Skip to main content

Compost patentat pel CSIC i la UPV redueix l'impacte de la sequera i millora la productivitat a plantes de tomàquet

Data de publicació: 11/03/2024

Descripció

El treball, publicat a Horticulture Research , de l'equip de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, IBMCP (centre mixt del CSIC i la UPV) ha descobert com actua el butanoat d'hexenil (HB), aroma que emeten les plantes de tomàquet per resistir als bacteris: “Atesa la importància que el control estomàtic té sobre els estressos hídrics, els tractaments amb HB alleugen la simptomatologia causada per la sequera i milloren la productivitat dels cultius com el tomàquet. Així, en el context de sequera greu que actualment vivim a Espanya, el desenvolupament d'aquest tipus de compostos suposa un gran avenç per fer front a aquesta situació”, destaca Purificación Lisón, investigadora de l'IBMCP.

A més, l'equip també ha comprovat la seva utilitat en altres cultius com la patata, a la qual confereix més resistència davant de Phytophthora infestans , un paràsit que produeix una malaltia coneguda com a tizón tardà o míldiu i que provoca grans pèrdues.

Per a l'estudi del mode d'acció del compost HB, l'equip de l'IBCP va dur a terme diferents estratègies: genètiques, mitjançant l'ús de mutants de biosíntesi en determinades molècules; farmacològiques, amb tractaments exògens amb inhibidors dels possibles processos implicats; mitjançant anàlisi per a la detecció de fosforilacions; i transcriptòmiques, emprant les noves tècniques de seqüenciació massiva (RNAseq) que permeten entendre els mecanismes de reprogramació de les plantes tractades en termes mRNAs.


RECERCA | Font: CSIC

Notícies relacionades