Proxecto Erasmus+: Mellora das competencias ecolóxicas na formación profesional mediante a recuperación de residuos de cítricos
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2018 -2021
- Orzamento asignado 166.980,54 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma Comunitat Valenciana
- Fonte principal de financiamento Erasmus+
Segundo a Axencia Europea de Medio Ambiente (2016), a agricultura ten un efecto directo no cambio climático, sendo responsable do 10 % das emisións de gases de efecto invernadoiro da UE. Os residuos cítricos, eliminados principalmente mediante queima controlada ou trituración (para engadidos ao campo), xeran cantidades significativas de gases de efecto invernadoiro influentes como o metano e o óxido nítrico. Ao mesmo tempo, o emprego no sector dos bens e servizos ambientais na UE medrou un 20 % desde o ano 2000, e actualmente xera 4,2 millóns de postos de traballo (Eurostat, 2018). Non obstante, aínda que existe un consenso xeral sobre os beneficios dos empregos verdes, os expertos destacan a "fenda de competencias verdes" e a necesidade urxente de mellorar as competencias necesarias para a ecoindustria (Semana Verde da UE, 2017).
- Inicio - Sinatura de acordos bilaterais, preparación de actividades e horarios
- Formación do persoal de formación profesional: elaboración dun manual técnico e dun curso combinado para profesores de formación profesional
- Formación do alumnado de FP: Implementación de ferramentas prácticas na aula de FP e aprendizaxe combinada para o alumnado de FP (debido ao brote da COVID-19, dúas das actividades de aprendizaxe e ensino planificadas realizáronse virtualmente)
- Peche: avaliación final, folla de ruta para futuras empresas conxuntas
- Xestión de proxectos (transversais): informes mensuais, reunións virtuais e transnacionais
- Difusión (transversal): sitio web de CitriVET, redes sociais, reunións... dirixido principalmente a estudantes de FP, profesores de FP e potenciais empregadores
O obxectivo xeral de CitriVET foi desenvolver, transferir e implementar prácticas innovadoras que melloren os estudos de formación profesional agrícola mediante a transformación de residuos cítricos en bioprodutos (aceites esenciais, biocombustibles e pensos). Para acadar o obxectivo xeral, definíronse os seguintes obxectivos específicos:
- Promover o desenvolvemento profesional do profesorado de FP fortalecendo as súas competencias para introducir a transformación de residuos cítricos en bioprodutos nos currículos de FP.
- Reforzar a empregabilidade do alumnado de FP mediante prácticas internacionais de alta calidade no campo da recuperación de residuos de cítricos.
- Reforzar a adquisición de competencias clave (lingua inglesa, alfabetización dixital) nos estudos de formación profesional agrícola, incluído o alumnado desfavorecido.
- Mellorar as colaboracións intersectoriais para facilitar a transición do alumnado ao mercado laboral.
Entre os produtos intelectuais producidos en CitriVET, podemos atopar: O1. Manual para profesores de formación profesional agrícola: Transformación de residuos cítricos en bioprodutos. Técnicas, metodoloxías e tecnoloxías de O2. Curso de aprendizaxe en liña para profesores de formación profesional agrícola: Transformación de residuos cítricos en bioprodutos. Técnicas, metodoloxías e tecnoloxías de O3. Kit de ferramentas para promover actividades de aprendizaxe participativa con estudantes de formación profesional agrícola sobre a recuperación de residuos cítricos O4. Estudantes de FP agrícola e experiencias de traballo transnacionais: Directrices para unha mobilidade combinada innovadora e de alta calidade no campo da valorización de cítricos (como dúas actividades se levaron a cabo en liña, creouse unha nova sección neste resultado para abordar esta opción) RESULTADOS E IMPACTO A posta en marcha de CitriVET contribuíu a: Reducir a brecha entre as oportunidades de negocio que ofrece a valorización de residuos cítricos e os currículos de FP agrícola. Actualizar as competencias do profesorado de formación profesional en canto ao tratamento de residuos cítricos. Facilitar novas oportunidades para o alumnado de formación profesional en estudos agrícolas baseadas en experiencias laborais de alta calidade. Reforzar as competencias clave (especialmente as habilidades lingüísticas e a alfabetización dixital) na formación profesional. Promover a aliñación dos estudos de formación profesional agrícola coas esixencias do mercado laboral.
- Nome do coordinador/entidade: Fundación da Comunidade Valenciana para unha Economía Baixa en Carbono
- Enderezo postal: Paraxe Grutas de San José s/n, 12600 La Vall d'Uixó
- Teléfono: 964652880
- Fundación De La Comunitat Valenciana Para Una Economía Baja En Carbón
- Área Europa scrl
- Asociación ARCES
- Escuela Profesional Alte, CIPRL
- Federación EFAS CV La Malvesia
- UNIVERSIDAD DEL ALGARVE