Mediateca
Ofrécense aquí obxectos de coñecemento documentais, gráficos e/ou audiovisuais que ofrecen información sobre diversos sectores e temáticas. Use a busca por palabras ou os filtros de busca para acceder a obxectos actuais de coñecemento audiovisual e documentais útiles para a súa implementación.
Se tes algunha dúbida ou suxestión, podes contactar connosco aquí.
Flavescencia dourada da vide e o seu vector Scaphoideus titanus Ball
A flavescencia dourada, en inglés “flavescence dorée of grapevine”, é unha enfermidade moi grave e destrutiva que afecta á vide. É unha enfermidade de orixe bacteriana, sendo producida polo fitoplasma Candidatus Phytoplasma vitis, que precisa ser transmitido por un vector case específico chamado cigarra da vide (Scaphoideus titanus Ball).
Directrices para o control biolóxico da avespa do castiñeiro
Recomendacións para a liberación de Torymus sinensis, un organismo de control biolóxico da avespa do castiñeiro
Ficha técnica sobre Xilella fastidiosa
Quen é Xilella, a temible asasino de plantas?
Avespa améndoa
A avespa améndoa (Eurytoma amigdali E) é un himenóptero que apareceu recentemente en granxas de améndoas da Comunidade Valenciana. Os adultos son negros e xorden na primavera dos froitos parasitados na estación anterior.
Boletín fitosanitario de avisos e información
Os insectos polinizadores son de vital importancia para o bo funcionamento dos cultivos. A polinización é esencial para garantir a cantidade e a calidade dos cultivos e da produción de alimentos, vinculando directamente os ecosistemas silvestres cos sistemas de produción agrícola.
“Conferencia sobre Xylella fastidiosa”. Enfermidades causadas por Xylella fastidiosa e a súa situación no mundo
O 12 de febreiro de 2019 celebrouse no Salón de Actos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación unha “Xornada sobre Xylella fastidiosa”. Este evento enmárcase dentro das medidas adoptadas pola Consellería para difundir e concienciar sobre a loita e control da Xylella fastidiosa.
Control do mildeu en po nas vides
O oídio é unha enfermidade causada por un fungo ectoparasitario (Erysiphe necator) que inverna nos xemas en forma de micelio, así como nos brotes, follas e cortizas das vides, nestes casos, en forma de peritecas ou cleistotecas. O fungo comeza a desenvolverse a temperaturas superiores a 5 °C e detense cando as temperaturas superan os 35 °C.
Manual de informes de enfermidades
Cada informe ofrece información sobre as 4 enfermidades fúngicas que afectan aos viñedos: oídio, oídio, botrite e putrefacción.
Cartel sobre Xylella fastidiosa nas Illas Baleares
A Xylella fastidiosa (Wells et al.) é unha bacteria fitopatóxena de corentena que posúe un amplo abano de plantas hóspedes (máis de 300 especies vexetais), podendo causar graves danos nos cultivos máis importantes das Illas Baleares, como améndoa, vide, oliveira, cítricos ou figueiras, e en numerosas especies de plantas ornamentais, poliéster, laveiras, etc.
Programa de actuacións para traspoñer o Plan Nacional de Continxencia de Xylella fastidiosa na Comunidade Autónoma de Estremadura
Xylella fastidiosa é unha bacteria que provoca un rápido e xeneralizado declive da planta, provocando, nos casos máis graves, o secado de follas e pólas, e finalmente a morte de toda a planta. En moitas especies hóspedes, a presenza da bacteria non produce ningún síntoma, polo que a súa detección é extremadamente difícil. X.
Xylella fastidiosa. Comportamento da poboación vectorial.
Xylella fastidiosa é unha bacteria que vive no xilema das plantas, impedindo o fluxo normal de auga e nutrientes. Provoca enfermidades en diversos cultivos de gran importancia económica, dependendo da subespecie e grupo xenético da bacteria. Os síntomas máis característicos son o aspecto queimado de follas e brotes. En Alacante (subespecie múltiplex), o cultivo afectado é a améndoa.
Xylella fastidiosa plan de continxencia, programa nacional de aplicación da normativa fitosanitaria.
Este documento recolle as medidas a adoptar contra a bacteria Xylella fastidiosa, praga de corentena prioritaria da Unión, co obxectivo de previr a súa aparición e, de aparecer, actuar con rapidez e eficacia, determinar a súa distribución e implantar medidas de erradicación.
Plan de continxencia Popillia japonica (Newman).
Neste documento exponse as medidas a adoptar contra o insecto Popillia japonica (Newman), unha praga de corentena, co obxectivo de previr a súa aparición, e se aparece, actuar con rapidez e eficacia, determinando a súa distribución e combaténdoa para tratar de erradicala e evitar en todo momento a súa propagación.
Plan de continxencia de Aleurocanthus spiniferus
Neste documento exponse as medidas a adoptar contra a praga de corentena Aleurocanthus spiniferus (Quaintance), co obxectivo de previr a súa aparición e, de aparecer, actuar con rapidez e eficacia, determinando a súa distribución e combaténdoa para tratar de erradicala e evitar a súa propagación en todo momento.
Control do mildiu da vide
O mildiu da uva (Plasmopara viticola) é unha enfermidade causada polo fungo endoparasitario Plasmopara viticola. Se as condicións ambientais son favorables, pode atacar todos os órganos verdes da vide, causando potencialmente danos graves e importantes perdas de colleita.
Plan de continxencia por Flavescencia Dourada da vide
Este documento establece as medidas a adoptar contra Flavescence dorée (FD), unha praga de corentena da Unión regulada polo Regulamento (UE) 2016/2031 e o Regulamento (UE) 2019/2072, co obxectivo de previr a súa aparición, e se aparece, actuando con rapidez e eficacia, determinando a súa distribución e combatendo a súa propagación e erradicala.
Rede de alerta e información fitosanitarias, protocolo de campo para o seguimento do cultivo: vide
Manual de campo para a estimación do risco de danos causados por pragas e enfermidades no cultivo da uva.
Rede de alerta e información fitosanitarias, protocolo de campo para o seguimento do cultivo: améndoa
Manual de campo para a estimación do risco de danos causados por pragas e enfermidades no cultivo da améndoa.