Skip to main content

Ifapak Malagan egindako ikerketa zientifiko batek marrubiaren genomaren eskualde zehatzak identifikatzen ditu bere irmotasuna hobetzeko.

Argitalpen data: 29/01/2025
Autonomia-erkidegoa: Andalucía

Azalpena

Malagako Ifapa -ko ikertzaile talde batek marrubiaren genomaren irmotasuna eragiten duten eskualdeak identifikatu ditu, eta horri esker markatzaile molekular bat garatu dute %50 sendoagoak diren barietateak eraginkorrago hautatzeko.

Azterketak Fragaria Germoplasma Bankuko 124 marrubi barietate aztertu ditu, tamaina, irmotasuna, azukre edukia eta C bitamina bezalako ezaugarriak ebaluatuz. Hobekuntza genetikoak fruituaren irmotasuna eta tamaina handitu dituela ikusi da, baina azukre edukia murriztu duela eta C bitamina.

Zientzialariek aurkitu zuten 6A kromosomaren eskualde batek fruituen irmotasuna eragiten duela FaPG1 genearen bidez. Aurrerapen honek marrubi sendoagoak hautatzea errazten du tresna genetikoak erabiliz, hobekuntza prozesua bizkortuz, behaketa tradizionalean soilik fidatu gabe.

Espainiako eta Europako erakundeek finantzatutako ikerketa The Plant Genome aldizkari zientifikoan argitaratu da, eta sarean kontsulta daiteke: https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tpg2.20509

Lotutako Albisteak