Ir o contido principal

Curso ATEX en Industria Agroalimentaria

Data de Inicio: 06/11/2023
Data de finalización: 14/10/2023
Modalidade: En liña

Descrición

PRESENTACIÓN DO CURSO

As explosións son un risco na industria agroalimentaria, aínda que se producen con pouca frecuencia, cando se producen teñen consecuencias catastróficas. É necesaria a identificación e clasificación nestas áreas de risco. As instalacións onde se manipulan substancias inflamables ou combustibles son susceptibles ao risco de formar atmosferas explosivas ATEX. Fariñeiros, fábricas de pensos, peladoras de noces, deshidratadores, almacéns de líquidos e gases inflamables, etc. Trátase de zonas e actividades con risco de formación de atmosferas explosivas.

Segundo a Directiva 2014/34/UE , a última revisión da Directiva ATEX, a atmosfera explosiva defínese como “a mestura co aire, en condicións atmosféricas, de substancias inflamables en forma de gases, vapores, néboas ou po, na que, despois Despois da ignición, a combustión esténdese a toda a mestura non queimada. E a atmosfera potencialmente explosiva como "unha atmosfera que pode chegar a ser explosiva debido ás circunstancias locais e operativas". Segundo o disposto no RD 681/2003 sobre protección da seguridade e saúde dos traballadores expostos aos riscos derivados da formación de atmosferas explosivas nos lugares de traballo, a empresa deberá elaborar e manter actualizado un “Documento de protección contra explosións” (DPCE). ), onde se identifican e avalían as zonas clasificadas ATEX, así como as medidas técnicas e organizativas de protección adoptadas, para previr, mitigar e protexer contra explosións. Independentemente da súa obriga legal, o estudo e clasificación das zonas ATEX no noso contorno laboral e a implantación das medidas de protección derivadas do DPCE resulta fundamental para mellorar as condicións de seguridade no traballo.

A Directiva ATEX 2014/34/UE establece as disposicións que deben adoptar os Estados membros para os dispositivos e sistemas de protección deseñados para ser utilizados en zonas con risco de explosión. Por outra banda, a Directiva ATEX 1999/92/CE establece as disposicións mínimas para mellorar a protección da saúde e seguridade dos traballadores expostos a riscos derivados de Atmósferas Explosivas.

DESTINATARIOS

Enxeñeiros agrónomos, mestrados en enxeñaría agrónoma, enxeñeiros técnicos agrícolas, grao en enxeñaría agroalimentaria e rural, así como mestrados e títulos relacionados coa enxeñaría agronómica e profesionais do ámbito da enxeñaría.

OBXECTIVOS

Este curso trata sobre as atmosferas explosivas, cales son, os tipos, as fontes de inflamación, etc. Poder coñecelos, identificalos e previr a súa formación mediante técnicas de prevención e protección contra explosións. Dentro da industria agroalimentaria, as fábricas de pensos e fariñas deben traballar ben os aspectos das atmosferas ATEX, polo que estes casos concretos serán expostos no desenvolvemento do curso.

CONTIDOS

1a Introdución á ATEX 6 de novembro de 16:00 a 19:00 h.

Xavier de Gea, director xeral ATEXPREVEN

Que é ATEX?

  • Tipos de ATEX, e a súa caracterización
  • Fontes de inflamación
  • Tipos de fontes de inflamación

2o Prevención e protección contra explosións 7 de novembro de 16.00 a 19.00 horas.

Xavier de Gea, Director Xeral ATEXPREVEN

  • Prevención de formación ATEX
  • Prevención de fontes de inflamación
  • Técnicas de protección

3a Prevención e protección aplicada á aplicación de equipos de proceso 8 de novembro de 16.00 a 19.00 horas.

Xavier de Gea, director xeral ATEXPREVEN

  • Filtros de bolsa
  • Silos e tolvas de almacenamento
  • elevadores de cangilones

4º Atmósferas explosivas na fabricación de pensos compostos. 13 de novembro de 16:00 a 19:00 h.

Xavier Pérez, director técnico instalacións agroindustriais do Rosal

  • Deseño pensando en ATEX
  • Medias de prevención nunha fábrica de pensos
  • Medidas de protección nunha fábrica de pensos

5º Atmósferas explosivas nun muíño fariñeiro 14 de novembro de 16.00 a 19.00 h.

Pedro Nicolás, director técnico e Francisco Martínez, director de enxeñería Harinera Vilafranquina

  • Criterio ATEX
  • Protocolos de traballo
  • permisos de traballo
  • Mantemento de equipos de prevención
  • Equipos de protección e mantemento

METODOLOXÍA

Online por videoconferencia

É necesario asistir ao 75% das sesións e superar unha avaliación ao final do curso para obter a certificación. O seguimento en liña xustifícase coa conexión durante o desenvolvemento do curso en directo, polo que debes rexistrarte co teu nome e apelidos para poder controlar a asistencia.

LUGAR DE CELEBRACIÓN

Online por videoconferencia

FACULTADE

  • Xavier de Gea, director xeral ATEXPREVEN Image removed.
  • Xavier Pérez, director técnico instalacións agroindustriais do Rosal Image removed.
  • Pedro Nicolás, director técnico e Francisco Martínez, director de enxeñería Harinera Vilafranquina Image removed.

PREZO

120€ socios de COIAANPV, COITA e outros centros con convenio.

95€ estudantes desempregados COIAANPV e COITA-Aragón1 e matriculados2

250 € Socios non universitarios

Próximos Cursos