El GO WELFARECUN avança a l'estudi del benestar animal durant el transport de conills
Descripció
- El projecte impulsa nous models de maneig, esquer i transport més sostenibles i respectuosos amb el benestar animal a la cunicultura
El Grup Operatiu WELFARECUN treballa en el desenvolupament de nous processos d'esquer, transport i sacrifici en cunicultura orientats a millorar el benestar animal i la sostenibilitat del sector . Aquest projecte, finançat a través dels ajuts per a la preparació i execució de projectes d'innovació d'interès general per grups operatius supraautonòmics AEI-AGRI , en el marc del Pla Estratègic de la PAC d'Espanya (PEPAC) , reuneix centres de recerca, empreses i organitzacions de l'àmbit cunícola amb un objectiu comú: identificar pràctiques innovadores que permetin reduir les condicions d'estrès .
Dins les diferents línies de treball del projecte, una de les més destacades és la dedicada al benestar dels conills durant el transport , etapa especialment sensible que influeix tant en la salut dels animals com en la qualitat final del producte.
Els primers resultats obtinguts se centren en l'estudi de les condicions físiques i ambientals que afecten el comportament i el confort dels conills durant els desplaçaments . Els assaigs realitzats fins ara han analitzat la superfície i alçada dels compartiments de transport , així com la postura i mobilitat dels animals en diferents configuracions i densitats de càrrega . També s'han considerat variacions climàtiques i de ventilació , a fi d'establir paràmetres òptims que minimitzin l'estrès tèrmic i millorin el benestar general .
Aquestes investigacions, desenvolupades per l'equip tècnic de IMASDE Agroalimentaria i IRTA , proporcionen una base científica sòlida per a la definició de recomanacions i protocols de transport més adequats , que posteriorment es validaran en condicions comercials reals.
El GO WELFARECUN constitueix un exemple de cooperació publicoprivada dins del sistema AKIS espanyol , combinant coneixement científic, experiència empresarial i compromís sectorial per avançar cap a una cunicultura més ètica, eficient i competitiva .
Amb la incorporació progressiva dels resultats d'aquest projecte, s'espera que el sector disposi de noves eines i criteris tècnics que contribueixin a millorar el benestar animal, reforçar la sostenibilitat productiva i respondre a les demandes socials creixents en matèria de producció responsable .