Cultivos de servizo na agricultura de conservación
Descrición
PRESENTACIÓN DO CURSO
Os cultivos de servizo na agricultura de conservación incorpóranse co obxectivo de mellorar a saúde do solo, a biodiversidade e o rendemento dos principais cultivos sen ser necesariamente collidos para a súa comercialización, e pode ser unha oportunidade para incluílos nos produtos obtidos na explotación.
Os cultivos de servizo realizan múltiples funcións máis aló da cobertura real dos solos agrícolas. Estes cultivos rexeneran solos e ecosistemas agrícolas. Realizan diversas funcións beneficiosas para o agroecosistema e os solos agrícolas, contribuíndo á sustentabilidade e á xestión eficiente dos recursos. Mellorar a estrutura e a saúde do solo, previr a erosión e perda de solo e fertilidade, axudar no control das especies vexetais espontáneas, mellorar a biodiversidade dos agroecosistemas e, polo tanto, o seu equilibrio, contribuír a unha mellor xestión da auga e reducir a contaminación, aumentar a materia orgánica do solo, proporcionar unha maior cantidade e estabilidade anual de flores para os polinizadores.
Os cultivos de servizo son parte integrante da agricultura de conservación, xa que permiten unha xestión eficiente dos recursos, conservando o solo e reducindo o uso de insumos externos. Esta xestión facilita a transición cara á agricultura rexenerativa. Os cultivos de servizo, ou de cobertura, responden ao cumprimento dos ecorximes do marco normativo da PAC.
DESTINATARIOS
Enxeñeiros agrónomos, mestrados en enxeñaría agrícola, enxeñeiros técnicos agrícolas, grao en enxeñaría agroalimentaria e rural, así como mestrados e títulos relacionados coa enxeñaría agrícola e profesionais do ámbito da enxeñaría.
OBXECTIVOS
Comprender os fundamentos dos cultivos de servizo, cales son, a súa importancia na agricultura de conservación e como contribúen á saúde do solo e á biodiversidade. Comprender as múltiples funcións que realizan, como mellorar a estrutura do solo, previr a erosión, controlar as especies invasoras e aumentar a materia orgánica, mellorando así a biodiversidade nos agroecosistemas e o equilibrio ecolóxico. Desenvolver habilidades para implementar prácticas agrícolas sostibles que reduzan o uso de insumos externos e promovan a conservación do solo. Proporcionar ferramentas e coñecementos que axuden a adoptar un enfoque rexenerativo das prácticas agrícolas.