Mediateka
Hainbat sektore eta gairi buruzko informazioa eskaintzen duten jakintza-objektu dokumentalak, grafikoak edo/eta ikus-entzunezkoak eskaintzen dira hemen. Erabili hitzen bidezko bilaketa edo bilaketa-iragazkiak zure ezarpenerako erabilgarriak diren ikus-entzunezko eta dokumental ezagutza-objektuetara sartzeko.
Galdera edo iradokizunik baduzu, hemen jar zaitezke gurekin harremanetan.

Murtziako Eskualdeko nekazaritza-ekoizpenaren jarraibideen kostuen egitura: fruitu lehorrak, pikanteak, mahastiak eta olibak
Murtziako landa-eremuko zurezko labore bereizgarrienei eskainitako argitalpena, besteak beste, fruitu lehorrak, pikanteak, mahaiko eta ardoko mahatsak eta olibondoak.

Murtziako eskualdean mahatsondoak lantzeko praktika onen eskuliburua. Sozioekonomia eta ingurumen ebaluazioa
Eskuliburuaren helburua eskualdeko ardo-katean parte hartzen duten ardogileei eta teknikariei laborantza iraunkorrerako jarraibideak modu zuzen eta errazean helaraztea da, bai lehorreko zuhaixka-mahatsondoetarako, bai ureztatutako espaldera-mahatsondoetarako.

Murtziako Eskualdeko nekazaritza ekologikoko labore nagusien kostuen egitura
Murtziako eskualdeko nekazaritza ekologikoaren jarraibide nagusiak deskribatzen dituen dokumentua

Mahastizaintza eta Enologian Esperimentaziorako Lan Taldearen Bilerak
Lan Taldearen Mahastizaintza eta Enologiari buruzko ikerketaren bilduma

Mahatsondoen inausketa-zaurien babesa Phaeomoniella chlamydospora eta Diplodia seriata-ren aurka, metodo biologiko eta kimiko komertzialak erabiliz
Botryosphaeria dieback eta esca gaixotasunei buruzko artikulua, munduko mahats-ekoizpen eremu nagusietan mahastiak kaltetzen dituzten mahatsondo-enborraren gaixotasun (VTB) kaltegarrienetako biak.

Mahatsondoen ingurumen-laginetan Ilyonectria liriodendri detektatzeko tanta digitalen PCR teknologia
Artikulua hanka beltzen onddoen detekzio eta kuantifikazio zehatz, goiztiar eta espezifikoari eta tanta bidezko PCR digitalaren eta denbora errealeko PCR tekniken ebaluazioari buruz.
A3 txostena: Mahasti eta ardo sektorean klima aldaketara egokitzeko eragileen mapa
VIN & ADAPT II proiektuaren helburu orokorra ezagutzaren transferentzia sustatzea eta interesdun guztiak mobilizatzea zen, ardogintzaren sektorean klima-aldaketak dakartzan erronkei egokitzapena bultzatzeko.
A1 txostena klima-aldaketaren eraginei eta eskualde helburuetan egokitzapenari buruz
VIN & ADAPT II proiektuaren helburu orokorra ezagutzaren transferentzia sustatzea eta interesdun guztiak mobilizatzea zen, ardogintzaren sektorean klima-aldaketak dakartzan erronkei egokitzapena bultzatzeko.
A2 txostena: Klima-aldaketaren eta egokitzapen-beharren eta aukeren inguruko industriaren pertzepzioak
VIN & ADAPT II proiektuaren helburu orokorra ezagutzaren transferentzia sustatzea eta interesdun guztiak mobilizatzea zen, ardogintzaren sektorean klima-aldaketak dakartzan erronkei egokitzapena bultzatzeko.
Mahastiaren eraginak eta klima-aldaketarekiko egokitzapena
Klima aldaketa da ardo sektorearen beste ziurgabetasun nagusia. Gaur egun eskuragarri dauden klima-proiekzioek adierazten dute berotegi-efektuko gasen isurketak egungo erritmoan jarraitzen badute, Iberiar penintsulan tenperaturak igo eta prezipitazio gutxiago egon daitezkeela, baita muturreko eguraldi-gertakarien gorakada ere, hala nola lehorteak eta bero-boladak.
Mahatsondoaren urrezko zapore eta bere bektorea Scaphoideus titanus Ball
Golden flavescence, ingelesez "flavescence dorée of grapevine", mahastiari eragiten dion gaixotasun oso larria eta suntsitzailea da. Jatorri bakterianoa duen gaixotasuna da, Candidatus Phytoplasma vitis fitoplasmak sortzen duena, mahatsondo zigarra izeneko bektore ia espezifiko batek (Scaphoideus titanus Ball) transmititu behar duena.
Xilella fastidiosari buruzko fitxa
Nor da Xilella, landare hiltzaile beldurgarria?
Iragarkien eta informazioen buletin fitosanitarioa
Intsektu polinizatzaileak ezinbestekoak dira laboreen funtzionamendu egokia lortzeko. Polinizazioa ezinbestekoa da laboreen eta elikagaien ekoizpenaren kantitatea eta kalitatea bermatzeko, ekosistema basatiak nekazaritzako ekoizpen sistemekin zuzenean lotuz.
“Xylella fastidiosari buruzko hitzaldia”. Xylella fastidiosak eragindako gaixotasunak eta munduan duen egoera
2019ko otsailaren 12an, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioko Batzar Aretoan "Xylella fastidiosari buruzko hitzaldia" egin zen. Ekitaldi hau Xylella fastidiosaren aurkako borroka eta kontrolaren inguruan informazioa zabaltzeko eta sentsibilizatzeko Ministerioak hartutako neurrien barruan kokatzen da.
Oidioaren kontrola mahatsondoetan
Oidioa onddo ektoparasito batek (Erysiphe necator) eragiten duen gaixotasuna da begietan mizelio moduan, baita mahatsondoen kimu, hosto eta azalean ere, kasu hauetan, periteka edo cleistothecae moduan. Onddoa 5°C-tik gorako tenperaturetan hasten da garatzen eta tenperatura 35°C gainditzen denean gelditzen da.
Gaixotasunen txostenaren eskuliburua
Txosten bakoitzean mahastiak eragiten dituzten 4 onddoen inguruko informazioa ematen da: mildiua, oidioa, botritisa eta ustel beltza.
Xylella fastidiosari buruzko kartela Balear uharteetan
Xylella fastidiosa (Wells et al.) berrogeialdiko bakterio fitopatogenoa da, oso landare ostalari ugari dituena (300 landare-espezie baino gehiago), eta kalte larriak eragin ditzake Balear Uharteetako labore garrantzitsuenetan, hala nola, almendra, mahatsondoa, olibondoa, zitrikoak edo pikondoak, eta hainbat espezietan (apaingarri, apaingarri, abardondo, apaingarri, apaindegi eta abarrondoetan,
Extremadurako Autonomia Erkidegoan Xylella fastidiosa-ren Kontingentzia Plan Nazionala transposatzeko ekintzen programa.
Xylella fastidiosa landarearen gainbehera azkar eta hedatua eragiten duen bakterioa da, eta horren ondorioz, kasurik larrienetan, hostoak eta adarrak lehortzea eta, azkenik, landare osoaren heriotza eragiten du. Ostalari-espezie askotan, bakterioen presentziak ez du sintomarik sortzen, eta horren detekzioa oso zaila da. X.
Xylella fastidiosa kontingentzia plana, arau fitosanitarioak ezartzeko programa nazionala.
Dokumentu honetan, Batasunaren lehentasunezko berrogei izurrite den Xylella fastidiosa bakterioaren aurka hartu beharreko neurriak zehazten dira, haren agerpena saihesteko eta, agertuz gero, azkar eta eraginkortasunez jarduteko, haren banaketa zehaztu eta desagerrarazteko neurriak ezarriz.