implica a mobilización do eixo sobre o que xira o sector:
- Dixitalización e modernización das explotacións agrarias.
- Mellora da contratación e xestión dos recursos humanos necesarios para o traballo nas explotacións agrícolas.
- Mellorar a imaxe pública do sector (e dos traballos relacionados co manexo de animais).
- Estudar o grao de implementación de innovacións e novas tecnoloxías no sector ovino.
- Comprender as tecnoloxías dispoñibles e as súas posibles aplicacións.
- Propoñer e implementar prácticas innovadoras de xestión agrícola en forma de probas piloto.
- Avaliar o impacto potencial das novas prácticas na sustentabilidade agrícola.
- Transferir información sobre novas prácticas e probas piloto ao sector.
- Promover a creación dunha rede de explotacións agrarias de demostración (accesibles tanto para o público como para o propio sector).
O sector ovino xera uns 490 millóns de euros anuais, dominado pola gandería leiteira (890.000 ovellas leiteiras). Castela e León é a comunidade autónoma líder en produción de leite de ovella (57 % do total nacional), seguida de Castela-A Mancha. A nivel internacional, España é o cuarto maior produtor de leite de ovella, por detrás de Romanía, Grecia e Italia.
Actualmente, o potencial produtivo do sector é moi alto, pero está a experimentar un declive progresivo. Así, entre 2015 e 2020, desapareceron o 5 % das explotacións ovinas cada ano, unha tendencia que se agrava co paso do tempo (entre 2020 e 2021, desapareceron o 7 % das explotacións).
Este problema está asociado a múltiples causas, entre as que participan factores como as dificultades para incorporar recursos humanos (incluída a substitución xeracional) e novas tecnoloxías, o aumento dos custos de produción (enerxía e materias primas) e a nula capacidade dos gandeiros para negociar prezos.
O proxecto SmartOvi ten como obxectivo contribuír ao desenvolvemento do sector ovino en Castela e León en termos de sustentabilidade económica (optimización da produtividade), sustentabilidade ambiental (minimización da pegada ecolóxica) e sustentabilidade social (dignificación do traballo e mellora da súa imaxe pública), acompañada dunha mellora nos estándares de benestar animal.
- Deseño da estratexia de comunicación do proxecto.
- Busca de tecnoloxías dispoñibles aplicables ao gando ovino leiteiro.
- Realizáronse entrevistas con gandeiros e técnicos do sector para identificar as necesidades de información/formación a nivel de operador ou agricultor, comprender o grao de implementación das innovacións tecnolóxicas nas explotacións e avaliar os aspectos positivos e motivadores dos profesionais que se dedican diariamente ao coidado e manexo do gando.
- En colaboración cos técnicos das cooperativas e baseándose nos datos recollidos nas tarefas anteriores, desenvolveuse unha proposta que describe prácticas e tecnoloxías de xestión innovadoras que poderían implementarse nalgunhas das explotacións agrícolas participantes. As medidas foron seleccionadas polo seu potencial impacto positivo na produtividade agrícola, o benestar animal e as condicións de traballo. En colaboración coas cooperativas e en coordinación cos agricultores participantes, seleccionouse unha práctica por explotación para probas piloto ao longo de 2023.
- Ao longo de 2024, realizaranse visitas ás explotacións agrícolas para recoller comentarios sobre o uso e a xestión de novas tecnoloxías. Actualmente están en marcha probas piloto para avaliar o impacto da implementación de diferentes tecnoloxías na sustentabilidade das explotacións agrícolas.
- Enderezo: Instituto Tecnolóxico Agrario de Castela e León (ITACYL), Estrada de Burgos, km 119, 47071 Valladolid
- Correo electrónico: investigacionytecnologia@itacyl.es
A cría de ovellas contribúe á sustentabilidade ambiental, económica e social.
- Sostibilidade ambiental
- O pastoreo axuda a controlar o crecemento das herbas daniñas, previr incendios e manter a biodiversidade dos ecosistemas.
- A pegada de carbono nos sistemas de produción ben xestionados é moi baixa.
- As ovellas consomen alimentos naturais (forraxe, pastos e grans de cereais e leguminosas) que non son directamente utilizables polos humanos.
- A terra utilizada polos ruminantes non é apta para o cultivo.
- sustentabilidade económica
- As ovellas producen leite (que se emprega para a fabricación de produtos lácteos como queixos, requeixo, iogures...), diferentes tipos de carne (cordeiro lechal, cordeiro, carneiro, ovella adulta...), la (téxtil, fertilizante, biomateriais de construción) e coiro.
- Xera fertilizante orgánico, reducindo a dependencia dos fertilizantes químicos.
- Sostibilidade social
- A gandería ovina xera emprego e fomenta o sentido de pertenza nas zonas rurais.
- A cría de ovellas está ligada á tradición e á cultura: a transhumancia, a produción artesanal de alimentos e os téxtiles artesanais.
- Promoción do emprego indirecto: subministración de insumos (alimentos e produtos zoosanitarios para o gando), servizos técnicos (veterinarios, nutricionistas, mantemento de instalacións), transporte, esquila, etc., que contribúen a impulsar a economía rural.
- Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACYL)
- URCACYL, http://www.urcacyl.es/
- ASOVINO, http://lechazoycorderolechal.com/
- COBADU, https://www.cobadu.com/
- COGALA, https://www.opecyl.es/cogala
- Consorcio de Promoción del Ovino, https://lechedeoveja.com/
- COVISURLE, https://www.opecyl.es/covisurle
- VEGAESLA, https://madreesla.com/