Skip to main content
Logo SmartOVI

SmartOvi: Innovació i noves tecnologies per incrementar la sostenibilitat del sector oví de Castella i Lleó

  • Tipus Projecte
  • Estat En curs
  • Execució 2022 -2025
  • Àmbit Autonómico
  • Comunitat Autònoma Castilla y León
  • Font principal de finançament PAC 2014-2020
  • Web del projecte SMARTOVI
Abstract

El projecte es planteja millorar un dels aspectes fonamentals que afecten la innovació de les granges i que comporta la mobilització de l'eix sobre el qual gira el sector, a través de l'estudi del grau d'implantació d'innovacions i noves tecnologies al sector oví, el coneixement de les tecnologies disponibles i el seu potencial d'aplicació, proposar i implantar pràctiques innovadores de maneig. pràctiques sobre la sostenibilitat de les granges i la transferència de la informació sobre noves pràctiques i proves pilot al sector.

Descripció

El projecte es planteja millorar un dels aspectes fonamentals que afecten la innovació de les granges i que comporta la mobilització de l'eix sobre el qual gira el sector:

  • Digitalització i modernització de les granges.
  • Millora de la captació i gestió dels recursos humans necessaris per al treball a les granges.
  • Millora de la imatge pública del sector (i dels llocs de treball relacionats amb el maneig amb animals).
Descripció de les activitats
  • Estudiar el grau d'implantació d'innovacions i noves tecnologies al sector oví.
  • Conèixer les tecnologies disponibles i el potencial daplicació.
  • Proposar i implantar pràctiques innovadores de maneig a granges en forma de proves pilot.
  • Avaluar limpacte potencial de les noves pràctiques sobre la sostenibilitat de les granges.
  • Transferir la informació sobre noves pràctiques i proves pilot al sector.
  • Promoure la creació d'una xarxa de granges demostratives (accessibles tant al públic com al sector).
Descripció contextual

El sector oví genera al voltant de 490 milions d'euros a l'any, dominat pel bestiar lleter (890 mil ovelles en munyida). Castella i Lleó és la primera CCAA en producció de llet d'ovella (57% del total nacional), seguida de Castella-la Manxa. A nivell internacional, Espanya és el quart productor de llet d'ovella, darrere de Romania, Grècia i Itàlia.

Actualment el potencial productiu del sector és molt elevat i, tanmateix, hi ha una progressiva degradació. Així, entre el 2015 i el 2020 van desaparèixer cada any un 5% de les granges d'oví, tendència que s'agreuja amb el temps (entre el 2020 i el 2021 va desaparèixer el 7% de les granges).

Aquest problema està associat a múltiples causes, intervenint factors com ara les dificultats per incorporar recursos humans (inclòs el relleu generacional) i noves tecnologies, l'augment dels costos de producció (energia i matèries primeres) i la nul·la capacitat de negociació de preus per part dels ramaders.

Objectius

El projecte SmartOvi pretén contribuir al desenvolupament del sector oví de Castella i Lleó en termes de sostenibilitat econòmica (optimitzar la productivitat), ambiental (minimitzar la petjada ecològica) i social (dignificar del treball i millorar-ne la imatge pública), acompanyat d'una millora en els estàndards de benestar animal.

Resultats
  • Disseny de lestratègia de comunicació del projecte.
  • Cerca de tecnologies disponibles aplicables a l'oví lleter.
  • S'han dut a terme entrevistes amb els ramaders i tècnics del sector per detectar necessitats d'informació/formació a nivell d'operari o ramader, conèixer el grau d'implantació d'innovacions tecnològiques a les granges i valorar aspectes positius i motivadors dels professionals que es dediquen cada dia a cura i maneig del bestiar.
  • En col·laboració amb els tècnics de les cooperatives ia partir de les dades recollides en les tasques anteriors, es va realitzar una proposta de pràctiques de maneig i tecnologies innovadores que potencialment poguessin implantar-se en algunes de les granges col·laboradores. Les mesures es van seleccionar pel potencial impacte positiu sobre la productivitat de la granja, el benestar dels animals o les condicions de treball. En col·laboració amb les cooperatives i en coordinació amb els ramaders participants, es va seleccionar una pràctica per granja per dur a terme la prova pilot al llarg del 2023.
  • Durant l'any 2024 s'estan fent visites a les granges per conèixer les seves impressions sobre l'ús i el maneig de les noves tecnologies. Actualment s'estan realitzant proves pilot on es realitzarà una avaluació sobre l'impacte de la implantacions de diferents tecnologies en la sostenibilitat de les granges.
Informació de contacte
  • Adreça: Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó (ITACYL) , Ctra. Burgos, km 119 47071 Valladolid
  • email: investigacionytecnologia@itacyl.es
Informació addicional

El bestiar oví contribueix a la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

  • Sostenibilitat ambiental
    • El pasturatge ajuda a controlar el creixement de males herbes, prevenir incendis i mantenir la biodiversitat dels ecosistemes.
    • La petjada de carboni en sistemes de producció ben manejats és molt baixa.
    • El bestiar oví consumeix aliments naturals (farratge, pastures i grans de cereals i lleguminoses) que no són aprofitables directament per l'ésser humà.
    • Els terrenys aprofitats pels remugants no són aptes per al cultiu.
  • Sostenibilitat econòmica
    • El bestiar oví produeix llet (que s'utilitza per a la fabricació de derivats lactis, com formatges, matons, iogurts…), diferents tipus de carn (lletó, ternasco, pastís, xai, oví major…), llana (tèxtil, fertilitzant, biomaterials de construcció) i pell.
    • Genera adob orgànic, reduint la dependència de fertilitzants químics.
  • Sostenibilitat social
    • El bestiar oví genera ocupació i arrelament al medi rural.
    • La cria d'ovelles està lligada a la tradició i la cultura: transhumància, elaboració artesanal d'aliments, teixits artesanals.
    • Forment de llocs de treball indirectes: provisió d'insums (aliments i zoosanitaris per al bestiar), serveis tècnics (veterinaris, nutròlegs, mantenidors d'instal·lacions), transport, esquilament, etc., que contribueixen a dinamitzar l'economia rural.
Coordinadors
  • Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACYL)
Col·laboradors
  • URCACYL, http://www.urcacyl.es/
  • ASOVINO, http://lechazoycorderolechal.com/
  • COBADU, https://www.cobadu.com/
  • COGALA, https://www.opecyl.es/cogala
  • Consorcio de Promoción del Ovino, https://lechedeoveja.com/
  • COVISURLE, https://www.opecyl.es/covisurle
  • VEGAESLA, https://madreesla.com/