Ir o contido principal

Mediateca

Ofrécense aquí obxectos de coñecemento documentais, gráficos e/ou audiovisuais que ofrecen información sobre diversos sectores e temáticas. Use a busca por palabras ou os filtros de busca para acceder a obxectos actuais de coñecemento audiovisual e documentais útiles para a súa implementación.

Se tes algunha dúbida ou suxestión, podes contactar connosco aquí.

Estratexias fitosanitarias no tomate

Estratexias para o uso de produtos fitosanitarios no cultivo de tomte

Estrutura de custos das directrices de produción agrícola da Rexión de Murcia: froitos secos, froitas de pementa, vide e oliveira

Publicación dedicada aos cultivos leñosos máis característicos da Murcia rural, incluíndo froitos secos, froitas de pementa, uvas de mesa e de viño e oliveiras.

Estrutura de custos das zonas de produción agrícola na Rexión de Murcia: horticultura ao aire libre e en invernadoiro

Publicación dedicada aos cultivos hortícolas rexionais, tanto ao aire libre como en condicións protexidas e en invernadoiro.

Estrutura de custos dos principais cultivos en agricultura ecolóxica na Rexión de Murcia

Documento que describe as principais directrices para a agricultura ecolóxica rexional en Murcia

Virus da rugosidade do tomate: bases para unha estratexia de xestión integrada

Documento con información sobre aspectos epidemiolóxicos (como infeccións nas plantas, propagación de virus, hóspedes alternativos, persistencia de virus no ambiente, etc.) que son esenciais para a súa comprensión e formulación.

Como avaliar a calidade do teu solo. Avaliación visual do solo nas oliveiras

Guía que permite estimar a avaliación visual do solo (EVS) mediante un método rápido e sinxelo para estimar o estado do solo, a idoneidade, a calidade e as limitacións que presenta un solo para o olivar.

Campaña #PlantHealth4Life

#PlantHealth4Life é unha campaña plurianual e multinacional desenvolvida pola Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA) a petición da Comisión Europea, que se lanzou en 2023. En 2024 participarán 21 Estados membros, entre eles España, e un país candidato.

Procedemento de arrincada de plantacións de oliveira con fins ornamentais na Comunidade Autónoma de Aragón

Información sobre o arranque de plantacións de oliveira con fins ornamentais na Comunidade Autónoma de Aragón

Avisos de pragas e enfermidades das plantas, coidado coa posible introdución ou presenza do virus da froita rugosa do tomate (ToBRFV)

Organismo baixo medidas de emerxencia comunitaria que provoca síntomas nas follas e danos nos froitos do tomate

Alertas de pragas e enfermidades vexetais: Presenza dun gran número de individuos de Mythimna unipuncta, unha eiruga que defolia a herba.

Eiruga defoliadora moi voraz e polífaga que pode afectar tanto a cultivos forraxeiros como hortícolas, sendo as praderías e praderías, xunto co millo, as máis afectadas.

Avisos de pragas e enfermidades vexetais: polilla guatemalteca da pataca Tecia solanivora

Tecia solanivora considérase un organismo de corentena polo risco fitosanitario potencial que representa, constituíndo unha grave ameaza para a produción de pataca ao afectar e deixar sen valor os tubérculos, xa sexa durante o cultivo ou no almacenamento.

Aviso do primeiro brote de virus do tomate rugoso (ToBRFV) na Rexión de Murcia (27 de setembro de 2021)

O virus da froita rugosa marrón do tomate (ToBRFV) pertence á familia dos tobamovirus e detectouse por primeira vez en Israel (2014) en cultivos de tomate, e en Europa en Alemaña en 2018. En 2019, experimentou unha importante expansión cando foi illado en Italia, Holanda, Grecia e outros Estados membros.

Aviso de tratamento da mosca da oliveira (Bactrocera oleae).

A poboación de mosca da oliveira comeza a aumentar este ano, polo que se recomenda un primeiro tratamento con cebo. Unha vez que aparecen as primeiras olivas deshuesadas, a próxima xeración de adultos aparecerá aproximadamente 25 días despois, sendo necesario un segundo tratamento con cebo para controlalas.

Monitorización da mosca da oliveira (Bactrocera oleae)

Informe da situación de pragas de campo, campaña 2024, semana 43: do 21 ao 27 de outubro

Información técnica sobre o escaravello da pulga da pataca (Epitrixs pp.)

O escaravello da pataca refírese a varias especies do xénero Epitrix, que son consideradas principalmente pragas dos cultivos de pataca, aínda que tamén poden afectar a outros cultivos de Solanaceae como pementos, tomates e berenxenas.

Ficha técnica sobre Scirtothrips dorsalis

Scirtothrips dorsalis Hood, coñecido como chile trips, té amarelo ou trips de flores, é un organismo nocivo clasificado como unha praga de corentena. É un insecto orixinario do sur e do leste de Asia, que conta cunha ampla gama de plantas hóspedes (máis de 150 especies), incluíndo cultivos comerciais como xudías, tomates, berenxenas, pepinos, cebolas, pementos, etc.

Boletín fitosanitario de avisos e información

Os insectos polinizadores son de vital importancia para o bo funcionamento dos cultivos. A polinización é esencial para garantir a cantidade e a calidade dos cultivos e da produción de alimentos, vinculando directamente os ecosistemas silvestres cos sistemas de produción agrícola.

Escaravello da pulga da pataca (Epitrix papa)

Escaravello defoliador de orixe americana que debe o seu nome á capacidade dos adultos para saltar cando se lles molesta. Detectouse en Europa en 2008, en Portugal. En España detectouse en Galicia en 2009, en Asturias en 2014. Considérase un organismo de corentena pola perda de valor comercial dos tubérculos.

Zebra Chip e os seus vectores

Candidatus liberibacter solanacearum (CLso) é a bacteria que causa a enfermidade da pataca coñecida como "Zebra chip". O seu nome deriva do patrón de raias claras e escuras no tubérculo, que se asemellan ás raias de cebra, que son máis evidentes despois da fritura. Describíronse cinco haplotipos (A, B, C, D, E) de CLso.

“Conferencia sobre Xylella fastidiosa”. Enfermidades causadas por Xylella fastidiosa e a súa situación no mundo

O 12 de febreiro de 2019 celebrouse no Salón de Actos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación unha “Xornada sobre Xylella fastidiosa”. Este evento enmárcase dentro das medidas adoptadas pola Consellería para difundir e concienciar sobre a loita e control da Xylella fastidiosa.