Skip to main content

H2020 BRESOV Proiektua: Hobekuntza genetikoa landare-ekoizpen ekologiko erresiliente, eraginkor eta jasangarrirako

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2018 -2023
  • Esleitutako Aurrekontua 5.962.019,75 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto BRESOV
Azalpena

Proiektuak barazki ekologikoen ekoizpen sistemetarako klima-erresistenteak diren barietateak eskaintzeko premia larria jorratzen du. Kultibar berri hauek nekazari ekologikoei eta hazi ekologikoen industriari mesede egingo diete, egungo eta etorkizuneko klima-aldaketaren aurrean beharrezko segurtasuna eskainiz. Proiektu honetan, brokoli, kohlrabi, babarrun eta tomateen aldakortasun genetikoa erabiliko da produktibitatea hobetzeko, genomaren egitura eta funtzioari buruzko ezagutza eguneratua aprobetxatuz. Lan hau Europako eta EBtik kanpoko herrialdeetako testuinguru geografiko eta klimatiko askotariko nekazaritza-enpresen, aholkularitza-zerbitzuen, ikerketa-institutuen, hazkuntza-enpresen eta elikagai-prozesatzaileen parte-hartze aktiboarekin indartuko da. Hiru espezieen aurre-hobekuntza/hobekuntza lerroen hautaketa barazki hazkuntza sistemetan egingo da, urteko laboreen txandaketa sistema erabiliz.

Kultibar berriak hautatuko dira uraren, beroaren eta nitrogeno-estresaren pean lantzeko duten eraginkortasunagatik, izurrite eta gaixotasun batzuei aurre egiteko duten erresistentziagatik eta desiragarriak diren kalitate-ezaugarriengatik, hala nola zaporea, itxura bisuala eta uzta osteko errendimendua. Interesdunen Batzordeak proiektuaren espero diren emaitzetan lagunduko du. Laborantza-aniztasun genetikoa zabala izango da, gure bazkideek emandako hainbat tokiko aldaera (LR) eta laboreen ahaide basati (CWR) erabiliko baititugu hazkuntza aurreko eta hazkuntza-jardueretarako. Ikuspegi berritzaile bat hartuko dugu, sustrai-eremuarekin, sustraien hazkuntzarekin eta arkitekturarekin lotutako landareen ezaugarriak bilatuz, lurzoru organikoarekin eta bere mikrobiomarekin elkarreragin hobea ahalbidetzen dutenak, azken erabiltzaileen onurarako.

Ikuspegi honek bermatuko du eskuragarri dauden baliabide genetikoek eta hobetutako germoplasmak, ustiategiko kudeaketa-jardunbide onenekin konbinatuta, baliabideen erabileraren eraginkortasuna eta produktibitatea hobetuko dituztela. Proiektu honetako germen-plasmak nekazaritza ekologikoaren sektorerako hazi berrien ekoizpena bultzatuko du eta beste labore batzuk hobetzeko eredu gisa ere balioko du.

Jardueren deskribapena

BRESOVek nekazaritza ekologikoa hobetzea du helburu, hazkuntza-aurre/hazkuntza-lerro eta OHM berri, erresiliente eta eraginkorrak eskainiz, ekoizpen jasangarriagatik eta hazien eta lotutako produktuen ekoizpenaren errendimendua eta kalitatea handitzeko teknika agronomikoak hobetzeko duten gaitasunagatik hautatuak. 274 genotipo/iturri identifikatu ziren ekoizpen ekologikorako (85 Brassica oleracea L. laboreentzat eta haren ahaide basatientzat, 134 babarrunentzat eta 55 tomateentzat) estres biotiko eta abiotiko espezifikoekiko duten erresistentziagatik, eta haien ezaugarri organoleptiko eta nutrazeutiko interesgarriengatik.

Aplikazio hauek BRESOVeko interesdunentzat edo nekazaritza ekologikoaren sektoreko beste edozein interesdunentzat eskuragarri daude orain. Ekoizpen ekologikorako eskuragarri dauden ezaugarri garrantzitsuen genotipo/iturri aniztasun zabalak estres biotikoen (lehortea, gazitasuna, uholdeak, argi-iluntasun seneszentzia, tenperatura altuak) eta estres abiotikoen (landareen gaixotasunak) aurkako erresistentzia hobetzea ahalbidetzen du, baita produktuen organoleptikoen (solido disolbagarriak, azidotasuna, irmotasuna, kolorea, usaina) eta nutrazeutikoen (antioxidatzaile gaitasuna, polifenolak, glukosinolatoak, konposatu lurrunkorrak, bitaminak) aurkako erresistentzia hobetzea ere. QTL, geneak eta markatzaile molekularrak identifikatzeko hiru laboreen genomaren dibertsitatearen eta egituraren ezagutza handitzeak, GWAS bezalako ikuspegi berritzaileak barne, 275 tresna genetiko berri identifikatzea erraztu zuen (babarruna 133, brokolia 84 eta tomatea 58). Uzta-dentsitatea eta nutrizio-protokoloak ebaluatzen ditugu hazi organikoen ekoizpenaren kantitatea eta kalitatea handitzeko, lurzoruaren emankortasuna eta landare-lurzoruaren mikrobiomaren elkarrekintzak hobetzeko.

Hazien industriak eta Ipar Amerikako Landareen Babeserako Erakundeak (NAPPO) erabil ditzakete patogenoak detektatzeko metodo hobetu eta eskuragarri daudenen analisiak. Hainbat qPCR oinarritutako metodo molekularrek haziek eragindako patogenoak identifikatzea eta kuantifikatzea ahalbidetzen dute. Mikroorganismo onuragarrien (BM) eta konposatu natural bioaktiboen (NC) ebaluazioak, landareen nutrizioari egindako ekarpen kimikoak murrizteko eta lurzoruaren mikrobioma hobetzeko helburuarekin, erresilientzia handitu dezake, ureztatze erregimen eskasetan hazitako babarrun berdeen laboreetan ikusi den bezala. MC eta NC aplika daitezke brokoli, tomate eta babarrun berde landare ekologikoak patogenoen aurka zuzenean babesteko, baina landareen defentsa-erantzunak ere eragin ditzakete, kitosanoan oinarritutako produktuekin ikusi den bezala. Patogenoekin txertatutako hazietatik lortutako landareetan bakterio eta onddo patogenoen titulua eta gaixotasunen larritasuna murrizteak inokulu primarioaren zuzeneko murrizketan zeregina iradokitzen du.

Hazien biopriming-ak MC eta NC erabiliz gaixotasunaren larritasuna murriztu zuen kasu batzuetan patogenoa eta tratamendua landare-organo desberdinetan txertatu zirenean. Hala ere, hazi-tratamenduaren eraginkortasunak tomatearen bakterio eta onddoen gaixotasunak kontrolatzeko ez du baztertzen erresistenteak diren barietateen hautaketan oinarritutako estrategien optimizazioa, eta aldi berean landare-erreferentziak handitzea eta bigarren mailako inokuluaren hedapena murriztea helburu dutenak.

Testuinguruko deskribapena

BRESOVek barazki ekologikoen ekoizpenerako klima-erresistenteak diren barietateak eskaintzeko premia larria jorratzen du, hala nola: ekoizle eta kontsumitzaile ekologikoei eta haien elkarteei; hazi, nekazaritza eta elikagai industriak; teknikariak eta ikertzaileak; erakunde publikoak, hala nola probintziako, eskualdeko eta nazioko funtzionarioak, udaleko kideak eta natura-erreserbeko funtzionarioak. BRESOVen aurre-hazkuntza/hobekuntza lerro eliteko multzo berriak eta material organiko heterogeneoek (OHM) alternatiba seguruak eskainiko dituzte egungo eta etorkizuneko klima-aldaketaren eszenatokietan. BRESOVek brasikaken, babarrun eta tomateen aldakortasun genetikoa ustiatu zuen produktibitatea hobetzeko, egitura eta funtzio genomikoaren ezagutza berriaren bidez. Hiru espezieen aurre-hazkuntza/hobekuntza lerroen hautaketa barazki hazkuntza sistemetan egin zen.

OHM barietateek ordezkatutako kultibar berriak hautatu ziren lehorte, tenperatura altu eta nitrogeno estres baxuko baldintzetan duten errendimendu handiagoagatik, gaixotasun nagusiekiko duten erresistentziagatik eta desiragarriak diren kalitate ezaugarriengatik, hala nola zaporea, itxura bisuala, konposatu bioaktiboak eta uzta osteko errendimenduagatik. Aztertutako laboreen dibertsitate genetikoak hainbat tokiko aldaera (LR) eta bazkideek ugalketa aurreko/hobekuntzarako emandako laboreen ahaide basatiak (CWR) barne hartu zituen. Hainbat tokitan egindako etxaldeetan egindako probek erakutsi zuten badirela alternatiba barietate onak, batez ere brokoli eta babarrunentzat. Sustrai-eremuarekin eta sustraien hazkuntzarekin lotutako landareen ezaugarriek, eta arkitektura-analisiek, hala nola lurzoru organikoarekin eta bere mikrobiomarekin duten elkarrekintzak, mesede egingo diote nekazaritza ekologikoari.

BRESOVek eskaintzen dituen OHM berriak nekazaritza-kudeaketa praktika onenekin konbinatuta, nekazari ekologikoek baliabideen eraginkortasuna eta produktibitatea hobetu ditzakete, eta horrela kalitate handiko hazi ekologikoak eskaini. BRESOVek brokoli, babarrun berde eta tomateentzako hazi berrien ekoizpena handitzen lagunduko du, eta beste labore batzuk hobetzeko eredu gisa balio dezake.

Helburuak

Proiektuak barazki ekologikoen ekoizpen sistemetarako klima-erresistenteak diren barietateak eskaintzeko premia larria jorratzen du. Kultibar berri hauek onuragarriak izango dira ekoizle ekologikoentzat eta hazi ekologikoen industriarentzat, egungo eta etorkizuneko klima-aldaketaren egoeretan beharrezko segurtasuna eskainiz. Proiektu honetan, brokoli, kohlrabi, babarrun eta tomateen aldakortasun genetikoa erabiliko dugu produktibitatea hobetzeko, genomaren egitura eta funtzioari buruzko ezagutza eguneratua aprobetxatuz.

Lan hau indartuko da Europako eta EBtik kanpoko herrialdeetako testuinguru geografiko/klimatiko askotariko nekazaritza-enpresen, aholkularitza-zerbitzuen, ikerketa-institutuen, hazkuntza-enpresen eta elikagai-prozesatzaileen parte-hartze aktiboarekin. Hiru espezieen aurre-hazkuntza/hobekuntza lerroen hautaketa barazki hazkuntza sistemetan egingo da, urteko laboreen txandaketa eskema bat erabiliz. Kultibar berriak hautatuko dira ur, tenperatura eta nitrogeno estrespean haztean duten eraginkortasunagatik, izurrite eta gaixotasun batzuei aurre egiteko duten erresistentziagatik, eta produktuaren kalitate ezaugarri desiragarriengatik, hala nola zaporea, itxura bisuala eta uzta osteko errendimendua. Interesdunen Batzordeak proiektuaren espero diren emaitzetan lagunduko du.

Laboreen dibertsitate genetikoa zabala izango da, bazkideek emandako hainbat tokiko aldaera (LR) eta laboreen ahaide basati (CWR) erabiliko baititugu hazkuntza aurreko eta hazkuntza jardueretarako. Sustrai-eremuarekin eta sustraien hazkuntzarekin lotutako landareen ezaugarrietan arreta jarriz, eta lurzoru organikoarekin eta bere mikrobiomarekin elkarreragin hobea ahalbidetzen duen arkitektura batean oinarrituko gara, azken erabiltzaileen onurarako. Ikuspegi honek bermatuko du eskuragarri dauden baliabide genetikoek eta hobetutako germoplasmak, ustiategietako kudeaketa-jardunbide egokiekin batera, baliabideen erabileraren eraginkortasuna eta produktibitatea hobetuko dituztela. Proiektu honetako germen-plasmak nekazaritza ekologikoaren sektorerako hazi berrien ekoizpena bultzatuko du eta beste labore batzuk hobetzeko eredu gisa ere balioko du.

Results

Klima-baldintza aldakorren testuinguruan hazten ari den munduko biztanleriaren nutrizio-erronkei aurre egiteko, EBk finantzatutako BRESOV proiektuaren helburua nekazaritza ekologikoko barazki-laboreen produktibitatea hobetzea izan zen. Nekazaritza ekologikoak hazi eta eboluzionatu egin behar du erronka horiei aurre egiteko. Nekazariek nutrizio-balioa mantentzen duten eta datozen hamarkadetan estres-faktore anitz eta aurrekaririk gabekoei aurre egiteko gai diren laboreak beharko dituzte. Klimarekiko erresistenteak diren labore berririk gabe, EBko nekazari txiki askok beren negozioak itxiko dituzte, beren landareek haziak ekoizteari uzten diotelako.

BRESOV (Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable Production - Barazki Ekoizpen Organiko Erresiliente, Efiziente eta Jasangarrirako Hazkuntza) proiektua, 2023ko apirilera arte iraungo duena, EB osoko eta beste leku batzuetako nekazarientzako labore ekologikoen ekoizpenerako baliabide genetikoak aurkitu eta hobetzeko lanean ari da. Hazkuntza-programen bidez, BRESOVek hiru labore ekonomikoki esanguratsuen aniztasun genetikoa aztertzen ari da: brokolia, babarrun berdeak eta tomateak, nekazaritza ekologikoan erabiltzeko duten lehiakortasuna hobetuz. «BRESOV partzuergoaren helburu orokorra landareen tolerantzia handitzea da estres biotiko eta abiotikoarekiko, eta barietate horiek ekoizpen-prozesu organiko eta sarrera gutxikoen eskakizun espezifikoetara egokitzea», azaldu du Ferdinando Brancak, Italiako Cataniako Unibertsitateko Lorezaintza eta Lorezaintzako irakasle elkartuak eta BRESOV proiektuaren koordinatzaileak.

Baliabide genetiko egokiak aurkitzea Klimarekiko erresilienteak diren laboreak garatu aurretik, BRESOV taldeak gene egokiak aurkitu behar zituen. Partzuergoak kultura-bilduma sorta bat bildu zuen, bakoitzaren morfotipo ugari barne. Ikertzaileek labore horietako bakoitzaren datu genetikoak aztertu eta bildu zituzten, ezaugarri espezifikoekin lotutako kodearen zatiak identifikatzeko. Ezaugarri horien artean daude zapore ona, nutrizio-balio handia eta patogeno eta izurriteen aurrean ez ezik, hainbat estres abiotikoren aurrean ere, hala nola bero-boladen eta lehorteen aurrean, erresistentzia. Informazio honekin, BRESOVek labore organikoen kultiboen garapena hasi ahal izan zuen, haien ezaugarriak benetako baldintzetan ebaluatzeko. Klimaren erresilientzia hobetzea BRESOV partzuergoko kideek milaka landare hazten zituzten hainbat entsegutan, besteak beste, tokiko laboreak (etxeko laboreak), endogamia-lerroak, kultibar komertzialak eta haien ahaide basatiak. Beste batzuk hautatu eta aurkeztu ziren beren ezaugarri kualitatiboengatik, hala nola koloreagatik, tamainagatik eta egituragatik, eta beren nutrizio-balioagatik (antioxidatzaileen, polifenolen eta glukosinolatoen kopuruagatik).

Proiektuaren emaitza nagusien artean, erresilienteak diren kultibar eta labore berrien garapena dago, ezaugarri organoleptiko eta nutrizional hobetuak dituztenak, dio Brancak. BRESOVen lanak nekazaritza ekologikoaren praktiketan ere lagunduko du, kalitate handiko hazi ekologikoen ekoizpena handituz. Horrez gain, taldeak tresna aurreratuak garatu zituen brokoli, babarrun berde eta tomate hazi-multzo ekologikoen kalitatea kontrolatzeko. "Gure hautaketak zentzumen-, nutrizio- eta nutrazeutika-ezaugarri baliotsuak erakutsi ditu kontuan hartutako hiru laboreentzat, eta Europako eta munduko gainerako elikagaien segurtasuna bermatzen lagunduko du", ondorioztatu du Brancak. Elikagaien etorkizuna bermatzen laguntzea BRESOV partzuergoa EBko bederatzi estatu kidetako 22 bazkidek osatzen dute, baita Txinako, Hego Koreako, Suitzako eta Tunisiako kideek ere. BRESOVen jardueren emaitzak eta laboreen genotipo elitistak proiektua amaitu arte eta 2023ko martxoaren amaierarako aurreikusita dagoen azken konferentzian zehar zabalduko dira. "Espero dugu gure proiektuaren emaitzek nabarmen lagunduko dutela klima-aldaketaren aurrean testuinguru bakoitzera egokitutako ekoizpen ekologikoko sistemak garatzen,", ondorioztatzen du Brancak.

Informazio gehigarria

Proiektuaren emaitzek brokoli, babarrun berde eta tomate ekologikoen lehiakortasuna hobetzen laguntzen dute. BRESOV-en oinarrizko bildumatik eta hiru espezieen ugalketa-multzoetatik lortutako 2000 sarrera inguru genotipatu eta fenotipatu ziren. Guztira brokoli, babarrun berde eta tomatearen 274 genotipo (hazkuntza aurreko/hobekuntza lerroak, OHM) hautatu eta kaleratu ziren, eta horietako batzuk EBko Barietate Organikoen Katalogoan (EBko 848/2018 Erregelamendua) erregistratzeko prest daude. Material berri hauetarako, ebaluatutako hainbat Europako herrialdetako ingurumen-baldintzekin elkarreraginean, laboreen errendimendu agronomikoa eta ekoizpenaren kalitatea hobetu daitezke.

BRESOVek gomendioak eman zizkien hazleei, nekazariei eta ekoizleei hazle aurreko hazkuntza/hobekuntza eta OHM lerroei buruz, nekazaritza ekologikora globalki egokitu beharrean tokian tokiko egokituak. Etorkizuneko EBko herrialdeetan eta atzerrian egingo den hazkuntza ekologikoak ere onura aterako du detektatutako 275 genotipifikazio tresna berrietatik (markatzaile molekularrak, QTLak eta geneak), hainbat estres biotiko (adibidez, lehortea, gazitasuna, tenperatura altuak, etab.) eta abiotikorekiko erresistentzia hobetutik hasi eta dagokien produktuen kalitate organoleptikoa (tamaina, solido disolbagarriak, azidotasuna, sendotasuna, kolore parametroak) eta nutrazeutikoa (polifenolak, glukosinolatoak, karotenoideak, konposatu lurrunkorrak, antioxidatzaile gaitasuna) barne.

BRESOVek genotipoei, ereiteko datari, laboreen dentsitateari, fruituen etekinari, bioinokulatzaileei eta landareen nutrizioari buruzko protokoloak argitaratu zituen hiru laboreen hazi-ekoizpenaren kantitatea eta kalitatea handitzeko, baita haziak haziak hamaika gaixotasun nagusietatik detektatu eta babesteko ere. BRESOVen emaitzek kalitate handiko hazi ekologikoen eskuragarritasuna handituko dute eta egungo eta etorkizuneko nekazaritza ekologikoko sistemetan irisgarritasuna eta konfiantza indartuko dituzte, bai EBn bai EBtik kanpo. BRESOVek brokoli, babarrun berde eta tomate barietateen egokitzapena zabaltzeko ere lan egin zuen barazki-hazkuntza sistemetan, eta barietate berrien eta lurzoruaren mikrobiomaren arteko elkarrekintza hobetzeko. BRESOVek lankidetza erabilgarriak ezarri zituen hazleen, mintegien, nekazarien, nekazaritza- eta elikagai-industrien, kontsumitzaileen eta ikertzaileen artean (alderdi anitzeko ikuspegia), proiektuaren emaitzak zabaldu eta brasika, babarrun berde eta tomate laboreen lehiakortasuna bultzatu zuten ekitaldien bidez. BRESOVek aktiboki lankidetzan aritu zen H2020 LIVESEEDS eta ECOBREED proiektuekin.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI CATANIA (UNICT)