BENESTAR ANIMAL NOS MATADOIROS. EN LIÑA
Descrición
BENESTAR ANIMAL NOS MATADOS. EN LIÑA – 250514BAM
Comezo: 14-05-2025
Final: 05-06-2025
Modalidade: FORMACIÓN A DISTANCIA
Horario: Formación en liña
Lugar: Formación en liña
Número de horas: 20
Prazas dispoñibles: 17
Prezo: 195,00 €
Dirixido a:
Dirixido a operadores e xerentes de matadoiros.
Obxectivos:
Garantir que o persoal dos matadoiros e dos sacrificios de animais teña a formación específica en benestar animal segundo o esixido pola normativa vixente e obter un certificado de competencia que garanta que quen manipula e sacrifica animais o fai sen causarlles dor, angustia ou sufrimento evitable. Obtención do certificado de formación en Benestar Animal. A cualificación obterase coa asistencia ao curso e a superación dun exame, e acreditarase coa expedición dun carné por parte da Consellería de Agricultura, Gandería e Medio Ambiente do Goberno de Aragón.
Contido:
Programa:
Módulo xeral
1. Introdución. Aspectos xerais da lexislación sobre benestar animal e formación do persoal responsable do coidado e manexo dos animais. Lei 11/2003, do 19 de marzo, de Protección dos Animais da Comunidade Autónoma de Aragón. Sociedade e benestar animal. Situación na Unión Europea.
2. Anatomía e fisioloxía dos animais. Comportamento animal. Benestar animal e adaptación. Saúde, estrés, enfermidade. Causas predisponentes e determinantes da enfermidade.
3. Aspectos prácticos do benestar animal. Construcións, instalacións e equipamentos. Manexo de animais. Actuacións en caso de lesións e enfermidades de animais. Lei 8/2003, do 24 de abril, de sanidade animal: plans de alerta sanitaria, sacrificio obrigatorio, identificación, rexistro e documentación sanitaria.
Módulo de actividades específicas para matadoiros.
1. Manexo e coidado dos animais antes de suxeitalos. Avaliación da idoneidade para o transporte no matadoiro. Responsabilidades. Incidencias e accións. Recepción de animais. Manexo na descarga, condución e estabulación. Prácticas prohibidas.
2. Suxeitar animais para atordalos ou matalos. Sistemas de suxeición existentes e sistemas específicos empregados no matadoiro. Coñecemento das instrucións do fabricante sobre o tipo de equipo de suxeición se se utiliza suxeición mecánica.
3. Atordamento de animais. Aspectos prácticos das técnicas de atordimento e coñecemento das instrucións do fabricante en relación cos tipos de equipos de atordimento utilizados. Parámetros clave. Métodos prohibidos. Métodos auxiliares de atordimento ou matanza. Mantemento e limpeza básicos do equipamento de atordamento ou matanza.
4. Avaliación do atordamento eficaz. Indicadores de inconsciencia e sensibilidade. Puntos de control. Supervisión eficaz do atordimento. Determinación do tamaño da mostra. Factores de risco Mostraxe reforzada. Métodos auxiliares de atordimento ou matanza. Revisión dos métodos de atordamento e determinación das causas cando se detectan deficiencias.
5. Suspensión de ganchos ou elevación de animais vivos. Aspectos prácticos do manexo e contención de animais. Prácticas prohibidas.
6. Sangrado de animais vivos. Monitorización da eficacia do atordamento e da ausencia de signos vitais. Métodos auxiliares de atordimento ou matanza. Aspectos prácticos das técnicas de sangrado.
7. Sacrificio para un rito relixioso. Tipos de sacrificio relixioso. Manexo no sacrificio relixioso. Control e supervisión da inconsciencia. Control e supervisión da ausencia de signos vitais. Métodos auxiliares de atordimento ou matanza. Uso e mantemento axeitados dos coitelos de sangrado.
8. Suposicións prácticas.