H2020 OLIVE-SOUND Proiektua: Ultrasoinu erreaktorea: oliba olioa erauzteko prozesu jarraitu baterako irtenbidea
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2019 -2021
- Esleitutako Aurrekontua 1.895.856,25 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto OLIVE-SOUND
EB da oliba olioaren ekoizle, kontsumitzaile eta esportatzaile nagusia. Munduko oliba olioaren %67 EBn ekoizten dela kalkulatzen da, batez ere Mediterraneoko herrialdeetan. Testuinguru horretan, EBk finantzatutako OLIVE-SOUND proiektuak oliba-olio-ekoizleei kalitate handiko oliba-olio birjinaren (VOO) eskariari erantzuten lagunduko die.
Zehazki, oliba-orea tratatzeko ultrasoinu-erreaktore berri bat aurkeztuko du, irabiagailua ordezkatuko duena, jarraitutasuna berreskuratuko duena eta EVOO erauzketa-prozesua optimizatuko duena. Gainera, ur gutxiago erabiltzen du. Ultrasoinuak zuzenean oliba-pastari aplikatzeak erauzketa-eraginkortasuna eta abiadura hobetzen ditu, eta, ondorioz, % 5eko etekin handiagoa lortzen da erauzketa-denbora % 70 gutxiagorekin.
Proiektuak oliba-olioaren sektorean teknologia amerikarra aplikatzeko ideia berritzailearen oinarria ezartzen du, UNIBAk garatutako ideia bat, TRL3 batekin laborategiko esperimentuetan oinarrituta eta eskala industrial bat garatuz, proiektuaren elkarteari proiektu honetan TRL9 lortzeko beharrezkoa den ezagutza transferitzeko. Proiektua burutzeko, eskala txikiko 1000 kg/h-ko prototipoa guztiz muntatu eta Ctic Citara bidali zen, non oliba mota ezberdinekin eta heldutasun-indize ezberdinekin probatu zen, potentzia-maila ezberdinetan (%25, %50, %75 eta %100). Aldi berean, Cedratek eta Pieralisik eskala osoko prototipoaren diseinua definitu zuten 4000 kg/h-ko produkzio-emaria lortzeko helburu nagusiarekin, Ctic Cita-ko instalazioetan probatutakoaren oso antzekoa den 4 makina berdinen kontzeptuan oinarrituta.
Bigarren aldia eskala osoko makina garatzen eta eraikitzera bideratu behar zen, 4.000 kg/h-ko emaria nominala lortuz, baina COVID-19rekin lotutako nazioarteko larrialdiaren ondorioz, jarduera batzuk atzeratu egin ziren jatorrizko planarekin alderatuta. Horregatik, proiektuaren iraupena luzatzea eskatu zen. Luzapena aprobetxatuz, eskala-prototipoa 2020-2021 kanpainan ere probatu zen, efektu termikoaren konbinazioa gehituz, makinaren funtzionamendu zuzena erakusten duten emaitzak sendotzeko, gantz-azido askeak, peroxido-balioak, K232, K270, polifenolak, konposatu lurrunkorrak, etab. oliba berdearen denboraldia Apulian (Italia) kokatutako oliba errota batean. Aldi berean, oliba-olioaren merkatua eta oliba-olio-errota merkatua etengabe kontrolatu ziren. Orain arte lortutako emaitza guztiak Cedratek eta Pieralisik erabili zituzten azken ekipamendu industriala garatzeko.
Hirugarren aldian, OLIVE-SOUND 4x erreaktorea Pieralisiko instalazioetan muntatu zen eta, ondoren, Almazara del Ebrora bidali zuten instalatzeko. Makina, eskala industrialean, oliba mota ezberdinekin probatu zen, aurreikusi bezala: Arbequina, Empeltre eta Picual. Ctic Cita-k laginketak egin zituen proba ezberdinetan, prozesatutako hiru heltze-faseetan. Emaitzak analisi fisiko-kimikoak eta sentsorialak erabiliz aztertu dira, ultrasoinuak erabiltzeak prozesaketa tradizionalaren antzeko etekinak ahalbidetzen dituela produktuaren kalitatean eragin gabe (olio guztiek EBko arauak betetzen zituzten) eta prozesatzeko denbora murriztu gabe. OLIVE-SOUND makina Expolivan ospatu zen 20. Jardunaldi Zientifiko-Teknikoan aurkeztu zen, oliba-olioaren sektoreko ekitaldi global garrantzitsuenetako batean. OLIVE-SOUND erreaktorearen bazkide eta etorkizuneko bezero potentzialen artean webinar bat egin zen.
Europar Batasuna da munduko liderra oliba-olio birjina erauzten (ekoizpen osoaren % 67 inguru), ia 9.000 oliba-olio errota dituelarik. Prozesu mekaniko hau hiru fase nagusitan banatzen da: xehatzea, irabiatzea eta bereizketa. Bai birrintzea bai bereizketa prozesu jarraituak dira, nahastea, berriz, prozesu bat da, eta planta osoaren oztopo bihurtzen da. Oro har, nahasgailu gehiago paraleloan gehituz konpontzen da arazo hau, eta horrek kostuak murrizten ditu.
Olive-Sound proiektuak kostu-eraginkorra eta berritzailea den irtenbide bat proposatzen du, nahasketa tradizionala, motela eta eraginkortasun eza prozesu jarraitu bihurtzen duena ultrasoinuen aplikazioaren bidez, produktuaren kalitatea arriskuan jarri gabe. AEBek erauzketa-eraginkortasuna eta erauzketa-tasa hobetzen dituzte, eta horrek errendimendu handiagoa, konposatu fenolikoen edukia eta oliba-olioaren ezaugarri sentsorial eta nutrizional hobeak eta iraupena hobetzen ditu, honako abantaila hauekin: - Prozesu-denbora % 70 murriztea - Energiaren aurrezpena ingurumenean eragin positiboa duena - Kostu-eraginkortasuna - OLIBA-OLIOAREN kalitatea hobetzea - EBko araudiaren betetzea - Prozesuen modulazioa Proiektua AEBekin oliba-olio pasta prozesatzea pentsatu da. Oliba-olio errota batean erabiltzen den teknologia honek oliba-olioa erauzteko ahalmen onena eta azkarrena kalitate handiagoko azken EVOO produktu batekin konbinatzen du. Ikuspegi berri honek substantzia polifenolikoen edukia handitu dezake, kalte termikoak eta oxidatiboak minimizatuz. Oliba-pastaren AEBko tratamendua berrikuntza erradikala da, teknika ezagunek baino polifenol-eduki handiagoa duen olio gehiago erauztea ahalbidetu duen prozesu bakarra baita, landare-kostuetan, eta horrek inbertsioaren itzulera ekar dezake lehen denboraldian bertan, balio komertzial handiagoa duen olio-kantitate handiagoei esker.
TRL9ra iristeko identifikatutako urratsak hauek dira: - Azken prototipoaren bertsio hobetu bat fabrikatzea azken formarekin - Transduktoreen banaketa eta konfigurazioa optimizatzea fluidoen dinamika eta bibroakustika modelatzea erabiliz - Sistemaren eraginkortasuna eta ekoitzitako oliba olioaren kalitatea balioztatzea pilotu eskalan - Eskalatutako bertsioa fabrikatzea - Olive-Sound merkatura ateratzea Partzuergoaren helburua produktu komertzial bat merkatura ateratzea da, zabalkunde eta ustiapen jardueren modurik onena zainduz.
Oliba olio birjina (VOO) EBrentzat garrantzi ekonomiko estrategiko handiko elikagai-produktua da. Munduko EVOO ekoizle nagusia den heinean, EBk 2.300 milioi euro baino gehiago inbertitzen ditu urtero oliba-olioaren kalitatea hobetzera eta olio-ekoizleak kalitate handiko EVOO-en kontsumitzaileen eskari gero eta handiagoa erantzutera bideratutako politiketan. OLIVE-SOUND kontzeptua oliba-olio-ekoizleek egungo EVOO erauzketa-prozesuaren erronka nagusiari aurre egiteko beharrizanetik sortu zen; oliba-orearen lote luze eta garestia den malaxation-pauso etengabeko prozesu batean bihurtzea. OLIVE-SOUND-ek oliba-orea tratatzeko ultrasoinu erreaktore berri bat aurkeztu nahi du 36 hilabeteko epean. Honek malaxation ordezkatuko du, jarraitutasuna berreskuratuko du eta EVOO erauzketa prozesua hobetuko du.
Ultrasoinuak zuzenean oliba-pasteari aplikatzeak eraginkortasuna eta erauzketa-tasa hobetzen ditu, eta, ondorioz, % 5 gutxi gorabehera etekin handiagoa lortzen da erauzketa denbora gutxiagoan. Erauzketa-denbora laburragoa eta amerikar olatuek sustatutako konposatu antioxidatzaileen askapenaren ondorioz, ateratako olioa hobea da kalitate sentsorial eta nutritiboari dagokionez. OLIVE-SOUNDek uraren erabilera eta energia-kontsumo orokorra murriztuko du, iraunkortasuna hobetuz eta EVOO erauzteko prozesuaren ingurumen-inpaktua murriztuz. Gaur egungo soluzio alternatiboen kostuaren erdia gutxi gorabehera, gure AEBetako erreaktore jasangarriak oliba-olioaren ekoizleen irabazi-marjinak %4 handi ditzake.
Dagoeneko 1,9 milioi euro inbertitu ditugu gure OLIVE-SOUND TRL 6ra eramateko. OLIVE-SOUNDen inbertsio osoa 4,4 milioi eurokoa da, eta OLIVE-SOUND-ekin erlazionatutako ekoizpenen irabazi metatua 15,3 milioi eurokoa izango da. OLIVE SOUND proiektu gisa inbertsioaren itzulera %2,49koa izango da, beraz, itzulera merkaturatu eta 2 urtera baino ez da izango.
Soluzio berri batek oliba-pastatik olioa ateratzen du ultrasoinuen teknologia erabiliz, oliba olio birjinaren industria eraginkorragoa eta errentagarriagoa izan daitekeen garapena. Oliba-olio birjinaren erauzketan munduko liderra izanik, EBk munduko oliba-olioaren ia %67 ekoizten du. Hala ere, kalitate handiko oliba-olio birjinaren kontsumitzaileen eskari gero eta handiagoari erantzuteko, Europak bere ekoizpen ahalmena areagotu behar du. Pieralisi, oliba olioa ekoizteko makinetan espezializatutako enpresa italiarraren arabera, eraginkortasunetik hasten da hori. "Oliba-olio birjinak ekoiztea hiru fase giltzarri dituen prozesu mekaniko bat da: birrintzea, malaxatzea eta bereiztea", azaldu du Pieralisiko zuzendari tekniko Stefano Ceik. "Zaintzeko eta bereizteko urratsak etengabeko prozesuak diren arren, malaxation ontziratu gabeko prozesu bat denez, askotan botila-lepo bihurtzen da, ekoizpen prozesu osoa motelduz". Malaxazioan, olio-tanta txikiak gehitzeko, poliki-poliki irabiatu edo nahastu behar dira dagoeneko zapalduta dauden olibak, erraz bereizteko.
Zoritxarrez, prozesu honek 40 minutu iraun dezake, hau da, ekoizleek olio gutxiago ekoitzi behar dute edo malaxation-ekipo gehiago erosi behar dute. «Aukerek biek eragina dute azken emaitzan», gaineratu du Ceik. EBk finantzatutako OLIVE-SOUND proiektuaren laguntzarekin, Pieralisik tarteko irtenbide bat garatu du: denbora gutxiagoan olio gehiago ateratzeko gai den makina bakarra. "Gure irtenbide kostu-eraginkorra eta berritzaileak garai batean prozesu motel eta eraginkorra zena etengabeko prozesu batean bihurtzen du", dio Ceik. Kalitate handiagoko oliba olioa Ultrasoinuen teknologia da irtenbidearen oinarria: birrintzea erabili beharrean, OLIVE-SOUND-ek olioa ateratzen du oliba-pasta ultrasoinuekin tratatuz. Zehatzago esanda, ekipoak ultrasoinu-erreaktore bat erabiltzen du etengabeko erauzketa-prozesu bat egiteko, eta, bere diseinu trinkoari esker, eskorga batekin erraz garraiatu daitekeen, ekipamendu anitzen beharra are gehiago murriztuz. "Konponbide hau hain berritzaile bihurtzen duena ez da soilik olio gehiago ateratzeko duen gaitasuna, baizik eta teknika tradizionalekin lor daitekeena baino polifenol eduki handiagoarekin egitea", gaineratu du Ceik. "Balio komertzial handiagoa duten petrolio kantitate handiagoen konbinazio hau onuragarria da ekoizle guztientzat".
Hasierako probak itxaropentsuak dira Hasierako proben arabera, OLIVE-SOUND sistemak prozesatzeko denbora %70eraino murriztu dezake. Era berean, prozesatzeko planta baten energia-kontsumoa murriztu dezake, kostu gehigarriak aurreztuko direlarik. "Hori guztia kalitate handiagoko oliba olio birjina ekoizten jarraituz", dio Ceik. Proiektua OLIVE-SOUND sistemaren eskala osoko bertsio bat garatzen ari da, 4.000 kg/orduko emaria emateko gai dena. Garatu ondoren, proba gehiago egingo dira. "Gure irtenbidea merkatura heltzeko oraindik bide luzea dagoen arren, ziur gaude azkenean oliba olio birjinaren ekoizpenaren industriako botila-lepoaren arazoa arrakastaz konponduko duela", ondorioztatu du Ceik.
Oliba-olioari eskainitako amerikar teknologiaren garapena teknologia honen egoera hobetzen ari da 24 kW-ra heltzeko. Merkatuaren ikuspegi zabalago batetik, oliba olioa errotatzeko teknologia astiro aurrera doa, beraz, aurreikusitako moduan iritsi beharko litzateke merkatura. Proiektu honek oliba olio birjina estra (baladizo) erauzteko prozesuaren botila-lepoa etengabeko prozesu batean bihurtzen du, prozesatzeko denbora %70 murriztuz.
Bigarren aldian egindako probek lehen prototipoarekin lortutako emaitzak berretsi zituzten. Makina bere emari nominalean probatu zen, etengabeko erauzketa prozesu bat lortuz. Erauzitako olioaren kalitate altuak frogatu zuen teknologia hori erauzketa-prozesuan aplikatzeak produktuaren kalitatea eta etekina ere mantendu ditzakeela, ohiko prozesuarekin alderatuta tenperatura baxuagoetan lan eginez. Horri esker, bezeroek energia aurrezteko eta kalitate handiagoko produktu bat lortzeko aukera izango dute. Industria-eskalako baliozkotzeak berretsi zuen olibak heltze-fase ezberdinetan prozesatzea posible zela, nahiz eta abantaila bat heldutasun indize baxuena zuten olibak prozesatzean bakarrik aurkitu zen. Oliba mota hau kontrol tradizionalaren antzeko errendimendua zuen bakarra zen.
Berrikuntza garrantzitsu honek prozesatzeko denbora asko murrizten du amerikar teknologiari esker, baina, nolanahi ere, ez du nahastaileen erabilera guztiz ordezkatzen. Pasta nahasteko fasea funtsezkoa izaten jarraitzen du kalitate eta errendimendu maila altua lortzeko. Nahaste-fase hori dezente murrizten da, eta horrela, oliba-olio birjina estra (OBO) erauzketa-prozesuan dagoen botila-lepoa konpontzen da. Hala ere, eskakizun horrek gaur egun industria-plantaren kostua handitzen du. Azterketa gehiago behar dira oliba olioa ateratzeko modurik egokiena eta eraginkorrena aurkitzeko, prozesu etengabeko egiazko bihurtzeko.
- PIERALISI MAIP SPA (PIERALISI MAIP)