Skip to main content
Logo SmartOVI

SmartOvi: Berrikuntza eta teknologia berriak Gaztela eta Leongo ardi sektorearen iraunkortasuna handitzeko

  • Mota Proiektua
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2022 -2025
  • Eremua Autonómico
  • Autonomia-erkidegoa Castilla y León
  • Finantza-iturri nagusia 2014-2020ko NPB
  • Proiektuaren webgunea SMARTOVI
Abstract

Proiektuak nekazaritza-berrikuntzan eragina duten oinarrizko alderdietako bat hobetzea du helburu, hau da, sektorea ardatz duen ardatza mobilizatzea. Horretarako, ardi-sektorean berrikuntzen eta teknologia berrien ezarpen-maila aztertu, eskuragarri dauden teknologiak eta haien aplikazio-potentziala ulertu, proba pilotuen bidez nekazaritza-kudeaketa praktika berritzaileak proposatu eta ezarri, praktika berriek nekazaritza-iraunkortasunean izan dezaketen eragin potentziala ebaluatu eta praktika berriei eta proba pilotuei buruzko informazioa sektoreari transferitu.

Azalpena

Proiektuak ustiategietan berrikuntzan eragina duten oinarrizko alderdietako bat hobetzea du helburu, eta horrek sektorearen ardatza mobilizatzea dakar:

  • Ustiategien digitalizazioa eta modernizazioa.
  • Baserrietan lan egiteko beharrezkoak diren giza baliabideen kontratazioaren eta kudeaketaren hobekuntza.
  • Sektorearen (eta animalien maneiuarekin lotutako lanpostuen) irudi publikoa hobetzea.
Jardueren deskribapena
  • Aztertu ardi sektorean berrikuntzen eta teknologia berrien ezarpen maila.
  • Eskuragarri dauden teknologiak eta haien aplikazio potentziala ezagutzea.
  • Pilotu probak eginez, nekazaritza-kudeaketa praktika berritzaileak proposatzea eta ezartzea.
  • Praktika berriek baserriaren iraunkortasunean izan dezaketen eragina ebaluatzea.
  • Praktika berriei eta proba pilotuei buruzko informazioa sektoreari transferitu.
  • Erakustaldi-ustiategien sare baten sorrera sustatzea (bai publikoarentzat bai sektorearentzat eskuragarri).
Testuinguruko deskribapena

Ardi sektoreak 490 milioi euro inguru sortzen ditu urtean, esne-hazkuntzak nagusiki (890.000 ardi jezten). Gaztela eta Leon da ardi-esnearen ekoizpenean liderra den autonomia erkidegoa (estatal osoaren % 57), eta ondoren Gaztela-Mantxa dator. Nazioartean, Espainia da ardi-esnearen laugarren ekoizle handiena, Errumania, Grezia eta Italiaren atzetik.

Gaur egun, sektorearen ekoizpen-potentziala oso handia da, baina pixkanaka gainbehera doa. Horrela, 2015 eta 2020 artean, ardi-ustiategien % 5 desagertu ziren urtero, denborarekin okerrera egiten ari den joera bat (2020 eta 2021 artean, ustiategien % 7 desagertu ziren).

Arazo hau hainbat arrazoirekin lotuta dago, hala nola giza baliabideak (belaunaldien ordezkapena barne) eta teknologia berriak txertatzeko zailtasunak, ekoizpen-kostuen (energia eta lehengaiak) igoera eta abeltzainek prezioak negoziatzeko duten gaitasunik eza.

Helburuak

SmartOvi proiektuak Gaztela eta Leongo ardi sektorearen garapenean laguntzea du helburu, iraunkortasun ekonomikoari (produktibitatea optimizatzea), ingurumen-iraunkortasunari (aztarna ekologikoa minimizatzea) eta gizarte-iraunkortasunari (lana duintzea eta haren irudi publikoa hobetzea) dagokienez, animalien ongizate-arauak hobetzearekin batera.

Results
  • Proiektuaren komunikazio estrategiaren diseinua.
  • Bilatu esne-ardiei aplikatzeko dauden teknologiak.
  • Sektoreko abeltzain eta teknikariekin elkarrizketak egin dira operadore edo nekazarien mailan informazio/prestakuntza beharrak identifikatzeko, ustiategietan berrikuntza teknologikoen ezarpen maila ulertzeko eta egunero abereen zaintzari eta kudeaketari dedikatzen zaizkion profesionalen alderdi positiboak eta motibagarriak ebaluatzeko.
  • Kooperatibetako teknikariekin lankidetzan eta aurreko zereginetan bildutako datuetan oinarrituta, parte hartzen zuten ustiategi batzuetan ezar daitezkeen kudeaketa-jardunbide eta -teknologia berritzaileak azaltzen zituen proposamen bat garatu zen. Neurriak hautatu ziren ustiategien produktibitatean, animalien ongizatean eta lan-baldintzetan izan zezaketen eragin positiboagatik. Kooperatibekin lankidetzan eta parte hartzen zuten nekazariekin koordinatuta, ustiategi bakoitzeko praktika bat hautatu zen 2023an zehar proba pilotuetarako.
  • 2024an zehar, bisitak egingo dira baserrietara teknologia berrien erabilerari eta kudeaketari buruzko iritzia jasotzeko. Gaur egun, proba pilotuak egiten ari dira teknologia desberdinak ezartzeak baserrien iraunkortasunean duen eragina ebaluatzeko.
Harremanetarako informazioa
  • Helbidea: Gaztela eta Leongo Nekazaritza Teknologia Institutua (ITACYL), Burgosko errepidea, 119. km, 47071 Valladolid
  • Helbide elektronikoa: investigacionytecnologia@itacyl.es
Informazio gehigarria

Ardi-hazkuntzak ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-iraunkortasunari laguntzen dio.

  • Ingurumen-jasangarritasuna
    • Larratzeak belar txarren hazkundea kontrolatzen, suteak saihesten eta ekosistemen biodibertsitatea mantentzen laguntzen du.
    • Ondo kudeatutako ekoizpen-sistemetan karbono-aztarna oso txikia da.
    • Ardiek gizakiek zuzenean erabil ezin ditzaketen elikagai naturalak (bazka, larreak eta zereal eta lekale aleak) kontsumitzen dituzte.
    • Hausnarkariek erabiltzen duten lurra ez da egokia laborantzarako.
  • Iraunkortasun ekonomikoa
    • Ardiek esnea ekoizten dute (gaztak, gazta freskoa, jogurtak... bezalako esnekiak fabrikatzeko erabiltzen dena), haragi mota desberdinak (esneko arkumea, arkumea, arkumea, ardi heldua...), artilea (ehunak, ongarriak, eraikuntzako biomaterialak) eta larrua.
    • Ongarri organikoa sortzen du, ongarri kimikoekiko mendekotasuna murriztuz.
  • Gizarte-iraunkortasuna
    • Ardi-hazkuntzak enplegua sortzen du eta pertenentzia sentimendua sustatzen du landa-eremuetan.
    • Ardi-hazkuntza tradizioarekin eta kulturarekin lotuta dago: transhumantzia, artisau-elikagaien ekoizpena eta artisau-ehunak.
    • Zeharkako enpleguaren sustapena: landa-ekonomia sustatzen laguntzen duten sarrerak (abeltzaintzako elikagaiak eta animalien osasun-produktuak), zerbitzu teknikoak (albaitariak, nutrizionistak, instalazioen mantentze-lanak), garraioa, ardien mozketa, etab. hornitzea.
Koordinatzaileak
  • Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACYL)
Kolaboratzaileak
  • URCACYL, http://www.urcacyl.es/
  • ASOVINO, http://lechazoycorderolechal.com/
  • COBADU, https://www.cobadu.com/
  • COGALA, https://www.opecyl.es/cogala
  • Consorcio de Promoción del Ovino, https://lechedeoveja.com/
  • COVISURLE, https://www.opecyl.es/covisurle
  • VEGAESLA, https://madreesla.com/