Biochar, konposta eta lurzorua hobetzeko irtenbide jasangarria
Azalpena
2026ko urtarrilaren 15ean , 16:00etatik 18:00etara, Cajamarrek “SIII. Biochar, konposta eta lurzorua hobetzeko irtenbide jasangarria” izeneko doako webinarra egingo du , ordubete eta 30 minutuko online saioa, biocharrari eskainitako prestakuntza-zikloa amaitutzat emango duena, klima-aldaketaren aurrean nekazaritza jasangarriago, zirkularrago eta erresilienteago baterako tresna gako gisa duen eginkizuna sendotuz.
Hirugarren webinar hau Lurzorua, Jasangarritasuna eta Klima Aldaketa arloen barruan kokatzen da, espezializazio arloko hasiberrientzako da, eta biokarbonoaren eta hidrokarbonoaren agronomia, ingurumen eta arautze potentzialaren ikuspegi osoa eskainiko du lurzoruen kudeaketa jasangarrian sarrera estrategiko berri gisa.
Saioan zehar, parte-hartzaileek aztertuko dute nola laguntzen duten biokarbono hauek lurzoruaren egitura hobetzen, karbonoaren egonkortasuna handitzen eta konpostajearen eraginkortasuna hobetzen —nekazaritzako produktibitatea handitzeko funtsezko alderdiak ekonomia birsortzaile eta zirkular baten barruan—. Saioak biokarbonoaren erabilerak ere jorratuko ditu konpostaje-sarrera gisa eta lurzoruan duen aplikazio zuzena , baita bere onura agronomiko eta ingurumeneko nagusiak ere.
Webinar honen gai nagusietako bat biokarbonoa ongarri gisa merkaturatzeko Europako araudi-esparruaren azterketa izango da, kalitate- eta segurtasun-eskakizunak barne, baita araudi honek ekoizleentzat, hondakin-kudeatzaileentzat eta nekazaritza-operadoreentzat irekitzen dituen aukerak ere .
Biokarbonoari buruzko erreferentzia-serie baten itxiera
Bilera honek Cajamarrek antolatutako biokarbonoari buruzko hiru webinarren seriea amaitzen du. Aurreko saioetara joan ezin izan ziren interesatuek edukia hemen eskura dezakete:
- BAI. Olibondo-erroten hondakinen kudeaketa jasangarria, Biochar adibidea
- SII. Biomasa eta biokarbonoa, lurzorua hobetzeko irtenbide jasangarria
2026ko urtarrilaren 15eko webinarraren izen-ematea doakoa da eta denbora mugatu baterako irekita dago.