Zerbitzu-laboreak kontserbazio-nekazaritzan
Azalpena
IKASTAROAREN AURKEZPENA
Kontserbazio-nekazaritzan zerbitzu-laboreak lurzoruaren osasuna, biodibertsitatea eta labore nagusien errendimendua hobetzeko helburuarekin sartzen dira, derrigorrez komertzializatzeko bildu gabe, eta ustiategian lortutako produktuetan sartzeko aukera izan daiteke.
Zerbitzu-laboreek hainbat funtzio betetzen dituzte nekazaritza-lurren benetako estalduraz haratago. Labore hauek nekazaritzako lurzoruak eta ekosistemak birsortzen dituzte. Hainbat funtzio onuragarri betetzen dituzte agroekosistemarako eta nekazaritzako lurzoruentzat, iraunkortasunari eta baliabideen kudeaketa eraginkorrari lagunduz. Lurzoruaren egitura eta osasuna hobetu, lurzoruaren eta emankortasunaren higadura eta galera ekiditen, landare-espezie espontaneoak kontrolatzen lagundu, agroekosistemen biodibertsitatea hobetzen eta, beraz, haien oreka, uraren kudeaketa hobean eta kutsadura murrizten laguntzen du, lurzoruko materia organikoa areagotzen laguntzen du, polinizatzaileei lore-kantitate eta urteko egonkortasun handiagoa ematea.
Zerbitzu-laboreak kontserbazio-nekazaritzaren parte dira, baliabideen kudeaketa eraginkorra ahalbidetzen baitute, lurzorua kontserbatu eta kanpoko inputen erabilera murrizten baitute. Kudeaketa honek nekazaritza birsortzailerako trantsizioa errazten du. Zerbitzu-laboreek, edo estalki-laboreek, NPB arau-esparruko eko-erregimenak betetzeari erantzuten diote.
HARTZAILEAK
Nekazaritza ingeniariak, nekazaritza ingeniaritzako masterrak, nekazaritzako ingeniari teknikoak, nekazaritzako elikagaien eta landa ingeniaritzako graduak, baita nekazaritza ingeniaritzari eta ingeniaritza arloko profesionalei lotutako master eta tituluak ere.
HELBURUAK
Ulertzea zerbitzu-laboreen oinarriak, zer diren, kontserbazio-nekazaritzan duten garrantzia eta nola laguntzen duten lurzoruaren osasunean eta bioaniztasunean. Egiten dituzten funtzio anitz ulertzeko, hala nola lurzoruaren egitura hobetzea, higadura prebenitzea, espezie inbaditzaileak kontrolatzea eta materia organikoa areagotzea, horrela agroekosistemetako biodibertsitatea eta oreka ekologikoa hobetzea. Kanpoko inputen erabilera murrizten duten eta lurzoruaren kontserbazioa sustatzen duten nekazaritza praktika jasangarriak ezartzeko gaitasunak garatzea. Nekazaritza-praktiken ikuspegi birsortzailea hartzen laguntzeko tresnak eta ezagutzak eskaintzea.