SmartOvi: Innovació i noves tecnologies per incrementar la sostenibilitat del sector oví de Castella i Lleó
- Tipus Projecte
- Estat En curs
- Execució 2022 -2025
- Àmbit Autonómico
- Comunitat Autònoma Castilla y León
- Font principal de finançament PAC 2014-2020
- Web del projecte SMARTOVI
El projecte es planteja millorar un dels aspectes fonamentals que afecten la innovació de les granges i que comporta la mobilització de l'eix sobre el qual gira el sector, a través de l'estudi del grau d'implantació d'innovacions i noves tecnologies al sector oví, el coneixement de les tecnologies disponibles i el seu potencial d'aplicació, proposar i implantar pràctiques innovadores de maneig. pràctiques sobre la sostenibilitat de les granges i la transferència de la informació sobre noves pràctiques i proves pilot al sector.
El projecte es planteja millorar un dels aspectes fonamentals que afecten la innovació de les granges i que comporta la mobilització de l'eix sobre el qual gira el sector:
- Digitalització i modernització de les granges.
- Millora de la captació i gestió dels recursos humans necessaris per al treball a les granges.
- Millora de la imatge pública del sector (i dels llocs de treball relacionats amb el maneig amb animals).
- Estudiar el grau d'implantació d'innovacions i noves tecnologies al sector oví.
- Conèixer les tecnologies disponibles i el potencial daplicació.
- Proposar i implantar pràctiques innovadores de maneig a granges en forma de proves pilot.
- Avaluar limpacte potencial de les noves pràctiques sobre la sostenibilitat de les granges.
- Transferir la informació sobre noves pràctiques i proves pilot al sector.
- Promoure la creació d'una xarxa de granges demostratives (accessibles tant al públic com al sector).
El sector oví genera al voltant de 490 milions d'euros a l'any, dominat pel bestiar lleter (890 mil ovelles en munyida). Castella i Lleó és la primera CCAA en producció de llet d'ovella (57% del total nacional), seguida de Castella-la Manxa. A nivell internacional, Espanya és el quart productor de llet d'ovella, darrere de Romania, Grècia i Itàlia.
Actualment el potencial productiu del sector és molt elevat i, tanmateix, hi ha una progressiva degradació. Així, entre el 2015 i el 2020 van desaparèixer cada any un 5% de les granges d'oví, tendència que s'agreuja amb el temps (entre el 2020 i el 2021 va desaparèixer el 7% de les granges).
Aquest problema està associat a múltiples causes, intervenint factors com ara les dificultats per incorporar recursos humans (inclòs el relleu generacional) i noves tecnologies, l'augment dels costos de producció (energia i matèries primeres) i la nul·la capacitat de negociació de preus per part dels ramaders.
El projecte SmartOvi pretén contribuir al desenvolupament del sector oví de Castella i Lleó en termes de sostenibilitat econòmica (optimitzar la productivitat), ambiental (minimitzar la petjada ecològica) i social (dignificar del treball i millorar-ne la imatge pública), acompanyat d'una millora en els estàndards de benestar animal.
- Disseny de lestratègia de comunicació del projecte.
- Cerca de tecnologies disponibles aplicables a l'oví lleter.
- S'han dut a terme entrevistes amb els ramaders i tècnics del sector per detectar necessitats d'informació/formació a nivell d'operari o ramader, conèixer el grau d'implantació d'innovacions tecnològiques a les granges i valorar aspectes positius i motivadors dels professionals que es dediquen cada dia a cura i maneig del bestiar.
- En col·laboració amb els tècnics de les cooperatives ia partir de les dades recollides en les tasques anteriors, es va realitzar una proposta de pràctiques de maneig i tecnologies innovadores que potencialment poguessin implantar-se en algunes de les granges col·laboradores. Les mesures es van seleccionar pel potencial impacte positiu sobre la productivitat de la granja, el benestar dels animals o les condicions de treball. En col·laboració amb les cooperatives i en coordinació amb els ramaders participants, es va seleccionar una pràctica per granja per dur a terme la prova pilot al llarg del 2023.
- Durant l'any 2024 s'estan fent visites a les granges per conèixer les seves impressions sobre l'ús i el maneig de les noves tecnologies. Actualment s'estan realitzant proves pilot on es realitzarà una avaluació sobre l'impacte de la implantacions de diferents tecnologies en la sostenibilitat de les granges.
- Adreça: Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó (ITACYL) , Ctra. Burgos, km 119 47071 Valladolid
- email: investigacionytecnologia@itacyl.es
El bestiar oví contribueix a la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.
- Sostenibilitat ambiental
- El pasturatge ajuda a controlar el creixement de males herbes, prevenir incendis i mantenir la biodiversitat dels ecosistemes.
- La petjada de carboni en sistemes de producció ben manejats és molt baixa.
- El bestiar oví consumeix aliments naturals (farratge, pastures i grans de cereals i lleguminoses) que no són aprofitables directament per l'ésser humà.
- Els terrenys aprofitats pels remugants no són aptes per al cultiu.
- Sostenibilitat econòmica
- El bestiar oví produeix llet (que s'utilitza per a la fabricació de derivats lactis, com formatges, matons, iogurts…), diferents tipus de carn (lletó, ternasco, pastís, xai, oví major…), llana (tèxtil, fertilitzant, biomaterials de construcció) i pell.
- Genera adob orgànic, reduint la dependència de fertilitzants químics.
- Sostenibilitat social
- El bestiar oví genera ocupació i arrelament al medi rural.
- La cria d'ovelles està lligada a la tradició i la cultura: transhumància, elaboració artesanal d'aliments, teixits artesanals.
- Forment de llocs de treball indirectes: provisió d'insums (aliments i zoosanitaris per al bestiar), serveis tècnics (veterinaris, nutròlegs, mantenidors d'instal·lacions), transport, esquilament, etc., que contribueixen a dinamitzar l'economia rural.
- Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACYL)
- URCACYL, http://www.urcacyl.es/
- ASOVINO, http://lechazoycorderolechal.com/
- COBADU, https://www.cobadu.com/
- COGALA, https://www.opecyl.es/cogala
- Consorcio de Promoción del Ovino, https://lechedeoveja.com/
- COVISURLE, https://www.opecyl.es/covisurle
- VEGAESLA, https://madreesla.com/