O composto patentado polo CSIC e a UPV reduce o impacto da seca e mellora a produtividade nas plantas de tomate
Descrición
O traballo, publicado en Horticulture Research , polo equipo do Instituto de Bioloxía Molecular e Celular das Plantas, IBMCP (centro conxunto do CSIC e a UPV) descubriu como o hexenil butanoato (HB), un aroma que emiten as plantas de tomate para resistir bacterias: “Dada a importancia que ten o control estomático no estrés hídrico, os tratamentos con HB alivian os síntomas provocados pola seca e melloran a produtividade de cultivos como o tomate. Así, no contexto de severa seca que estamos a vivir actualmente en España, o desenvolvemento deste tipo de compostos supón un gran avance para afrontar esta situación”, destaca Purificación Lisón, investigadora do IBMCP.
Ademais, o equipo tamén comprobou a súa utilidade noutros cultivos como a pataca, á que lle confire máis resistencia a Phytophthora infestans , un parasito que produce unha enfermidade coñecida como tizón tardío ou mildeu e que provoca grandes perdas.
Para estudar o modo de acción do composto HB, o equipo de IBMCP realizou diferentes estratexias: xenética, mediante o uso de mutantes de biosíntese en determinadas moléculas; farmacolóxico, con tratamentos esóxenos con inhibidores dos posibles procesos implicados; mediante análise para a detección de fosforilacións; e transcriptómica, utilizando novas técnicas de secuenciación masiva (RNAseq) que nos permiten comprender os mecanismos de reprogramación das plantas tratadas en termos de ARNm.
INVESTIGACIÓN | Fonte: CSIC