Mediateca
Ofrécense aquí obxectos de coñecemento documentais, gráficos e/ou audiovisuais que ofrecen información sobre diversos sectores e temáticas. Use a busca por palabras ou os filtros de busca para acceder a obxectos actuais de coñecemento audiovisual e documentais útiles para a súa implementación.
Se tes algunha dúbida ou suxestión, podes contactar connosco aquí.
Avisos de pragas e enfermidades das plantas, coidado coa posible introdución ou presenza do virus da froita rugosa do tomate (ToBRFV)
Organismo baixo medidas de emerxencia comunitaria que provoca síntomas nas follas e danos nos froitos do tomate
Alertas de pragas e enfermidades vexetais: Presenza dun gran número de individuos de Mythimna unipuncta, unha eiruga que defolia a herba.
Eiruga defoliadora moi voraz e polífaga que pode afectar tanto a cultivos forraxeiros como hortícolas, sendo as praderías e praderías, xunto co millo, as máis afectadas.
Avisos de pragas e enfermidades vexetais: polilla guatemalteca da pataca Tecia solanivora
Tecia solanivora considérase un organismo de corentena polo risco fitosanitario potencial que representa, constituíndo unha grave ameaza para a produción de pataca ao afectar e deixar sen valor os tubérculos, xa sexa durante o cultivo ou no almacenamento.
Directrices para o control biolóxico da avespa do castiñeiro
Recomendacións para a liberación de Torymus sinensis, un organismo de control biolóxico da avespa do castiñeiro
Aviso do primeiro brote de virus do tomate rugoso (ToBRFV) na Rexión de Murcia (27 de setembro de 2021)
O virus da froita rugosa marrón do tomate (ToBRFV) pertence á familia dos tobamovirus e detectouse por primeira vez en Israel (2014) en cultivos de tomate, e en Europa en Alemaña en 2018. En 2019, experimentou unha importante expansión cando foi illado en Italia, Holanda, Grecia e outros Estados membros.
Avespa améndoa
A avespa améndoa (Eurytoma amigdali E) é un himenóptero que apareceu recentemente en granxas de améndoas da Comunidade Valenciana. Os adultos son negros e xorden na primavera dos froitos parasitados na estación anterior.
Información técnica sobre o escaravello da pulga da pataca (Epitrixs pp.)
O escaravello da pataca refírese a varias especies do xénero Epitrix, que son consideradas principalmente pragas dos cultivos de pataca, aínda que tamén poden afectar a outros cultivos de Solanaceae como pementos, tomates e berenxenas.
Ficha técnica sobre Scirtothrips dorsalis
Scirtothrips dorsalis Hood, coñecido como chile trips, té amarelo ou trips de flores, é un organismo nocivo clasificado como unha praga de corentena. É un insecto orixinario do sur e do leste de Asia, que conta cunha ampla gama de plantas hóspedes (máis de 150 especies), incluíndo cultivos comerciais como xudías, tomates, berenxenas, pepinos, cebolas, pementos, etc.
Boletín fitosanitario de avisos e información
Os insectos polinizadores son de vital importancia para o bo funcionamento dos cultivos. A polinización é esencial para garantir a cantidade e a calidade dos cultivos e da produción de alimentos, vinculando directamente os ecosistemas silvestres cos sistemas de produción agrícola.
Escaravello da pulga da pataca (Epitrix papa)
Escaravello defoliador de orixe americana que debe o seu nome á capacidade dos adultos para saltar cando se lles molesta. Detectouse en Europa en 2008, en Portugal. En España detectouse en Galicia en 2009, en Asturias en 2014. Considérase un organismo de corentena pola perda de valor comercial dos tubérculos.
Zebra Chip e os seus vectores
Candidatus liberibacter solanacearum (CLso) é a bacteria que causa a enfermidade da pataca coñecida como "Zebra chip". O seu nome deriva do patrón de raias claras e escuras no tubérculo, que se asemellan ás raias de cebra, que son máis evidentes despois da fritura. Describíronse cinco haplotipos (A, B, C, D, E) de CLso.
“Conferencia sobre Xylella fastidiosa”. Enfermidades causadas por Xylella fastidiosa e a súa situación no mundo
O 12 de febreiro de 2019 celebrouse no Salón de Actos do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación unha “Xornada sobre Xylella fastidiosa”. Este evento enmárcase dentro das medidas adoptadas pola Consellería para difundir e concienciar sobre a loita e control da Xylella fastidiosa.
Control do mosquito verde nas vides
A praga do "mosquito verde" considérase unha praga secundaria das vides. Inclúe un grupo de insectos chupadores da familia das saltafollas que afectan a outras plantas cultivadas e silvestres.
Plan de continxencia para o ToBRFV, virus do froito rugoso pardo do tomate (Virus do froito rugoso pardo do tomate) na Comunidade Autónoma de Estremadura
O virus da froita rugosa marrón do tomate (Tobamovirus, ToBRFV) identificouse por primeira vez en tomates en Xordania en 2015, e os brotes recentes producíronse en Italia, México, Turquía, China, Reino Unido, Países Baixos, Grecia, España e Francia, onde o virus é motivo de gran preocupación para os produtores de tomate e pemento.
Guía ilustrada de pragas e inimigos naturais en cultivos hortícolas de invernadoiro
A importante actividade de horticultura protexida na provincia de Almería contribúe sen dúbida á subministración de produtos de alto valor aos mercados domésticos e de exportación e xera importantes beneficios sociais e económicos.
Cartel sobre Xylella fastidiosa nas Illas Baleares
A Xylella fastidiosa (Wells et al.) é unha bacteria fitopatóxena de corentena que posúe un amplo abano de plantas hóspedes (máis de 300 especies vexetais), podendo causar graves danos nos cultivos máis importantes das Illas Baleares, como améndoa, vide, oliveira, cítricos ou figueiras, e en numerosas especies de plantas ornamentais, poliéster, laveiras, etc.
Xylella fastidiosa. Comportamento da poboación vectorial.
Xylella fastidiosa é unha bacteria que vive no xilema das plantas, impedindo o fluxo normal de auga e nutrientes. Provoca enfermidades en diversos cultivos de gran importancia económica, dependendo da subespecie e grupo xenético da bacteria. Os síntomas máis característicos son o aspecto queimado de follas e brotes. En Alacante (subespecie múltiplex), o cultivo afectado é a améndoa.
Control de Tuta absoluta en tomate
Desde a súa detección a mediados de 2006, foi a praga máis importante do tomate debido aos danos ás plantas e aos froitos, ás dificultades de control e ao rápido crecemento da poboación.