Skip to main content

H2020 BRESOV Proiektua: Hobekuntza genetikoa landare ekologikoen ekoizpen erresistente, eraginkor eta jasangarrirako

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2018 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 5.962.019,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto BRESOV
Azalpena

Proiektuak barazki ekologikoen ekoizpen-sistemetarako klimari erresistenteak diren cultivares eskaintzeko premiazko beharrari erantzuten dio. Kultibo berri hauek nekazari ekologikoei eta hazi ekologikoen industriari mesede egingo diete, egungo eta etorkizuneko klima-aldaketaren aurrean beharrezko segurtasuna eskainiz. Proiektu honetan, brokoli, kolrabo, babarrun eta tomateen aldakuntza genetikoa aprobetxatuko da produktibitatea hobetzeko, genomaren egitura eta funtzioaren ezagutza eguneratua aprobetxatuz. Lan hori indartuko da nekazariek, aholkularitza-zerbitzuek, ikerketa-institutuek, hazkuntza-enpresek eta elikagai-prozesadoreek hainbat testuinguru geografiko eta klimatikotako Europan eta EBtik kanpoko herrialdeen partaidetza aktiboarekin. Hiru espezieen aurre-hobekuntza/hobekuntza-lerroen hautaketa barazki-hazkuntza ekologikoko sistemetan egingo da, urteko laborantza txandakatze sistema erabiliz.

Cultivar berriak hautatuko dira uraren, beroaren eta nitrogenoaren estresaren azpian lantzeko duten eraginkortasunagatik, zenbait izurrite eta gaixotasunekiko duten erresistentziagatik eta kalitate-ezaugarri desiragarriengatik, hala nola zaporea, itxura bisuala eta uzta osteko etekinagatik. Interesdunen Batzordeak proiektuaren espero diren emaitzetan lagunduko du. Laboreen aniztasun genetikoa zabala izango da, gure bazkideek emandako hainbat lurreko arraza (LR) eta labore basatiaren ahaideak (CWR) erabiliko baititugu aurreikusitako ugalketa eta ugalketa jardueretarako. Ikuspegi berritzailea hartuko dugu, sustrai-eremuarekin, sustrai-hazkundearekin eta arkitekturarekin lotutako landare-ezaugarriak bilatuz, lur organikoarekin eta bere mikrobiomarekin elkarrekintza hobea ahalbidetzen dutenak, azken erabiltzaileen mesedetan.

Ikuspegi horri esker, eskuragarri dauden baliabide genetikoak eta germoplasma hobetuak, ustiategiko kudeaketa-praktika onenekin batera, baliabideen erabileraren eraginkortasuna eta produktibitatea hobetuko dira. Proiektu honetako germoplasmak nekazaritza ekologikoaren sektorerako hazi berrien ekoizpena bultzatuko du eta beste labore batzuk hobetzeko eredu gisa ere balioko du.

Jardueren deskribapena

BRESOVek nekazaritza ekologikoa hobetzea du helburu, hazi aurretiko/hazkuntza-lerro eta OHM berriak, erresistenteak eta eraginkorrak eskainiz, haien ekoizpen iraunkorragatik eta teknika agronomikoak hobetzeko gaitasunagatik hautatuak, haziaren eta hazien eta hazien produktuen ekoizpenaren etekina eta kalitatea areagotzeko. Ekoizpen ekologikorako ezaugarri garrantzitsuen 274 genotipo/iturri identifikatu ziren (85 Brassica oleracea L. laboreetarako eta haien ahaide basatietarako, 134 babarrunentzat eta 55 tomaterako), estres biotiko eta abiotiko espezifikoekiko erresistentziagatik, eta ezaugarri organoleptiko eta nutrazeutiko interesgarriengatik.

Aplikazio hauek BRESOVko eragileek edo nekazaritza ekologikoaren sektoreko beste edozein eragilek eskura ditzakete. Ekoizpen organikorako eskuragarri dauden ezaugarri garrantzitsuen genotipo/iturri aniztasun zabalak estres biotiko (lehortea, gazitasuna, uholdeak, argi-ilun zahartze, tenperatura altuak) eta estres abiotiko (hainbat landare-gaixotasun) eta organoleptiko (solido disolbagarriak, azidotasuna, irmotasuna, kolorea, usaina) eta nutrazeo-ahalmen antioxidatzaile, glukosino lurrunkorren eta nutrazeo-ahalmenaren aurkako erresistentzia hobetzea ahalbidetzen du. produktuen konposatuak, bitaminak). QTL, geneak eta markatzaile molekularrak identifikatzeko hiru laboreen genomaren aniztasunari eta egiturari buruzko ezagutza handitzeak, GWAS bezalako ikuspegi berritzaileen erabilera barne, 275 tresna genetiko berriren identifikazioa erraztu zuen (babarrunak 133, brokolia 84 eta tomatea 58). Laboreen dentsitatea eta nutrizio-protokoloak ebaluatzen ditugu hazi ekologikoen ekoizpenaren kantitatea eta kalitatea handitzeko, lurzoruaren emankortasuna eta landare-lurzoruaren mikrobiomaren elkarrekintzak hobetuz.

Patogenoak detektatzeko erabilgarri eta hobetutako metodoen analisia hazien industriak eta Ipar Amerikako Landare Babeserako Erakundeak (NAPPO) erabil dezakete. qPCR-n oinarritutako hainbat metodo molekularrek haziak transmititzen dituzten patogenoak identifikatu eta kuantifikatzea ahalbidetzen dute. Mikroorganismo onuragarrien (BM) eta konposatu natural bioaktiboen (NC) ebaluazioak, landareen elikadurarako sarrera kimikoak murrizteko eta lurzoruaren mikrobioma hobetzeko helburuarekin, erresilientzia areagotu dezake, ureztatze-erregimen txarretan hazitako babarrun laboreetan ikusi den bezala. MC eta NC brokoli, tomate eta babarrun landare organikoak zuzenean babesteko aplika daitezke patogenoen aurka, baina landareen defentsa-erantzunak ere sor ditzakete, kitosanoan oinarritutako produktuekin ikusi den bezala. Patogenoek inokulatutako hazietatik lortutako landareetan bakterioen eta onddoen tituluaren eta gaixotasunaren larritasunaren murrizketak inokulu primarioaren murrizketa zuzenean zeresana iradokitzen du.

MC eta NC erabiliz hazien bioprimatzeak gaixotasunaren larritasuna murriztu zuen kasu batzuetan, patogenoa eta tratamendua landare-organo desberdinetan inokulatzen zirenean. Tomatearen bakterio eta onddoen gaixotasunak edukitzeko hazien tratamenduaren eraginkortasunak, ordea, ez du eragozten landare erresistenteen hautapenean oinarritutako estrategien optimizazioa eta, aldi berean, landareen erreferentziak handitzea eta bigarren mailako inokuluaren hedapena murriztea helburu dutenak.

Testuinguruko deskribapena

BRESOV-ek barazki-ekoizpen ekologikorako klimari erresistenteak diren kultivarrak eskaintzeko premiazko beharrari erantzuten dio, hala nola: ekoizle eta kontsumitzaile ekologikoak eta haien elkarteak; hazien, nekazaritza eta elikagaien industriak; teknikariak eta ikertzaileak; erakunde publikoak, hala nola probintziako, eskualdeko eta estatuko funtzionarioak, kontseiluko kideak eta natura erreserbako arduradunak. BRESOV-en elite-hazkuntza/hobekuntza lerroen eta material organiko heterogeneoen (OHM) multzo berriak alternatiba seguruak eskainiko ditu klima-aldaketaren egungo eta etorkizuneko eszenatokietan. BRESOVek brassicas, babarrunak eta tomateen aldakuntza genetikoa ustiatu zuen produktibitatea hobetzeko, egitura eta funtzio genomikoaren ezagutza berriaren bitartez. Hiru espezieen aurre-ugalketa/hobekuntza-lerroen hautaketa barazki-hazkuntza ekologikoko sistemetan egin da.

Lehorte, tenperatura altu eta nitrogeno estres baxuko baldintzetan, OHM kultibek ordezkatzen dituzten kultibo berriak, gako gaixotasunekiko erresistentziagatik eta kalitate-ezaugarri desiragarriengatik hautatu ziren, hala nola zaporea, ikusmen itxura, konposatu bioaktiboak eta uzta osteko errendimendua. Aztertutako laboreen aniztasun genetikoa bazkideek aurretik ugaltzeko/hobetzeko emandako hainbat lurreko arraza (LR) eta basa-ahaide (CWR) barne hartzen ditu. Hainbat lekutan egindako baserrietan egindako saiakuntzak erakutsi zuten alternatiba onak daudela, batez ere brokolia eta babarrunak. Sustrai-eremuarekin eta sustrai-hazkundearekin lotutako landare-ezaugarriek eta arkitektura-analisiek, hala nola lur organikoarekin eta haren mikrobiomarekin duten elkarrekintza, nekazaritza ekologikoari mesede egingo diote.

BRESOV-ek eskaintzen dituen OHM berriak ustiategien kudeaketa praktika onenekin batera hartuta, nekazari ekologikoek baliabideen eraginkortasuna eta produktibitatea hobetu ditzakete, eta, horrela, kalitate handiko hazi ekologikoak emanez. BRESOV-ek hazi berrien ekoizpena handitzen lagunduko du brokolia, babarrunak eta tomateak, eta beste labore batzuk hobetzeko eredu izan daiteke.

Helburuak

Proiektuak barazki ekologikoen ekoizpen-sistemetarako klimari erresistenteak diren cultivares eskaintzeko premiazko beharrari erantzuten dio. Cultivar berri hauek ekoizle ekologikoei eta hazi ekologikoen industriari mesede egingo diete, egungo eta etorkizuneko klima-aldaketaren agertokietan behar den segurtasuna eskainiz. Proiektu honetan, brokoli, korrabio, babarrun eta tomateen aldakuntza genetikoa baliatuko dugu produktibitatea hobetzeko, genomaren egitura eta funtzioaren ezagutza eguneratua baliatuz.

Lan hau Europan eta EBtik kanpoko herrialdeetako hainbat testuinguru geografiko/klimatikotako nekazari, aholkularitza zerbitzu, ikerketa institutu, hazkuntza-enpresen eta elikagai-prozesadoreen parte-hartze aktiboarekin indartuko da. Hiru espezieen aurre-ugalketa/hobekuntza-lerroen hautaketa barazki-hazkuntza ekologikoko sistemetan egingo da, urteko uzta txandakako eskema erabiliz. Cultivar berriak aukeratuko dira uraren, tenperaturaren eta nitrogenoaren estresaren azpian hazten direnean duten eraginkortasunagatik, zenbait izurrite eta gaixotasunekiko erresistentziagatik eta produktuaren kalitate-ezaugarri desiragarriengatik, hala nola zaporea, ikusmen itxura eta uzta osteko errendimendua. Interesdunen Batzordeak proiektuaren espero diren emaitzetan lagunduko du.

Laboreen aniztasun genetikoa zabala izango da, bazkideek emandako hainbat lur-arraza (LR) eta laborantza basa-ahaideak (CWR) erabiliko baititugu aurreikusitako ugalketa eta ugalketa jardueretarako. Ikuspegi berritzaile bat hartuko dugu, sustrai-eremuarekin eta sustrai-hazkundearekin lotutako landare-ezaugarriei zuzenduta, eta lur organikoarekin eta bere mikrobiomarekin elkarrekintza hobea ahalbidetzen duen arkitektura bat, azken erabiltzaileei mesede egiteko. Ikuspegi honek bermatuko du eskuragarri dauden baliabide genetikoak eta germoplasma hobetuak, ustiategietako kudeaketa-praktika onenekin batera, baliabideen erabileraren eraginkortasuna eta produktibitatea hobetzea. Proiektu honetako germoplasmak nekazaritza ekologikoaren sektorerako hazi berrien ekoizpena bultzatuko du eta beste labore batzuk hobetzeko eredu gisa ere balioko du.

Results

Klima-baldintza aldakorren testuinguruan gero eta handiagoa den biztanleria globalaren nutrizio-erronkei aurre egiteko, EBk finantzatutako BRESOV proiektuak nekazaritza ekologikoko barazki-laboreen produktibitatea hobetzea zuen helburu. Nekazaritza ekologikoak hazi eta eboluzionatu behar du erronka horiei aurre egiteko. Nekazariek elikadura-balioa mantentzen duten eta aurrekaririk gabeko estres anitzei aurre egiteko gai diren laboreak beharko dituzte datozen hamarkadetan. Klimarekiko erresistenteak diren labore berririk gabe, EBko nekazari txiki askok negozioak itxiko dituzte, landareek haziak ekoizteari uzten dioten heinean.

2023ko apirilera arte iraungo duen BRESOV (Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable Production) proiektua lantzen ari da labore ekologikoak ekoizteko baliabide genetikoak aurkitu eta hobetzeko EB osoko nekazarientzat eta hortik kanpo. Ugalketa-programen bidez, BRESOV ekonomikoki esanguratsuak diren hiru laboreen aniztasun genetikoa aztertzen ari da: brokolia, babarrunak eta tomateak, nekazaritza ekologikoan erabiltzeko lehiakortasuna hobetuz. "BRESOV partzuergoaren helburu orokorra da landareen tolerantzia areagotzea estres biotiko eta abiotikoarekiko eta barietate horiek ekoizpen-prozesu ekologikoen eta input baxuko prozesuen eskakizun espezifikoetara egokitzea", azaldu du Ferdinando Brancak, Italiako Cataniako Unibertsitateko Baratzezaintza eta Lorezaintzako irakasle elkartuak eta BRESOV proiektuaren koordinatzaileak.

Baliabide genetiko egokiak aurkitzea Klimarekiko erresistenteak diren laboreak garatu aurretik, BRESOV taldeak gene egokiak aurkitu behar izan zituen. Partzuergoak kultura-bilduma batzuk bildu zituen, bakoitzaren morfotipo ezberdin ugari barne. Ondoren, ikertzaileek labore horietako bakoitzaren datu genetikoak aztertu eta bildu zituzten ezaugarri zehatzekin lotutako kodearen zatiak identifikatzeko. Ezaugarri hauek zapore ona, nutrizio-balio handia eta patogeno eta izurriteekiko ez ezik, hainbat estres abiotikoekiko ere erresistentzia dira, hala nola bero-boladak eta lehorteak. Informazio horrekin, BRESOV-ek labore ekologikoen barietateak garatzen hasi ahal izan zuen, haien ezaugarriak mundu errealeko baldintzetan ebaluatzeko. Klimaren erresilientzia hobetzea Hainbat saiakuntzatan, BRESOV partzuergoko kideek milaka landare hazi zituzten, besteak beste, landraces (etxeko laboreak), endogamia-lerroak, komertzialak eta haien senide basatiak. Beste batzuk hautatu eta sartu ziren ezaugarri kualitatiboengatik, hala nola kolorea, tamaina eta egitura, eta haien nutrizio-balioagatik (antioxidatzaile, polifenol eta glukosinolatoen kopurua).

Brancak dio proiektuaren emaitz nagusien artean, kalitate organoleptiko eta nutrizional hobeak dituzten cultivare eta labore erresistente berriak garatzea. BRESOVen lanak nekazaritza ekologikoko praktikei ere lagunduko die, kalitate handiko hazi ekologikoen ekoizpena areagotuz. Gainera, taldeak tresna aurreratuak garatu zituen brokoli, babarrun eta tomate-hazi organikoen kalitatea kontrolatzeko. "Gure hautaketak ezaugarri sentsorial, nutrizional eta nutrazeutiko baliotsuak frogatu ditu kontuan hartutako hiru laboreetarako eta Europan eta munduko gainerako herrialdeetan elikadura segurtasuna bermatzen lagunduko du", ondorioztatu du Brancak. Elikagaien etorkizuna ziurtatzen laguntzea BRESOV partzuergoa EBko bederatzi estatu kidetako 22 bazkidek osatzen dute, baita Txina, Hego Korea, Suitza eta Tunisiako kideek ere. BRESOV-en jardueren emaitzak eta eliteko laboreen genotipoak proiektuaren amaiera arte eta azken konferentzian zehar zabalduko dira, 2023ko martxoaren amaierarako aurreikusita dagoen bitartean. "Espero dugu gure proiektuaren emaitzek klimaarekiko erresilienteak diren ekoizpen-sistema organikoak garatzen laguntzea nabarmen, testuinguru bakoitzerako egokituta, hurbileko klima-aldaketaren eszenatokien aurrean", ondorioztatu du Brancak.

Informazio gehigarria

Proiektuaren emaitzek brokoli, babarrun eta tomate ekologikoen lehiakortasuna hobetzen laguntzen dute. 2000 inguru BRESOV-en bilduma nagusietatik eta hiru espezieen hazkuntza-multzoetatik genotipatu eta fenotipatu ziren. Guztira, 274 genotipo (hazkuntza aurreko/hobekuntza-lerroak, OHM) brokoli, babarrunak eta tomateak aukeratu eta kaleratu ziren, horietako batzuk EBko Barietate Ekologikoen Katalogoan (EB 848/2018 Erregelamenduan) erregistratzeko prest daude. Material berri hauetarako, ebaluatutako Europako hainbat herrialdetako ingurumen-baldintzekin elkarreraginak laborantza-errendimendu agronomikoak eta ekoizpen-kalitatea hobetzea ahalbidetzen du.

BRESOV-ek hazle, nekazari eta ekoizleei gomendioak eman zizkien aurre-ugalketa/hobekuntza eta OHM ildoei buruz, nekazaritza ekologikora globalki eta tokian tokiko egokituak. Etorkizuneko hazkuntza ekologikoak EBko herrialdeetan eta atzerrian ere detektatutako 275 genotipizazio tresna berrien (markatzaile molekularrak, QTLak eta geneak) etekina aterako du, hainbat biotiko (adibidez, lehortea, gazitasuna, tenperatura altuak, etab.) eta estres abiotiko (tomatea: Fusarium oxysporum f.sp. bro. radiicicis; Xanthomonas campestris pv, Alternaria spp eta babarrun berdea: Colletotrichum lindemuthianum, Pseudomonas savastanoi pv. karotenoideak, konposatu lurrunkorrak, ahalmen antioxidatzailea) dagozkien produktuen kalitatea.

BRESOVek genotipoei, ereiteko datari, laborearen dentsitateari, fruituen etekinari, bioinokulatzaileei eta landareen elikadurari buruzko protokoloak argitaratu zituen hiru laboreetarako hazien ekoizpenaren kantitatea eta kalitatea areagotzeko, baita haziak funtsezko hamaika gaixotasunen aurka detektatzeko eta babesteko ere. BRESOV-en emaitzek kalitate handiko hazi ekologikoen erabilgarritasuna areagotuko dute eta gaur egungo eta etorkizuneko nekazaritza ekologikoko sistemetan irisgarritasuna eta konfiantza sendotuko dira, bai EB barruan bai kanpoan. BRESOV-ek ere lan egin zuen barazki-hazkuntza ekologikoko sistemetan brokoli, babarrunak eta tomate-laboreen moldagarritasuna zabaltzeko eta cultivare berrien eta lurzoruko mikrobiomaren arteko elkarrekintza hobetzeko. BRESOVek lankidetza baliagarriak ezarri zituen hazle, mintegi, nekazari, nekazaritza eta elikagaien industrien, kontsumitzaileen eta ikertzaileen artean (eragile anitzeko ikuspegia), proiektuaren emaitzak hedatu eta brasika, babarrun eta tomate-laboreen lehiakortasuna bultzatu zuten ekitaldiekin. BRESOVek aktiboki lankidetzan aritu zen H2020 LIVESEEDS eta ECOBREED proiektuekin.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CATANIA (UNICT)