Mediateca
Aquí s'hi ofereixen objectes de coneixement documentals, gràfics i/o audiovisuals que ofereixen informació sobre diversos sectors i temàtiques. Utilitzeu el cercador per paraules o els filtres de cerca per accedir a objectes de coneixement audiovisuals i documentals actuals útils per a la posada en pràctica.
Qualsevol dubte o suggeriment et pots comunicar amb nosaltres aquí.
Campanya #PlantHealth4Life
#PlantHealth4Life és una campanya pluriennal i multinacional desenvolupada per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) a petició de la Comissió Europea, que es va llançar l'any 2023. El 2024 compta amb la participació de 21 Estats membres, entre els quals hi ha Espanya, i un país candidat.
Flavescència daurada de la vinya i el seu vector Scaphoideus titanus Ball
La flavescència daurada, en anglès “flavescence dorée of grapevine”, és una malaltia molt greu i destructiva que afecta a la vinya.
Fitxa informativa sobre Xilella fastidiosa
Qui és Xilella, la temible assassina de plantes?
Informació tècnica sobre la plaga de cargol poma a l'arròs
A Espanya es troba l'espècie Pomacea insularum (cargol poma). Detectat per primera vegada el 2009, s'ha estès pel Delta de l'Ebre. Aquesta espècie està considerada com una de les 100 espècies invasores més perjudicials.
Nota informativa i recomanacions de maneig: danys produïts per trips en cítrics, caqui i magrana.
Davant els danys per trips observats des de maig en fulles i fruits en diferents cultius de cítrics, caqui i magrana i un cop confirmada la presència de Scirtothrips aurantii Faure en determinades zones, s'ha considerat convenient elaborar les recomanacions següents:
Recomanacions estratègia control Necrosi Foliar del caqui
A la campanya 2019 es van detectar fallades de control en algunes parcel·les de la comarca de la Ribera Alta (Alzira, Benimuslem, Guadassuar i Massalavés).
Pla de contingència nacional Pomacea maculata (= P. insularum) (Caragol poma)
En aquest document es recullen les mesures que s'han d'adoptar contra les espècies de mol·luscs gasteròpodes del gènere Pomacea, plaga de quarantena a Europa, amb l'objectiu d'impedir-ne l'aparició, i en cas que aparegui, actuar amb rapidesa i eficàcia, determinar-ne la distribució i combatre-la per tal que sigui eradicada.
Scirtothrips aurantii, nota informativa i recomanacions de maneig, danys produïts per trips en cítrics, caqui i granat.
Davant els danys per trips observats des de maig en fulles i fruits en diferents cultius de cítrics, caqui i magrana i un cop confirmada la presència de Scirtothrips aurantii Faure en determinades zones, s'ha considerat convenient elaborar les recomanacions següents:
Butlletí fitosanitari d'avisos i informacions
Els insectes pol·linitzadors són de vital importància per al correcte funcionament dels cultius. La pol·linització és fonamental per assegurar la quantitat i la qualitat de les collites, la producció d'aliments, vinculant directament els ecosistemes silvestres amb els sistemes de producció agrícola.
Sanitat vegetal, fitxes de plagues: Mhytimna unipuncta
La Mhytimna unipuncta és una eruga defoliadora dels prats i el blat de moro, que produeix danys d'intensitat variable, encara que cada cop més recurrents a Cantàbria i que en determinades zones pot causar certa alarma entre la població.
“Jornada sobre Xylella fastidiosa”. Malalties que causa Xylella fastidiosa i la seva situació al món
El 12 de febrer del 2019 es va desenvolupar al saló d'Actes del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, una “Jornada sobre Xylella fastidiosa”. Aquesta jornada s'engloba dins de les mesures adoptades, des del Ministeri, per a la difusió d'informació i la conscienciació sobre la lluita i el control de la Xylella fastigosa.
Control de l'Oïdi de la vinya
L'oïdi és una malaltia provocada per un fong ectoparàsit (Erysiphe necator) que hiverna als rovells en forma de miceli, així com en els sarments, fulles i escorça dels ceps, en aquests casos, sota la forma de periteques o cleistoteques.
Manual Informe de Malalties
A cada informe es proporciona informació relativa a les 4 malalties fúngiques que afecten les vinyes: míldiu, oïdi, botritis i blackrot
Pòster Xylella fastidiosa a Balears
Xylella fastidiosa (Wells et al.) és un bacteri fitopatògen de quarantena que té un rang de plantes hospedantes molt ampli (més de 300 espècies vegetals), podent produir danys greus als cultius més importants de les Illes Balears, com l'ametller, la vinya, la da, polígala i acàcia, entre d'altres).
Programa d'actuacions per trasposar el Pla Nacional de Contingència de Xylella fastidiosa a la Comunitat Autònoma d'Extremadura
Xylella fastidiosa és un bacteri que provoca un decaïment ràpid i generalitzat de la planta, produint-se, en els casos més greus, la seca de fulles i branques, i finalment labmuerte de tota la planta. En moltes de les espècies hospedants, la presència del bacteri no manifesta cap símptoma, la qual cosa en dificulta enormement la detecció. X.
Tríptic Rhynchophorus ferrugineus (Picut vermell)
Recomanacions per a tractaments contra el morrut vermell i altres trepants de palmeres
Tríptic Paysandisia archon, recomanacions davant de l'eruga escombradora de les palmeres
Paysandisia archon, lepidòpter de la família Castniidae, és originari d'Amèrica del Sud les larves del qual s'alimenten de les palmeres. La primera detecció a Europa va ser a França i Itàlia el 1998-99. A Espanya es va detectar per primera vegada a Catalunya el maig del 2002, ia la Comunitat Valenciana el juny del mateix any.
Seguiment de Scirtothrips aurantii en cítrics, magrana i caqui.
Scirtothrips aurantii és una plaga que afecta diversos cultius com el magranat, caqui, cítrics i raïm de taula. Aquesta plaga va ser detectada per primera vegada a Espanya el 2020, a la província de Huelva.
Seguiment de Pseudococcus longispinus a Caqui
Els cotonets són de les plagues que més preocupen el sector de producció del caqui a la Comunitat Valenciana. S'alimenten de la saba de la planta, debilitant-la i excreten una gran quantitat de melassa sobre la qual es desenvolupen fongs sapròfits, que formen un feltre negre característic conegut com a “negreta”. Els fruits tacats per negreta perden qualitat comercial.