Skip to main content

ATEX Ikastaroa Nekazaritzako Elikagaien Industrian

Hasiera data: 06/11/2023
Amaiera data: 14/10/2023
Modalitatea: Sarean

Azalpena

IKASTAROAREN AURKEZPENA

Leherketak arrisku bat dira nekazaritzako elikagaien industrian, gutxitan gertatzen diren arren, gertatzen direnean ondorio katastrofikoak izaten dituzte. Arrisku-eremu horietan identifikatzea eta sailkatzea beharrezkoa da. Substantzia sukoiak edo erregaiak maneiatzen diren instalazioek ATEX atmosfera lehergarriak sortzeko arriskua dute. Irin-errotak, pentsu-fabrikak, fruitu lehorrak, deshidratagailuak, likido eta gas sukoientzako biltegiak, etab. Lehergaiak sortzeko arriskua duten eremuak eta jarduerak dira.

2014/34/EB Zuzentarauaren arabera, ATEX Zuzentarauaren azken berrikuspena, Atmosfera Lehergarria honela definitzen da: “Airearekin, baldintza atmosferikoetan, gas, lurrun, laino edo hauts moduan dauden substantzia sukoien nahastea. ondoren Piztu ondoren, errekuntza erre gabeko nahaste osora hedatzen da. Eta Potentzialki Lehergarria den Giroa "lehergai bihur daitekeen atmosfera lokala eta funtzionamendu-egoerak direla eta". Lantokian atmosfera leherkorrak sortzearen ondoriozko arriskuak jasan dituzten langileen osasun eta segurtasuna babesteari buruzko 681/2003 EDk xedatutakoaren arabera, enpresak "Leherketen aurkako babes-dokumentua" (DPCE) prestatu eta eguneratuta eduki beharko du. ), non ATEX sailkatutako zonak identifikatu eta ebaluatzen diren, baita hartutako babes-neurri teknikoak eta antolamendukoak ere, leherketak prebenitzeko, arintzeko eta babesteko. Legezko betebeharra edozein dela ere, gure lan-ingurunean ATEX guneen azterketa eta sailkapena eta DPCEtik eratorritako babes-neurriak ezartzea ezinbestekoa da laneko segurtasun-baldintzak hobetzeko.

ATEX 2014/34/EB Zuzentarauak estatu kideek lehertzeko arriskua duten eremuetan erabiltzeko diseinatutako gailu eta babes-sistemetarako hartu beharreko xedapenak ezartzen ditu. Bestalde, ATEX 1999/92/EE Zuzentarauak Atmosfera Lehergarrietatik eratorritako arriskuen aurrean dauden langileen osasuna eta segurtasuna hobetzeko gutxieneko xedapenak ezartzen ditu.

HARTZAILEAK

Nekazaritza ingeniariak, ingeniaritza agronomikoko masterra, nekazaritzako ingeniari teknikoak, nekazaritzako elikagaien eta landa ingeniaritzako gradua, baita ingeniaritza agronomikoarekin eta ingeniaritza arloko profesionalekin lotutako master eta tituluak ere.

HELBURUAK

Ikastaro honetan atmosfera lehergarriak, zer diren, motak, hantura iturriak, etab. Leherketak prebenitzeko eta babesteko tekniken bidez ezagutu, identifikatu eta eratzea saihesteko gai izatea. Nekazaritzako elikagaien industriaren barruan, pentsu eta irin fabrikek ondo lan egin behar dute ATEX atmosferaren alderdiak, beraz, kasu zehatz hauek ikastaroaren garapenean aurkeztuko dira.

EDUKIAK

1. ATEX-en aurkezpena azaroaren 6an 16:00etatik 19:00etara.

Xavier de Gea, ATEXPREVEN zuzendari nagusia

Zer da ATEX?

  • ATEX motak, eta haien karakterizazioa
  • Hantura-iturriak
  • Hantura iturri motak

2. Leherketen aurkako prebentzioa eta babesa Azaroak 7 16:00etatik 19:00etara.

Xavier de Gea, ATEXPREVEN Zuzendari Nagusia

  • ATEX eraketaren prebentzioa
  • Hantura iturrien prebentzioa
  • Babeserako teknikak

3. Prozesuko ekipoen aplikazioari aplikatutako prebentzioa eta babesa Azaroaren 8an 16:00etatik 19:00etara.

Xavier de Gea, ATEXPREVEN zuzendari nagusia

  • Poltsa-iragazkiak
  • Biltegiratze-siloak eta tolkiak
  • kubo-igogailuak

4º Pentsu konposatuak fabrikatzeko atmosfera lehergarriak. Azaroaren 13an, 16:00etatik 19:00etara.

Xavier Pérez, Rosal nekazaritzako instalazioen zuzendari teknikoa

  • Diseinatzea ATEX kontuan hartuta
  • Prebentzio galtzerdiak pentsu fabrika batean
  • Babes neurriak pentsu-fabrika batean

5º Giro lehergarriak irin errota batean Azaroak 14 16:00etatik 19:00etara.

Pedro Nicolás, zuzendari teknikoa eta Francisco Martínez, ingeniaritza zuzendaria Harinera Vilafranquina

  • ATEX irizpidea
  • Lan-protokoloak
  • lan-baimenak
  • Prebentzio-ekipoen mantentze-lanak
  • Babes-ekipoak eta mantentze-lanak

METODOLOGIA

Sarean bideokonferentzia bidez

Beharrezkoa da saioen %75era joatea eta ikastaroaren amaieran ebaluazioa gainditzea ziurtagiria lortzeko. Lineako jarraipena zuzeneko ikastaroaren garapenean dagoen konexioarekin justifikatzen da, beraz, zure izen-abizenekin erregistratu behar duzu asistentzia kontrolatu ahal izateko.

OSPAKIZUN LEKUA

Sarean bideokonferentzia bidez

FAKULTATEA

  • Xavier de Gea, ATEXPREVEN zuzendari nagusia Image removed.
  • Xavier Pérez, Rosal nekazaritzako instalazioen zuzendari teknikoa Image removed.
  • Pedro Nicolás, zuzendari teknikoa eta Francisco Martínez, ingeniaritza zuzendaria Harinera Vilafranquina Image removed.

PREZIOA

120€ COIAANPV, COITA eta hitzarmena duten beste ikastetxeetako kideak.

95 € langabeak COIAANPV eta COITA-Aragoiko ikasleak1 eta erroldatutako ikasleak2

250 € Unibertsitatekoak ez diren bazkideak

Hurrengo Ikastaroak