Skip to main content

Gestió sostenible de residus de trull i el potencial del biochar

Start date: 09/12/2025
Data de finalització: 09/12/2025
Modalitat: En línia
Localització: Online

Descripció

La gestió eficient dels residus agroindustrials és clau per avançar cap a una agricultura més sostenible, circular i climàticament neutra . Amb aquest objectiu, Cajamar organitza el webinar “Gestió sostenible dels residus d'almàssera: l'exemple de Biochar” , una sessió formativa que abordarà l'aprofitament de subproductes de l'oliverar —com l'alperujo i la biomassa llenyosa— per a la producció de biochar i hidrochar , i la seva aplicació com a esmena orgànica o ingredient per a compost.

Un tema clau per a la mitigació del canvi climàtic

El Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) subratlla que el maneig adequat de residus orgànics i la incorporació de matèria orgànica exògena als sòls són pràctiques d'alt potencial per reduir emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i millorar la resiliència dels sistemes agrícoles.

La producció de bioxarxa i hidrotxar es perfila com una via prometedora en aprofitar biomassa residual procedent de l'oliverar, sistemes forestals, depuradores o restes agrícoles. En el cas del sector oleícola, els residus de trull s'han consolidat com una de les primeres matèries més interessants per a la seva valorització.

Durant el webinar s'explicarà:

  • Com s'obtenen el biochar i hidrochar a partir de residus de trull i biomassa de l'olivera.
  • Els seus beneficis com a esmenes per a la millora del sòl.
  • El seu paper com a ingredient per produir compost de més qualitat.
  • Noves oportunitats de negoci i valoració dins de l'economia circular agroalimentària.

Programa del webinar

16:30 – Benvinguda i presentació
Carlos Baixauli Soria , Director del Centre d'Experiències de Cajamar

16:40 – Alperujo, compostatge i biochar: tres asos per a la sostenibilitat
Ana García Rández , Investigadora de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i Directora de la Finca Experimental Sinyent d'AVA ASAJA

17:10 – Noves formes de valoritzar subproductes oleícoles
Rubén Escudero Mira , CTO de Smallops

17:30 – Biochar, la solució per al terra i per al clima
Álvaro Espuny Rodríguez , CEO de Carboliva

17:50 – Taula de debat

18:00 – Tancament de la jornada

Aquest webinar està recomanat per a professionals interessats en economia circular, bioeconomia, maneig sostenible de cultius i gestió de residus agroindustrials , així com per a tècnics, responsables de trulls i estudiants que vulguin aprofundir en solucions innovadores per al sector oleícola.

Pròxims Esdeveniments