Cultius de servei en agricultura de conservació
Descripció
PRESENTACIÓ DEL CURS
Els cultius de servei en agricultura de conservació s'incorporen amb l'objectiu de millorar la salut del sòl, la biodiversitat i el rendiment dels cultius principals sense ser necessàriament collits per a comercialització, i pot ser una oportunitat per incloure'ls als productes obtinguts a l'explotació .
Els cultius de servei compleixen múltiples funcions més enllà de la pròpia cobertura dels sòls agrícoles. Aquests cultius regeneren els sòls agrícoles i ecosistemes. Exerceixen diverses funcions beneficioses per a l'agroecosistema i els sòls agrícoles, contribuint a la sostenibilitat i al maneig eficient dels recursos. Millorar l'estructura i la salut del sòl, prevenen l'erosió i la pèrdua de sòls i fertilitat, ajuda en el control d'espècies vegetals espontànies, millorar la biodiversitat dels agroecosistemes i per tant el seu equilibri, contribueixen a una millor gestió de l'aigua i reduint la contaminació, augmenten la matèria orgànica al sòl, aporten major quantitat i estabilitat anual de flors per a pol·linitzadors.
Els cultius de servei són una part integral de l'agricultura de conservació, ja que permeten gestionar els recursos de manera eficient, conservant el terra i reduint l'ús d'insums externs. Aquest maneig facilita la transició cap a una agricultura regenerativa. Els cultius de servei, les cobertes vegetals, donen resposta al compliment dels ecoregímenes del marc normatiu de la PAC.
DESTINATARIS
Enginyers agrònoms, màster en enginyeria agronòmica, enginyers tècnics agrícoles, grau en enginyeria agroalimentària i del medi rural, així com màsters i graus relacionats amb l'enginyeria agronòmica i professionals de l'àmbit de l'enginyeria.
OBJECTIUS
Comprendre els fonaments dels cultius de servei, què són, la seva importància a l'agricultura de conservació i com contribueixen a la salut del sòl i la biodiversitat. Conèixer les múltiples funcions que exerceixen com la millora de l'estructura del sòl, la prevenció de l'erosió, el control d'espècies invasores i l'augment de la matèria orgànica, millorant la biodiversitat en els agroecosistemes i l'equilibri ecològic. Desenvolupar habilitats per implementar pràctiques agrícoles sostenibles que redueixin lús dinsums externs i afavoreixin la conservació del sòl. Proporcionar eines i coneixements per ajudar a adoptar un enfocament regeneratiu a les pràctiques agrícoles.