Skip to main content

Un estudi científic de l'Ifapa a Màlaga identifica regions específiques del genoma de la maduixa per millorar-ne la fermesa

Data de publicació: 29/01/2025
Comunitat Autònoma: Andalucía

Descripció

Un equip d'investigadors de l' Ifapa a Màlaga ha identificat regions del genoma de la maduixa que influeixen en la fermesa, cosa que ha permès desenvolupar un marcador molecular per seleccionar varietats un 50% més fermes de manera més eficient.

L'estudi va analitzar 124 varietats de maduixes del Banc de Germoplasma de Fragària, avaluant característiques com a mida, fermesa, contingut de sucre i vitamina C. Es va descobrir que la millora genètica ha augmentat la fermesa i la mida del fruit, però n'ha reduït el contingut de sucre i vitamina C.

Els científics van trobar que una regió del cromosoma 6A influeix en la fermesa del fruit a través del gen FaPG1. Aquest avenç facilita la selecció de maduixes més fermes mitjançant eines genètiques, agilitzant el procés de millora sense dependre només de l'observació tradicional.

L'estudi, finançat per institucions espanyoles i europees, ha estat publicat a la revista científica The Plant Genome, que es pot consultar en línia: https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tpg2.20509

Notícies relacionades