Ir o contido principal

Proxecto da Fundación para a Biodiversidade: LIFE BioStandards

Descrición

A organización elaborou unha serie de publicacións para aumentar o coñecemento sobre o papel da biodiversidade no sector agroalimentario.

A Ferramenta de Rendemento da Biodiversidade foi desenvolvida para analizar os criterios relacionados coa biodiversidade en explotacións certificadas, avaliar a calidade da implementación de posibles melloras e apoiar o seguimento.

Celebráronse dous obradoiros de formación e publicouse un módulo de formación.

A entidade desenvolveu 5 experiencias piloto, 2 en cultivos hortofrutícolas e 3 en cultivos permanentes ou leñosos.

Algunhas das medidas implementadas incluíron a implantación de cubertas vexetais nematicidas e o uso de cubertas florais para mellorar a biodiversidade nestas zonas, como o aloxamento de polinizadores.

Descrición das actividades

Difusión dos documentos xerados polo proxecto e asesoramento individual a empresas e selos discográficos. Desenvolvemento dunha ferramenta para a avaliación de indicadores de biodiversidade (IPB). Formación para técnicos certificadores, técnicos de produtos e agricultores. Posta en marcha de proxectos piloto para o aumento da biodiversidade en cultivos hortofrutícolas e en cultivos permanentes ou leñosos. Difusión do proxecto a través de diversas actividades de comunicación (eventos, obradoiros, difusión web e redes sociais).

Descrición contextual

A entidade foi beneficiaria deste proxecto en convocatorias anteriores. A posta en marcha deste ano permitiu acadar os resultados xa previstos en convocatorias de propostas anteriores.

Obxectivos

O proxecto ten como obxectivo mellorar a relación coa biodiversidade das empresas de procesamento de alimentos e dos comerciantes polo miúdo en toda a súa cadea de subministración. Con este fin, esta iniciativa propuxo o seguinte: Aumentar a calidade das medidas de biodiversidade implementadas en explotacións certificadas mediante a aplicación dunha ferramenta para a avaliación de indicadores de biodiversidade e o fortalecemento institucional ou a formación de persoal relacionado con estándares e certificacións. Probar criterios e medidas de biodiversidade en proxectos que conten con certificacións ou selos agroalimentarios públicos e privados. Levar a cabo accións de comunicación, seguimento e coordinación integradas no programa LIFE.

Resultados

Para aumentar o coñecemento sobre o rendemento da biodiversidade no sector agroalimentario, elaborouse unha serie de publicacións, entre as que se inclúen: un informe de referencia, un informe de recomendacións, fichas informativas sobre biodiversidade, infografías, unha guía doada de usar sobre os criterios de biodiversidade nas normas e selos do sector agroalimentario, etc. Estes recursos compartíronse con diversas partes interesadas para unha maior difusión dos resultados. Ademais, baseándose no informe de recomendacións, a organización ofreceu asesoramento individual a empresas e selos sobre a conservación da biodiversidade no sector agroalimentario.

En canto á formación, a Global Nature Foundation levou a cabo finalmente dous cursos de formación; unha en Valencia con membros de Aliats per la Biodiversitat e outra en Estremadura, con estudantes e profesores do Centro de Formación en Medio Rural de Navalmoral. Aínda que esta iniciativa estaba dirixida principalmente a persoal técnico e certificadores, o forte interese por parte dos agricultores e asesores técnicos agrícolas levou á creación dun único módulo de formación que inclúe toda a información xerada. O material está dispoñible para a súa descarga gratuíta.

A Ferramenta de Rendemento da Biodiversidade (BPT) tamén foi creada no marco do proxecto. Esta ferramenta analiza os criterios relacionados coa biodiversidade nas explotacións certificadas e proporciona recomendacións ao persoal técnico que traballa nelas para avaliar a calidade da implementación das medidas destinadas a mellorar potencialmente a biodiversidade e para apoiar o seguimento. Elaborouse un manual de usuario xunto coa ferramenta, dispoñible en castelán.

Durante a execución do proxecto, desenvolvéronse cinco experiencias piloto para aumentar a biodiversidade nos cultivos. Dous deles estaban en cultivos de froitas e verduras; Unha de 550 hectáreas de tomates industriais en Badaxoz (Estremadura) e outra de cultivo de melón en Elche (Alacant) onde se traballou en arredor de 50 hectáreas. No caso de Estremadura, a explotación piloto de tomate beneficiouse da sementeira de cubertas vexetais cunha densidade de 15 quilogramos por hectárea de sementes de mostaza parda (Brassica juncea variedade scala). Plantar esta cuberta vexetal ten un efecto nematicida, o que supón un beneficio adicional para a produción de tomate. Esta cuberta incorporouse ao solo entre os meses de marzo e abril para enriquecelo. En canto aos cultivos de melón de Carrizales, en Alacant, entre outras medidas, a Fundación Global Nature asesorou e financiou unha cuberta floral para mellorar estas zonas e fomentar a recepción de polinizadores.

En concreto, plantáronse uns 6,5 quilogramos dunha mestura especialmente deseñada para este proxecto piloto, que inclúe 10 especies florais. As tres experiencias piloto restantes centráronse en cultivos permanentes ou leñosos. Para iso seleccionáronse tres oliveiras: Al Alma del Olivo en Toledo, Viver en Castellón e La Peraleña en Madrid.

Estas granxas piloto puxeron a proba as recomendacións ofrecidas ao sector, os mecanismos de avaliación propostos e as medidas específicas para mellorar a biodiversidade. Un exemplo da implementación dalgunhas destas medidas foi a proba piloto no olivar de Viver, onde se empregaron trampas para o control biolóxico da mosca da oliveira. A través deste método, a organización puido promover e animar as granxas veciñas a reducir o uso de pesticidas.

Finalmente, e co fin de trasladar información sobre o proxecto, a entidade asistiu e/ou organizou 27 eventos relacionados con esta temática e levou a cabo diferentes accións e avances na iniciativa a través da súa páxina web e redes sociais.

Beneficiarios
  • Fundación Global Nature