NUTRICIÓN SOSTIBLE DOS SOLO AGRÍCOLAS NO MARCO DA PAC, APOIO AO ASESORAMENTO
Descrición
O sistema de produción agroalimentaria debe manter un equilibrio entre unha produción rendible e de alta calidade que satisfaga as demandas dos consumidores e unha produción sostible e ambientalmente responsable. A fertilización dos sistemas agrícolas debe ser axeitada e sostible, reducindo ou mesmo evitando o impacto ambiental causado por unha xestión inadecuada.
O Real Decreto 1051/2022, do 27 de decembro, establece as normas para a nutrición sostible en solos agrícolas; é unha ferramenta fundamental que regula a aplicación de fertilizantes e emendas orgánicas. O obxectivo do regulamento é reducir o impacto ambiental sen comprometer a fertilidade do solo.
O Real Decreto establece un marco xeral básico para lograr, mediante a regulación dun subministro sostible de nutrientes aos solos, a redución das emisións de gases de efecto invernadoiro e outros contaminantes, especialmente o amoníaco, a prevención da contaminación das augas, tanto superficiais como subterráneas, a preservación e mellora das propiedades biolóxicas dos solos agrícolas, a prevención da acumulación de metais pesados e outros contaminantes nos solos agrícolas e a preservación da biodiversidade vinculada aos solos agrícolas. Tamén establece boas prácticas agronómicas mínimas para a súa aplicación.
Obxectivos
- É crucial comprender o marco que rexe a nutrición sostible dos solos agrícolas e as prácticas agronómicas axeitadas para aplicar fertilizantes e emendas. Coñecendo os solos agrícolas que se cultivan, as normativas que rexen a nutrición e o uso de técnicas e ferramentas axeitadas na toma de decisións, pódese establecer un plan de fertilización axeitado con maior precisión.
- Ampliar o coñecemento sobre a nutrición sostible dos solos agrícolas e os requisitos relativos á xestión de nutrientes e o asesoramento para a fertilización do solo.