Skip to main content

La carn de xai com a eina de prevenció dincendis forestals

Data de publicació: 26/11/2025

Descripció

Font: GO Previnovic .

En el marc de la Fira EXPOSAGRIS, INTEROVIC va organitzar la presentació La carn de xai com a eina de prevenció d'incendis forestals , impartida per Ana Mªría Olaizola , investigadora de la Universitat de Saragossa (Unizar) i membre del Grup Operatiu Previnovic.

Pastoreig Extensiu: El «Bomber Silenciós» contra els Megaincendis i l'Abandó Rural?

Espanya enfronta una greu amenaça ecològica, econòmica i social a causa dels incendis forestals. Tot i que el nombre d'incendis ha baixat notablement en els darrers anys, la superfície cremada no es redueix al mateix ritme . Si bé el canvi climàtic és un factor, la causa principal del «combustible» que alimenta els grans incendis és l' abandó del territori rural i la pèrdua de l'activitat agrària tradicional.

El Cost de l'Abandó i la Solució Sostenible

L'abandonament rural ha generat un paisatge d'alta vulnerabilitat: des del 1986, la superfície pasturada a Espanya s'ha reduït més del 70%, i la cabana d'oví ha disminuït un 45%. Aquesta pèrdua d'agricultura i ramaderia tradicional elimina els «paisatges mosaics» que històricament actuaven com a tallafocs naturals.

Davant d'aquest desafiament, el pasturatge dirigit i controlat es presenta com a eina essencial, eficaç i sostenible per a la prevenció d'incendis. La bibliografia demostra que el pasturatge redueix la càrrega de biomassa combustible i, de manera crucial, redueix dràsticament els costos de desbrossament mecànic (amb referències de reduccions de fins al 75% anual).

Iniciatives en Marxa i Resultats Comprovats

A Espanya s'han implementat diverses iniciatives que utilitzen el pasturatge per a la prevenció, predominant l'ús de bestiar oví i cabrum . Programes actius inclouen el Pla de Desbrossament de la Rioja (des del 1986), i la Xarxa de Pastoreig a Tallafocs d'Andalusia (RAPCA, des del 2005). Catalunya, amb iniciatives com Rames de Foc (ramats de foc), és una de les comunitats amb més programes, lligant la prevenció a un segell de certificació local per al producte.

L‟impacte d‟aquests programes és significatiu. En analitzar zones implicades, s'ha observat una reducció clara en les hectàrees cremades després de la implementació de la RAPCA a comarques d'Andalusia. De manera similar, a Castella i Lleó, el Pla 42 (actiu entre el 2002 i el 2011) va demostrar una gran reducció en l'impacte dels incendis durant el període de vigència.

Obstacles Clau: Finançament i Burocràcia

Tot i la seva provada eficàcia, la implementació d'aquests programes enfronta serioses dificultats, identificades pels tècnics forestals i ramaders:

  • Inestabilitat financera: El 64% dels tècnics assenyala la dificultat d'aconseguir el finançament necessari anualment. Els ramaders sovint reben subvencions en lloc d'un pagament directe pel servei ambiental prestat, cosa que pot «apebrar» (encotillar) el sector.
  • Durada de Contractes: Els contractes de participació solen ser anuals , cosa que no és ideal per als ramaders que necessiten continuïtat per planificar inversions (mentre que a Catalunya s'estan provant contractes de 4 anys).

Un Consum Responsable per al Medi Rural

Per garantir la sostenibilitat econòmica de les explotacions ramaderes extensives i lèxit de la prevenció dincendis, és crucial avançar cap a esquemes més innovadors que es basen en el pagament pel servei ambiental de prevenció que presten els ramaders.

Així mateix, és essencial promoure el valor de la carn provinent d'aquesta ramaderia (especialment carn de xai), convertint la seva contribució a la prevenció d'incendis d'un "atribut de confiança" a un "atribut de cerca" mitjançant estratègies d'etiquetatge i màrqueting. Aquest enfocament fomenta un consum responsable i valoritza la labor social i mediambiental dels ramaders, contribuint al manteniment del medi rural.

Notícies relacionades