H2020 OLIVE-SOUND Proiektua: Ultrasoinu erreaktorea: oliba olioa erauzteko prozesu jarraitu baterako irtenbidea
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2019 -2021
- Esleitutako Aurrekontua 1.895.856,25 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto OLIVE-SOUND
EB da oliba olioaren ekoizle, kontsumitzaile eta esportatzaile nagusia. Kalkulatzen da munduko oliba olioaren % 67 EBn ekoizten dela, batez ere Mediterraneoko herrialdeetan. Testuinguru honetan, EBk finantzatutako OLIVE-SOUND proiektuak oliba-olioaren ekoizleei kalitate handiko oliba-olio birjinaren (VOO) eskaera asetzen lagunduko die.
Zehazki, oliba-pasta tratatzeko erreaktore ultrasoniko berritzaile bat aurkeztuko du, irabiagailua ordezkatuko duena, jarraitutasuna berreskuratuko duena eta EVOO erauzketa-prozesua optimizatuko duena. Gainera, ur gutxiago erabiltzen du. Ultrasoinuak zuzenean oliba-pastari aplikatzeak erauzketaren eraginkortasuna eta abiadura hobetzen ditu, eta ondorioz, % 5eko etekin handiagoa eta % 70eko erauzketa-denbora gutxiago lortzen dira.
Proiektuak Amerikako teknologia oliba-olioaren sektorean aplikatzeko ideia berritzailearen oinarriak ezartzen ditu, UNIBAk garatutako ideia bat, TRL3 batekin laborategiko esperimentuetan oinarrituta eta eskala industrialean garatuz, eta horri esker proiektuaren elkarteak proiektu honetan TRL9 lortzeko beharrezko ezagutza transferitu ahal izan zuen. Proiektua burutzeko, 1000 kg/h-ko prototipo txikia guztiz muntatu eta Ctic Citara bidali zen, non oliba mota desberdinekin eta heldutasun-indize desberdinekin, potentzia-maila desberdinetan (% 25, % 50, % 75 eta % 100) probatu zen. Aldi berean, Cedrat eta Pieralisik eskala errealeko prototipoaren diseinua definitu zuten, 4000 kg/h-ko ekoizpen-emaria lortzeko helburu nagusiarekin, Ctic Cita instalazioetan probatu denaren oso antzeko 4 makina berdinen kontzeptuan oinarrituta.
Bigarren aldia makina osoa garatu eta eraikitzeko zen, 4.000 kg/h-ko emari nominala lortuz, baina COVID-19arekin lotutako nazioarteko larrialdiaren ondorioz, jarduera batzuk atzeratu egin ziren jatorrizko planarekin alderatuta. Horregatik, proiektuaren iraupena luzatzea eskatu zen. Luzapena aprobetxatuz, eskalako prototipoa 2020-2021 kanpainan ere probatu zen, efektu termikoaren konbinazioa gehituz makinaren funtzionamendu zuzena erakusten duten emaitzak sendotzeko, errendimenduari, gantz-azido libreei, peroxido-balioei, K232, K270, polifenolei, konposatu lurrunkorrei eta abarrei dagokienez. Probak oso garrantzitsuak ziren oliba berdeak ehotzeko, beraz, oliba berdeen denboraldia amaitu baino lehen egin ziren Italiako Apuliako oliba-errota batean. Aldi berean, oliba olioaren merkatua eta oliba olio erroten merkatua etengabe kontrolatu ziren. Orain arte lortutako emaitza guztiak Cedrat eta Pieralisik erabili zituzten azken industria-ekipoa garatzeko.
Hirugarren aldian, OLIVE-SOUND 4x erreaktorea Pieralisi instalazioan muntatu zen eta ondoren Almazara del Ebrora bidali zen instalatzeko. Makina, eskala industrialean, oliba mota desberdinekin probatu zen, aurreikusitako moduan: Arbequina, Empeltre eta Picual. Ctic Citak laginketak egin zituen prozesatutako heltze-faseetako hiru proba desberdinetan. Emaitzak analisi fisiko-kimikoak eta sentsorialak erabiliz aztertu ziren, eta baieztatu zen ultrasoinuen erabilerak prozesamendu tradizionalaren antzeko etekinak lortzen dituela, produktuaren kalitatea eragin gabe (olio guztiek EBko estandarrak betetzen zituzten) eta prozesatzeko denbora murriztuz. OLIVE-SOUND makina Expolivan egindako 20. Zientzia-Teknologiako Sinposioan aurkeztu zen, oliba-olioaren sektoreko mundu mailako ekitaldi garrantzitsuenetako batean. Webinar bat egin zen OLIVE-SOUND erreaktorearen bazkideen eta etorkizuneko bezero potentzialen artean.
Europar Batasuna da munduko liderra oliba-olio birjina erauzten (ekoizpen osoaren % 67 inguru), ia 9.000 oliba-olio errota dituelarik. Prozesu mekaniko hau hiru fase nagusitan banatzen da: xehatzea, irabiatzea eta bereizketa. Bai birrintzea bai bereizketa prozesu jarraituak dira, nahastea, berriz, prozesu bat da, eta planta osoaren oztopo bihurtzen da. Oro har, nahasgailu gehiago paraleloan gehituz konpontzen da arazo hau, eta horrek kostuak murrizten ditu.
Olive-Sound proiektuak kostu-eraginkorra eta berritzailea den irtenbide bat proposatzen du, nahasketa tradizionala, motela eta eraginkortasun eza prozesu jarraitu bihurtzen duena ultrasoinuen aplikazioaren bidez, produktuaren kalitatea arriskuan jarri gabe. AEBek erauzketa-eraginkortasuna eta erauzketa-tasa hobetzen dituzte, eta horrek errendimendu handiagoa, konposatu fenolikoen edukia eta oliba-olioaren ezaugarri sentsorial eta nutrizional hobeak eta iraupena hobetzen ditu, honako abantaila hauekin: - Prozesu-denbora % 70 murriztea - Energiaren aurrezpena ingurumenean eragin positiboa duena - Kostu-eraginkortasuna - OLIBA-OLIOAREN kalitatea hobetzea - EBko araudiaren betetzea - Prozesuen modulazioa Proiektua AEBekin oliba-olio pasta prozesatzea pentsatu da. Oliba-olio errota batean erabiltzen den teknologia honek oliba-olioa erauzteko ahalmen onena eta azkarrena kalitate handiagoko azken EVOO produktu batekin konbinatzen du. Ikuspegi berri honek substantzia polifenolikoen edukia handitu dezake, kalte termikoak eta oxidatiboak minimizatuz. Oliba-pastaren AEBko tratamendua berrikuntza erradikala da, teknika ezagunek baino polifenol-eduki handiagoa duen olio gehiago erauztea ahalbidetu duen prozesu bakarra baita, landare-kostuetan, eta horrek inbertsioaren itzulera ekar dezake lehen denboraldian bertan, balio komertzial handiagoa duen olio-kantitate handiagoei esker.
TRL9ra iristeko identifikatutako urratsak hauek dira: - Azken prototipoaren bertsio hobetu bat fabrikatzea azken formarekin - Transduktoreen banaketa eta konfigurazioa optimizatzea fluidoen dinamika eta bibroakustika modelatzea erabiliz - Sistemaren eraginkortasuna eta ekoitzitako oliba olioaren kalitatea balioztatzea pilotu eskalan - Eskalatutako bertsioa fabrikatzea - Olive-Sound merkatura ateratzea Partzuergoaren helburua produktu komertzial bat merkatura ateratzea da, zabalkunde eta ustiapen jardueren modurik onena zainduz.
Oliba olio birjina (OOB) EBrentzat garrantzi ekonomiko estrategiko handiko elikagai produktua da. Munduko oliba-olioaren ekoizle nagusia den aldetik, EBk urtero 2.300 milioi euro baino gehiago inbertitzen ditu oliba-olioaren kalitatea hobetzeko eta olio-ekoizleak kalitate handiko oliba-olioaren kontsumitzaileen eskaria gero eta handiagoa asetzera bultzatzeko politiketan. OLIVE-SOUND kontzeptua oliba olio ekoizleek egungo EVOO erauzketa prozesuaren erronka nagusiari aurre egiteko beharretik sortu zen; oliba-pastaren malaxazio-urrats luze eta garestia prozesu jarraitu bihurtzea. OLIVE-SOUNDek 36 hilabeteko epean oliba-pasta tratatzeko erreaktore ultrasoniko berritzaile bat aurkeztu nahi du. Honek malaxeazioa ordezkatuko du, jarraitutasuna berreskuratuko du eta EVOO erauzketa prozesua hobetuko du.
Ultrasoinuak zuzenean oliba-pastari aplikatzeak eraginkortasuna eta erauzketa-tasa hobetzen ditu, eta ondorioz, % 5eko etekin handiagoa lortzen da erauzketa-denbora % 70 gutxiagorekin. Erauzketa-denbora laburragoa eta Amerikako olatuek sustatzen duten konposatu antioxidatzaileen askapena direla eta, ateratako olioa hobea da bai zentzumen-kalitateari bai nutrizio-kalitateari dagokionez. OLIVE-SOUNDek uraren erabilera eta energia-kontsumo orokorra murriztuko ditu, jasangarritasuna hobetuz eta EVOO erauzketa-prozesuaren ingurumen-inpaktua murriztuz. Gaur egungo alternatiben irtenbideen erdia gutxi gorabehera kostuan, gure AEBetako erreaktore jasangarriak % 4 handitu ditzake oliba olio ekoizleen irabazi-marjinak.
1,9 milioi euro inbertitu ditugu dagoeneko gure OLIVE-SOUND TRL 6ra eramateko. OLIVE-SOUNDen inbertsio osoa 4,4 milioi eurokoa da, eta OLIVE-SOUNDekin lotutako ekoizpenen irabazi metatua 15,3 milioi eurokoa izango da. OLIVE SOUND proiektu gisa inbertsioaren itzulera % 2,49koa izango da, beraz, itzulera merkaturatu eta 2 urtera baino ez da izango.
Soluzio berri batek oliba-pastatik olioa ateratzen du ultrasoinuen teknologia erabiliz, eta garapen horrek oliba-olio birjinaren industria eraginkorragoa eta errentagarriagoa bihur dezake. Oliba-olio birjina erauzteko munduko liderra den aldetik, EBk munduko oliba-olioaren ia % 67 ekoizten du. Hala ere, kalitate handiko oliba-olio birjinen kontsumitzaileen eskaera gero eta handiagoa asetzeko, Europak bere ekoizpen-ahalmena handitu behar du. Pieralisiren arabera, oliba olioa ekoizteko makinetan espezializatutako italiar enpresa bat, hau eraginkortasunarekin hasten da. «Oliba olio birjinak ekoiztea hiru fase nagusi dituen prozesu mekanikoa da: xehatzea, nahasketa eta bereizketa», azaldu du Stefano Ceik, Pieralisi-ko zuzendari teknikoak. "Birrintzeko eta bereizteko urratsak prozesu jarraituak diren arren, nahasketa prozesu masiboa denez, askotan oztopo bihurtzen da, ekoizpen prozesu osoa motelduz." Malaxazioa dagoeneko prentsatu diren olibak poliki-poliki irabiatzea edo nahastea da, olio tanta txikiak gehitzeko eta errazago bereizteko.
Zoritxarrez, prozesu honek 40 minutu arte iraun dezake, eta horrek esan nahi du ekoizleek olio gutxiago ekoitzi edo nahasketa-ekipo gehiago erosi behar dutela. «Bi aukerekin eragina du azken emaitzak», gaineratu du Ceik. EBk finantzatutako OLIVE-SOUND proiektuaren laguntzarekin, Pieralisik tarteko irtenbide bat garatu du: denbora gutxiagoan olio gehiago ateratzeko gai den makina bakarra. «Gure kostu-eraginkor eta berritzaile irtenbideak lehen motela eta eraginkortasunik gabekoa prozesu ezin hobean eraldatzen du», dio Ceik. Kalitate handiagoko oliba olioa Ultrasoinuen teknologia da irtenbidearen oinarria: irabiatu beharrean, OLIVE-SOUNDek olioa erauzten du oliba-pasta ultrasoinuekin tratatuz. Zehatzago esanda, ekipamenduak erreaktore ultrasoniko bat erabiltzen du erauzketa-prozesu jarraitu bat egiteko, eta, bere diseinu trinkoari esker, erraz garraiatu daiteke sardexka batekin, hainbat ekipamenduren beharra are gehiago murriztuz. «Soluzio hau hain berritzaile egiten duena ez da soilik olio gehiago ateratzeko duen gaitasuna, baita teknika tradizionalen bidez lor daitekeena baino polifenol eduki handiagoarekin egitea ere», gaineratu du Ceik. "Petrolio kantitate handiagoen eta balio komertzial handiagoaren konbinazio hau onuragarria da ekoizle guztientzat."
Hasierako probak itxaropentsuak dira Hasierako proben arabera, OLIVE-SOUND sistemak prozesatzeko denbora % 70eraino murriztu dezake. Prozesatzeko planta baten energia-kontsumoa ere murriztu dezake, eta horrek kostuen aurrezpen gehigarria ekarriko du. «Hau guztia kalitate handiagoko oliba olio birjina ekoizten jarraitzen dugun bitartean», dio Ceik. Proiektuak OLIVE-SOUND sistemaren eskala osoko bertsio bat garatzen ari da lanean, orduko 4.000 kg-ko emaria emateko gai dena. Behin garatuta, proba gehiago egingo dira. "Gure irtenbidea merkatura iritsi arte bide luzea dagoen arren, ziur gaude azkenean oliba olio birjinaren ekoizpen industrian dagoen oztopo arazoa arrakastaz konponduko duela", ondorioztatzen du Ceik.
Oliba-olioari eskainitako Amerikako teknologiaren garapenak teknologia honen egoera hobetzen ari da, 24 kW-ra iristeko. Merkatuaren ikuspegi zabalago batetik, oliba olioa ehotzeko teknologia poliki aurrera doa, beraz, aurreikusitako moduan merkatura iritsi beharko litzateke. Proiektu honek oliba olio birjina estra erauzteko prozesuaren (baladizoa) oztopoa prozesu jarraitu bihurtzen du, prozesatzeko denbora % 70 murriztuz.
Bigarren aldian egindako probek lehenengo prototipoarekin lortutako emaitzak berretsi zituzten. Makina bere emari nominalean probatu zen, erauzketa-prozesu jarraitua lortuz. Ateratako olioaren kalitate handiak frogatu zuen teknologia hau erauzketa-prozesuan aplikatzeak produktuaren kalitatea eta etekina mantendu ditzakeela, prozesu tradizionalarekin alderatuta tenperatura baxuagoetan lan eginez. Horri esker, bezeroek energia aurreztu eta kalitate handiagoko produktua lortu ahal izango dute. Eskala industrialeko balidazioak baieztatu zuen heltze-etapa desberdinetan olibak prozesatzea posible zela, nahiz eta abantaila heldutasun-indize baxuena zuten olibak prozesatzean bakarrik aurkitu zen. Oliba mota hau izan zen kontrol tradizionalaren antzeko errendimendua zuen bakarra.
Berrikuntza garrantzitsu honek prozesatzeko denbora asko murrizten du teknologia amerikarrari esker, baina nolanahi ere, ez du nahasgailuen erabilera guztiz ordezkatzen. Pasta nahasteko fasea funtsezkoa da kalitate eta errendimendu maila altua lortzeko. Nahasketa-fase hau nabarmen murrizten da, eta horrela, oliba-olio birjina estra (BOO) erauzketa-prozesuko oztopoa konpondu egiten da. Hala ere, eskakizun honek industria-instalazioaren kostua handitzen du gaur egun. Oliba olioa ateratzeko modurik optimoa eta eraginkorrena aurkitzeko, benetako prozesu jarraitu batean bihurtuz, ikerketa gehiago behar dira.
- PIERALISI MAIP SPA (PIERALISI MAIP)