Aplicador de produtos fitosanitarios. Nivel cualificado
Data de Inicio:
18/02/2025
Data de finalización:
15/05/2025
Modalidade:
Mesturado
Comunidade Autónoma:
Andalucía
Provincia:
Córdoba
Localización:
Centro IFAPA Alameda del Obispo. Córdoba.
Todos os detalles:
https://www.juntadeandalucia.es/agricult...
Descrición
Contidos
- Pragas dos cultivos: clasificación, descrición e danos que causan.
- Métodos de control de pragas. Importancia dos métodos non químicos. Medios de protección fitosanitaria.
- Estratexias e técnicas para a xestión integrada de pragas. Control biolóxico e outras técnicas alternativas para o control de pragas en diferentes cultivos. Principios xerais da xestión integrada de pragas. Toma de decisións en protección fitosanitaria e inicio da avaliación comparativa. Prácticas de identificación de pragas e organismos de control biolóxico e a súa xestión.
- Produción integrada e produción ecolóxica.
- Produtos fitosanitarios: substancias activas e preparados comerciais. Descrición e clasificación. Elección de produtos fitosanitarios. Identificación e interpretación de etiquetas e fichas de datos de seguridade: Clasificación e etiquetaxe. Pictogramas, palabras de sinalización, frases de risco ou indicacións de perigo, consellos de prudencia, síntomas de intoxicación e recomendacións para o usuario. Casos prácticos.
- Riscos derivados do uso de fitosanitarios para o medio ambiente. Medidas para reducir os devanditos riscos, incluídas as medidas de emerxencia en caso de contaminación accidental. Boas prácticas ambientais en relación coa preservación dos recursos naturais, da biodiversidade, da flora e da fauna. Medidas de protección e especiais establecidas na Directiva Marco da Auga (Directiva 2000/60/CE). Casos prácticos.
- Perigo dos produtos fitosanitarios para a saúde humana.
- Medidas para reducir os riscos para a saúde: Niveis de exposición do operador. Posibles riscos derivados da mestura de produtos. Medidas preventivas e protectoras para o aplicador. Equipos de protección individual.
- Identificación e prácticas de uso dos EPI.
- Secuencia correcta durante o transporte, almacenamento e manipulación dos produtos fitosanitarios.
- Tratamentos fitosanitarios. Preparación, mestura e aplicación.
- Métodos de aplicación de produtos fitosanitarios. Factores a ter en conta para unha aplicación eficaz e correcta. Importancia da dosificación e dos volumes de aplicación. Casos prácticos.
- Equipos de aplicación: descrición e funcionamento.
- Limpeza, regulación e calibración de equipamentos.
- Mantemento, revisións e inspeccións periódicas dos equipamentos.
- Prácticas de revisión e calibración de equipos. Riscos relacionados co uso de equipamentos de aplicación de fitosanitarios.
- Prácticas de aplicación de tratamentos fitosanitarios.
- Eliminación de envases baleiros. Sistemas de xestión. Normativa.
- Trazabilidade. Requisitos en materia de hixiene de alimentos e pensos. Rexistro de pragas e tratamentos en explotacións agrarias. O caderno de explotación.
- Relación traballo-saúde: normativa de prevención de riscos laborais.
- Seguridade social agraria.
- Normativa que afecta o uso de PF: Compra, transporte e almacenamento. Autorización e rexistro de produtos fitosanitarios, e en que medida afecta ao seu uso.
- Métodos para identificar produtos fitosanitarios ilegais e riscos asociados ao seu uso. Infraccións, sancións e delitos.